Препоручујемо

Ускоро ’Крагујевачки слез’ - годишња награда…

4. априла 2023.

На основу уговора о сарадњи из 2022. године, удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ – као иницијатор и Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу – као званични партнер, покрећу додељивање годишњег признања "Крагујевачки слез" за допринос унапређењу и заштити животне средине на територији Града Крагујевца.

Инспирисани Крагујевачки слезом, јединственом појавом у заједници којој припадају, као и наградом „Зелени лист“ из акције Радио Београда која постоји од 1983. године, чији су добитници удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ (за 2019) и Ботаничка башта ПМФ-а (за 2021), у садејству са суграђанима и жиријем, покретачи "Крагујевачког слеза" проналазиће "врсту" која својим достигнућима служи као узор у непрестаној борби за очување и унапређење животне средине, а тако и јавног здравља.

О Крагујевачком слезу

Крагујевачки слез (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) био је локално ендемична врста централног дела Србије. Сматра се да је била распрострањена на територији Крагујевца – на Метином брду и између Враћевшнице и Љуљака.

Врста је ишчезла из природе.

Детаљније о Крагујевачком слезу: УСКОРО: "КРАГУЈЕВАЧКИ СЛЕЗ"…

Илустрација: Никола Богдановић, ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ
Фото: GBIF - The Global Biodiversity Information Facility

Следи наставак…

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram