Препоручујемо

Ускоро: ’Крагујевачки слез’…

3. априла 2023.

Крагујевачки слез (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) био је локално ендемична врста централног дела Србије. Сматра се да је била распрострањена на територији Крагујевца – на Метином брду и између Враћевшнице и Љуљака.

Врста је ишчезла из природе. Врста је заувек нестала из светског генофонда и припада категорији глобалано ишчезлих таксона (ЕX) према Црвеној књизи флоре Србије. Претпоставља се да је главни узрок ишчезавања крагујевачког слеза ширење градског подручја Крагујевца.

Према подацима Биолошког факултета Универзитета у Београду, могућност реинтродукције не постоје јер је таксон заувек нестао из светског генофонда. Врста је вероватно поседовала слична лековита својства као и обичан слез, међутим, фармаколошки није била испитивана.

Иако подаци указују да је крагујевачки слез некада гајен у ботаничкој башти у Копенхагену и Ботаничкој башти “Јевремовац” у Београду, после описивача, Јосифа Панчића, врста више никада није пронађена (место публиковања: Панчић, Ј. – „Флора Кнежевине Србије или васкуларне биљке, које у Србији дивље расту“) у Србији.


Најновија истраживања флоре околине Крагујевца потврђују да овај таксон више не расте на класичном налазишту.

Илустрација: Никола Богдановић, ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ
Фото: GBIF - The Global Biodiversity Information Facility

Следи наставак…

ПРИЛОГ: ПАНЧИЋЕВ ЗБОРНИК - САНУ

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram