Препоручујемо

У Крагујевцу од 1. септембра забрана градње објекaта без садње дрвећа

31. августа 2022.

На сваких 1.000 квадрата, садиће се десет нових стабала, а уколико је објекат већи, садња ће се обавити и на сваких додатних 500 квадрата

Крагујевац је први град у Србији који је забранио градњу објекта без садње дрвећа, те ће инвеститори за сваки новоизграђени објекат до хиљаду квадрата морати да посаде десет нових стабала.

Та одлука је донета је на иницијативу градоначелника Николе Дашића и део је акције „Врати дах природи - посади дрво” која креће од 1. септембра, преноси Бета.

Како је јавила телевизија Крагујевац, они који граде стамбени или стамбено-пословни објекат обавезују се да стабла засаде преко градског комуналног предузећа „Шумадија”.

На сваких 1.000 квадрата, садиће се десет нових стабала, а уколико је објекат већи, садња ће се обавити и на сваких додатних 500 квадрата.

Последњих година, у Крагујевцу ничу бројни стамбени и пословни објекти.

Надлежна градска управа је у прошлој години издала око 1.400 одобрења за изградњу новог стамбеног или пословног простора, а процењује се да је на свим тим парцелама посечена скоро једна шума.

Пошумљеност територије Крагујевца је 11,84 одсто, а циљ акције је да она буде око 50 одсто.

Фото: Град Крагујевац
Извор: Политика

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram