Препоручујемо

У току је систематска дератизација у Крагујевцу

19. октобра 2022.

Центар за контролу и превенцију болести при Институту за јавно здравље Крагујевац од 17. октобра спроводи систематску дератизацију на територији Града Крагујевца.

Систематска дератизација представља превентивну меру заштите становништва од заразних болести при чему је главни циљ смањење популације мишоликих глодара, који осим што су преносници или резервоари бројних вирусних, бактеријских и паразитарних заразних болести (хеморагијска-мишја грозница, лептоспироза, салмонелоза, токсоплазмоза, трихинелоза), узрокују велику материјалну штету у простору који населе. С обзиром да су чести становници канализације на себи носе читав спектар патогена, а простор контаминирају и фецесом и урином, стоји у саопштењу Града.

Ова акција обухвата 78 месних заједница, канализационе мреже, обале река (Лепеница, Угљешница, Ждраљица, Драча, Грошничка) и потока (Бреснички, Сушички, Ердоглијски, Дивостински), градску депонију у Јовановцу, дивље депоније, гробља (Палилулско, Варошко, Сушичко, Бозман), службене просторије органа и стручних служби града, објекте на пијацама (Аеродром, Ердоглија, Бубањ, Бресница, Станово, кванташка и сточна пијаца), нехигијенска насеља и неуређене или делимично уређене зелене и друге јавне површине у непосредној околини стамбених објеката месних заједница.

Систематска дератизација канализационе мреже се ради ноћу када је проток саобраћаја најмањи, у сарадњи са ЈКП "Водовод и канализација".

Спроводи се уз употребу препарата на бази 0,005% бромадиолона (антикоагулант) који се примењује сходно условима на терену, као и важећим нормативима у количини и на начин да се спречи случајно тровање људи и животиња.

На свим местима где су постављени затровани мамци постављају се видна обавештења о аплицираним затрованим мамцима, као и свим релевантним подацима везаним за извођење дератизација, наведено је у саопштењу.

Акција би требало да траје око 30 радних дана, у зависности од временских прилика и стања бројности глодара на терену.

Посебно угрожена места су предвиђена да се раде и два пута (запуштене и неуређене зелене површине, нехигијенска насеља, депоније, гробља).

Град напомиње да сви управници зграда треба да отворе подрумске просторије и омогуће несметан улазак екипама Института током прве две недеље акције.

Извор: Град Крагујевац; фото: Pixabay; обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram