Препоручујемо

Влада усвојила Програм заштите ваздуха до 2030.

20. децембра 2022.

Влада Републике Србије усвојила је Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године са акционим планом, саопштило је Министарство заштите животне средине у четвртак (8. децембра) у поподневним сатима.

Програмом ће бити дефинисане мере и активности које ће се спроводити у наредном периоду у циљу побољшања квалитета ваздуха, стоји у саопштењу.

- Србија је по први пут добила стратешки документ за област заштите ваздуха за чију имплементацију ће у наредним годинама бити потребна улагања од 2,6 милијарди евра. Циљеви програма ће бити остварени кроз смањење емисија из различитих сектора, као што су енергетика, стационарна постројења за сагоревање, саобраћај, велика индустријска постројења и пољопривреда, али и уз повезивање, сарадњу и учешће институција, привреде и грађана, наводи Министарство.

Програмом су дефинисане и мере и активности које ће помоћи јединицама локалне самоуправе у даљем развоју планова квалитета ваздуха, краткорочних акционих планова и програма локалних мониторинга.

Министарство истиче да ће неке од предвиђених мера омогућити бржу замену старих уређаја за грејање у домаћинствима и обнову возног парка дерегистрацијом, односно отпремањем најстаријих Еуро 1, 2 и 3 дизел путничких возила и лаких теретних возила, као и ЕУРО I, II и III дизел аутобуса у рециклажне центре.

Програм предвиђа и реализацију активности које се односе на едукацију, обуку за примену најбољих пракси и подизање свести, у циљу успостављања консензуса о важности мењања навика и давања доприноса у овој области од стране свих чланова друштвене заједнице.

Унапређење квалитета ваздуха у Србији један је од кључних приоритета Министарства заштите животне средине. Програм заштите ваздуха који је данас усвојен трасираће пут за спровођење мера и активности у наредним годинама, чиме ће се дати допринос животној средини, чистијем ваздуху и здрављу грађана, пише на крају саопштења Министарства које је пренела Влада преко свог сајта.

*Дорада садржаја
Програм је усвојен на седници Владе 8. децембра, али документ није био доступан на сајту Владе све до данас.

У поглављу "Историјски преглед заштите ваздуха у зонама и агломерацијама у Републици Србији", забележено је (страница 22):

"Далеко најизраженији утицај на здравље уочен је при излагању суспендованим честицама ПМ2.5, за које је моделирањем за референтну 2015. годину добијена процена од 9.773 превремених смртних случајева, и више од 92.000 година скраћеног животног века. Процењено је да је због излагања концентрацијама ПМ2.5 у амбијенталном ваздуху 2015. године у Републици Србији изгубљено више од 2,1 милиона радних дана. Имајући у виду чињеницу да квалитет амбијенталног ваздуха слаби од 2015. године, негативни утицаји загађења ваздуха све су већи. Такође треба истаћи да бројке из Табеле 3-1 не укључују прекограничне утицаје емисија загађујућих материја из Републике Србије на здравље у суседним земљама".

У пратећој табели је приказан утицај на здравље загађујуће материје ПМ2,5 и поред осталог наведено је:
• хронични морталитет (30+) - случајеви превремене смрти: 9.773
• бронхитис код деце старости од шест до 12 година - додатни случајеви: 22.762

Овај стратешки значајан документ објављујемо у целини (252 стране):

АРХИВА ЕКОЛОГИЈА КРАГУЈЕВАЦ: ЈАВНО ЧИТАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О КВАЛИТЕТУ ВАЗДУХА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 2021: РЕЧЕНО И ПРЕЋУТАНО

Програм је настао на основу члана 38 Закона планском систему Републике Србије, као и члана 27 и члана 29 Закона о заштити ваздуха.

Према Закону о заштити ваздуха (Члан 3), "планови и програми јесу инструменти којима се утврђују мере у циљу достизања граничних и циљних вредности, у случају да су оне прекорачене".

Подсећамо, Нацрт Програма заштите ваздуха у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године са акционим планом објављен је 24. октобра 2021. године, а резултат је пројекта који је спровео четворочлани конзорцијум, уз помоћ Европске уније.

Загађен ваздух годишње однесе хиљаде живота, доведе до скоро 14,000 хоспитализација и проузрокује вишедневна погоршања астме код деце у Србији – ово су само неки од података садржани у Програму заштите ваздуха у Србији од 2022. до 2030. године, документу у коме се по први пут на свеобухватан начин мапира утицај аерозагађења, пренели смо у септембру писање листа Данас.

У овом документу се анализирају последице изложености пре свега суспендованим честицама (ПМ2,5), тропосферском озону (О3) и азот-диоксиду (НО2). Поред тога даје се преглед различитих сценарија који би могли да доведу до смањења аерозагађења и на који начин би сваки од њих ублажио негативне последице лошег квалитета ваздуха.

У Нацрту је наведено да загађујуће материје доводе годишње до око 11.000 превремених смрти. Најпогубнији утицај при томе имају ПМ2,5 честице које према овим проценама доводе до око 10.000 изгубљених живота годишње. Детаљније:

АРХИВА ППНС У Србији хиљаде мртвих и хоспитализованих због ваздуха (податак из државног Програма заштите ваздуха у Србији, 2022-2030)

Коментаришућу усвајање Програм, Бојан Симишић из Еко страже, која је организовала више протеста за безопасан ваздух, нагласио је да је ово био један од главних захтева протеста.

- Зашто је то битно? Овај документ су радили страни стручњаци са искуством на пољу загађења ваздуха и исти документ процењује да је број жртава аерозагађења на годишњем нивоу у Србији петоцифрен. Држава је управо парафирала документ у коме признаје да је загађивач и да је дужна да спроводи мере. Документ се зове акциони план за период 2022. до 2030. У називу пише 2022. Министарство финансија већ више од годину дана је блокирало овај документ. Разлог вам је јасан, решавање загађења кошта. Ово није никаква гаранција да ће држава ишта урадити по овом питању, али ово је једно важно парафирање једног важног документа, написао је Симишић, поред осталог.

Аутор апликација Икс-еко ваздух која приказује европски индекс квалитета ваздуха у Републици Србији, мр Дејан Лекић упутио је овим поводом честитку свима.

- Влада је усвојила Програм заштите ваздуха и Србији до 2030. Ово је мали корак за човечанство, велики за све оне који су уложили свој труд, рад и време у борбу за чист ваздух и огроман за све грађане Србије… Да подвучемо неке црте. Многи државни службеници на положају су градили каријеру на понављању једне те исте неистине: Било је горе пре, написао је Лекић.

Док државни органи не учине Програм јавно доступним, подсећамо на садржај нацрта у целини:

Извор: Влада Србије

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, 8. и 20. 12. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram