Препоручујемо

Уређен Ердоглијски поток, уз санирање три споменика у Шумарицама

16. августа 2022.

Спомен-парк је наставио са уређењем меморијалног парка "Крагујевачки октобар" током летњи месеци. Како је саопштила овај институција, изведени су радови на чишћењу и уређењу корита Ердоглијског потока.

Фото: Спомен-парк "Крагујевачки октобар"

Поток је након више деценија слегања земље и раста оближњег дрвећа, на појединим местима изгубио своје корито, док су наслаге грања и лишћа у корењу дрвећа спречавале проток воде. Чишћењем целог корита, омогућен је проток воде и лакше одржавање обала потока. На платоу код Споменика стрљаним ђацима и професорима санирана је површина на којој се задржавала вода, уцевљењем дела потока. На овај начин спречено је задржавање воде и плављење платоа у кишним месецима, саопштава Спомен-парк.

Радове је извело Јавно комунално предузеће "Водовод и канализација" Крагујевац.

Уз то, завршени су радови на санацији споменика "Два лава" на спомен-обележју стрељаним Словацима.

Фото: Спомен-парк "Крагујевачки октобар"

Након чишћења скулптура и постамената извршено је уклањање нестабилних делова површинске заштите за коју је установљено да се не може поново фиксирати за подлогу. Извршена је реконструкција недостајућих делова. Након реконструкције извршени су премази и нанета боја специјалне намене.

Радове на санацији извршио је Атеље Маринковић из Краљева.

Спомен-парк најављује да ће до краја ове године бити санирана стаза на више локација у парку, а следи и редовно годишње уређење парка за Октобарске свечаности.

Завршени конзерваторско-рестаураторски радови на споменицима "Кристални цвет"

Фото: Завод за заштиту споменика Крагујевац

Услед протока времена и утицаја атмосферилија изворне боје споменика су значајно избледеле и запрљане, док је сам споменик био са многим напуклинама које су угрожавале његову стабилност и постојаност. Такође, плато испред споменика у великој мери био је заклоњен растињем.

Управо из тих разлога Завод за заштиту споменика културе Крагујевац је током јесени 2021. године започео опсежне конзерваторско-рестаураторске радове, које је финансирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Овим радовима извршена је санација, рестаурација и конзервација овог споменика и прилазног платоа, објавио је Завод.

Радове је извела фирма "Тандем градња" из Крагујевца, према пројектној документацији коју је израдила агенција "Конформа инжењеринг" из Крагујевца. Све интервенције су успешно спроведене, па је током јула 2022. извршен пријем радова.

Завод подсећа да је споменик "Кристални цвет" представља један од десет уметничких споменика подигнутих у Спомен-парку "Крагујевачки октобар" у Шумарицама, меморијалном комплексу и културном добру (знаменитом месту) од изузетног значаја за Републику Србију. Реч је о локалитету и установи који баштине сећање на око 3.000 крагујевачких цивила стрељаних 19, 20. и посебно 21. октобра 1941. у Крагујевцу (махом Шумарицама) и три околна села.

Споменик је подигнут на месту где је 21. октобра 1941. поред групе одраслих стрељано и петнаест ромских дечака, малих чистача обуће, старости између 11 и 15 година (иначе, више од 10% стрељаних у Крагујевцу чинила су деца основношколског и средњошколског узраста). Подигнут је 1968. године према првонаграђеном конкурсном решењу архитекте Небојше Деље. Својом геометризованом формом представља пресечени цвет белих латица у тамној (сивој) чашици, што симболизује нагло прекинуту младост уз невиност и чистоту дечје душе, са контрастом боја, где сива симболизује страдале Роме (њихову тамнију пут).

Реч је о једном од првих уметничких споменика на свету који представља и Роме – у овом случају њихово страдање у Другом светском рату.

Саниран и споменик "Сто за једног" у Шумарицама

Фото: Завод за заштиту споменика Крагујевац

И овај споменик је био избледеле изворне боје, док је насадни део споменика, којим је исти инсталиран на постаменту, напукао и претио да изазове урушавање читаве скулптуре, објаснио је Завод.

Овим радовима извршена је санација, рестаурација и конзервација споменика. Радове је извела такође "Тандем градња", у сарадњи са СЗР "Атеље Маринковић" из Краљева, а према пројектној документацији агенције "Урбикон" из Крагујевца.

У наредном периоду Завод планира и санацију партерног дела ове споменичке целине.

Завод подсећа да споменик "Сто за једног" симболише злокобну наредбу немачког генерала Франца Бемеа, главнокомандујућег Вермахта у окупираној Србији, која је предвиђала да се за сваког немачког војника стреља 100, а за сваког рањеног 50 српских цивила.

Споменик је ауторско дело знаменитог вајара Нандора Глида (1924-1997). Подигнут је 1980. године уз помоћ средстава грађана Општине Модрича у Босни и Херцеговини. Аутор је поменуту наредбу, по којој споменик носи име, представио мрежом испреплетаних људских тела у болном грчу и самртном ропцу, који заједно формирају крошњу великог стабла – симбола живота. Споменик је изведен у бронзи на армирано-бетонском постаменту.

У каквом су стању били споменици пре радова, може се погледати на ФБ страницама Спомен-парка и Завода.

Извори: Спомен-парк "Крагујевачки октобар" и Завод за заштиту споменик културе Крагујевац

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram