Препоручујемо

Седми фестивал еколошких представа "Црвено, Позор!(иште), Зелено"

30. јула 2022.

Носилац и назив пројекта

Центар за еколошко образовање и одрживи развој: Седми фестивал еколошких представа "Црвено, Позор!(иште), Зелено"

Значај за локалну заједницу; Циљеви пројекта

Пројектом планиране дечје еколошке представе имају за циљ да се еколошка свест подигне и стекну важна еколошка знања управо код најмлађих суграђана, а преко њих посредно и код одраслих. Драмски израз је деци близак и пријемчив, и на тај начин, кроз игру, лако усвајају најважнија еколошка правила и продубљују еколошку свест. А познато је да се едукацијом и освешћивањем најмлађих постижу најбољи резултати. Васпитачи у предшколским установама и учитељи такође указују на потребу перманентног стручног усавршавања у овој области, што би им помогло у реализацији активности са децом. Током пројекта ће се одржати драмска едукативна радионица како би се унапредио њихов професионални рад.

Неопходност пројекта; Активности

Повећан ниво знања из области заштите животне средине и одрживог развоја неке су од најважнијих потреба данашњице. Све драматичније климатске промене, велики број дивљих депонија, изумирање све већег броја врста, загађена вода, ваздух и земља указују на то да су ово проблеми којима се мора посветити највећа пажња. У оквиру ЛЕАП-а, грађани су препознали еколошко образовање као један од највећих приоритета, чијим решавањем би се значајно подигао квалитет заштите животне средине. Са тим процесом неопходно је кренути од најмлађих узраста.

Са друге стране, у нашој средини имамо проблем недовољно развијене свести о утицају уметности и позоришта на развој деце. Рани сусрет деце са позориштем може бити од пресудног значаја за њихова даља искуства, за сусрете са уметношћу и подстицање радозналости и маште. У игровним активностима које се ослањају на драму и позориште, дете уз подршку и помоћ одраслих открива само себе и свет око себе, истражује своје понашање и своје односе са тим светом. Драмско играње и импровизације омогућавају да се дечја искуства и предзнања и његово тренутно окружење и догађања ставе у интеракцију. Деца по својој природи свет око себе сагледавају и доживљавају кроз игру. Од свих области уметности деци је најближа драмска уметност.

Анкете обављене након претходних фестивала показале су да је овај вид еколошке едукације изузетно пријемчив и деци и наставницима, али и родитељима, који постају значајна циљна група јер радо учествују у припремању представа, а самим тим се и еколошки едукују кроз садржај представе.

У складу са тим, идеја је да се екологија приближи што већем броју деце и младих, управо кроз драмски израз. На овај начин лако усвајају знања из екологије, исправне навике и те поруке преносе даље, не само својим вршњацима, већ и родитељима и другим одраслима, који их опет много боље прихватају када долазе од њихове деце.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram