Препоручујемо

У Великом парку украдено више садница, уништен градски мобилијар

20. септембра 2022.

ЈКП Шумадија је саопштило да је током претходног викенда украден велики број садница са цветних површина у горњем делу Великог парка, као и са леве и десне стране на улазу у парк.

Ишчупано је 55 комада сезонске расаде цвећа - бегоније и винке. Нестало је 15 мини округлих хризантема, 10 комада цинерарије, три округле мини тује, један индијски јоргован, девет комада хортензије и 10 комада украсног шибља, објавило је ЈКП.

- И поред настојања да простор у Великом парку уредимо и оплеменимо како бисмо га учинили што лепшим и пријатнијим за шетњу и боравак наших суграђана, већ четврти пут се сусрећемо са оваквим вандалским чином крађе. Још једном апелујемо на наше суграђане да не уништавају зеленило јер тиме не само да нарушавају естетски изглед парка, већ чине и материјалну штету што спада у категорију кривичног дела, стоји у јучерашњој објави Шумадије.

Истовремено, Град Крагујевац саопштава да је предузео мере за спречавање даљег уништавања Креативног парка.

Креативни парк ће убудуће бити затваран сваког дана у 22 часа, док ће градска Комунална милиција појачати надзор овог простора који је намењен за игру, раст и развој наших најмлађих суграђана.

- Ради безбедности, у Креативном парку ће на местима где је сада нема, бити постављена одговарајућа лед расвета, поред осталог је рекао Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт.

Он је, након притужби грађана да је део справа у потпуности уништен и неупотребљив, обишао парк заједно са представницима СПД Раднички и Комуналне милиције.

Током ноћи у Креативно парку се окупљају друштвено неодговорни појединци због чега ће Комунална милиција појачати контролу овог простора, а уколико уочи малолетна лица позваће полицију.

- Ако је реч о малолетним лицима тражићемо грађанску одговорност родитеља, а уколико су у питању пунолетна лица подизаћемо прекршајне и кривичне пријаве због уништавања јавне својине. Град Крагујевац инвестира милионске износе у изградњу нових дечијих игралишта и отворених терена за мале спортове и ми морамо да спречимо да исто толико новца издвајамо за обнову истих тих игралишта. У наредном периоду Креативни парк ће се затварати у 22 часа, а као хитну меру опредељено је пола милиона динара, којим ће СПД Раднички обновити уништени мобилијар и справе. Улажемо пола милиона динара у нешто што нисмо морали. Одговорили смо на захтев и позив родитеља да заштитимо оно што је већ направљено јер деца немају цену, поручио је Стевовић.

Креативни парк је према речима директора СПД Раднички Братислава Ураковића имао рекордну посећеност ове године.

- Суграђани у највећој мери користе парк на прави начин, али има и неодговорних посетилаца. До сада смо били доста благи, а врата парка су била отворена и ноћу. Од вечерас крећемо са затварањем, сутра ћемо инсталирати лампе са сензорима и видео надзор и у кратком року санирати учињену штету на справама јер морамо да сачувамо огромно богатство које имамо на најлепшој локацији у граду, истиче Ураковић.

У складу са Законом и законским овлашћењима која се односи се на заштиту градског мобилијара и имовине Града која се уништава, патроле Комуналне милиције ће у циљу спречавања и превентивног деловања појачати надзор над парком.

- Уколико се затекну малолетна лица, у складу са законом, биће позвани полиција и Центар за социјални рад који ће предузети надлежност из својих области, објаснио је Дејан Искреновић, начелник Комуналне милиције.

Извори: ЈКП Шумадија; Град Крагујевац, 19. 9. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram