Препоручујемо

Здравих 50 за здрав град - студенти садњом стабала обележили пола века постојања ПМФ-а

23. децембра 2022.

Садњом 50 зимзелених стабала у Ботаничкој башти, студенти Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, уз подршку града, обележили су 50 година рада и постојања ове високообразовне установе. Саднице су обезбедили кроз пројекат "Здравих 50 за здрав град" финансиран од стране града, а подршку су добили и од својих професора који су заједно са студентима постављали саднице, објављено је на сајту Града.

- Крагујевац је финансирао пројекат садње 50 стабала јеле, смреке, тује, чемпреса којом су се студенти ПМФ прикључили обележавању јубиларних 50 година постојања и рада. На овај начин смо желели да студентима дамо ветар у леђа да допринесу очувању природне средине у нашем граду, рекао је Стефан Никезић, члан Градског већа за за унапређење и заштиту природе и животне средине.

Он је подсетио да је недавно у сарадњи са студентима ФИН Универзитета у Крагујевцу засађено 20 платана у Дивостину.

- Факултет ове године обележава 50 година рада и драго ми је да су се студенти садњом дрвећа у Ботаничкој башти, прикључили томе, рекла је проф. др Марија Станић, декан ПМФ Универзитета у Крагујевцу. Наше је задовољство што образујемо свесне младе људе који поред студија и професионалног образовања имају одговорност и доприносе очувању животне околине.

Свако стабло кад год се посадило је добродошло, закључила је проф. др Станић.

- У оквиру пројекта "Здравих 50 за здрав град" подржавамо екологију и озелењавамо наш град. То није једини пројекат који је Унија студената ПМФ-а реализовала уз подршку града. Из године у годину трудимо се да реализујемо афирмативне пројекте, да свако од колега да свој допринос и за факултет и за град, казао је Никола Милановић, председник Уније студената ПМФ-а.

Одрживост зелене површине у градовима неопходна је из много разлога, пре свега ту је квалитет ваздуха који утиче на здравље становника, визуелна привлачност града, ефекат хлађења, смањење брзине ветра, глобалног загревања и многих других фактора, наведено је, поред осталог, у опису овог пројекта.

Уз садњу дрвећа, биле су предвиђене и едукативне радионице у Ботаничкој башти.

ФБ АЛБУМ ПМФ-А

Носилац пројекта била је Унија студената ПМФ, а партнер је била Асоцијација студената ПМФ.

Извори: Град Крагујевац; Екологија Крагујевац
Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

ИЗ АРХИВE ППНС ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРОГРАМ ЗАШТИТЕ ВАЗДУХА ДО 2030.

Далеко најизраженији утицај на здравље уочен је при излагању суспендованим честицама ПМ2,5, за које је моделирањем за референтну 2015. годину добијена процена од 9.773 превремених смртних случајева, и више од 92.000 година скраћеног животног века.

Утицај на здравље загађујуће материје ПМ2,5:

  • хронични морталитет (30+) - случајеви превремене смрти: 9.773
  • бронхитис код деце старости од шест до 12 година - додатни случајеви: 22.762
Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram