Препоручујемо

У Крагујевцу обележен Светски дан чишћења

19. септембра 2022.

Јавно комунално предузеће Шумадија обележило је Светски дан чишћења (17. септембар) акцијом у Пиварском парку.

Више од десет година широм света одржава се највећа волонтерска акција којом се обележава Светски дан чишћења. Порука свих учесника је иста – да је одговорност сваког појединца, удружења, организација и државе подједнако значајна у остварењу крајњег циља, а то је чистија, здравија и зеленија Србија.

Један од највећих проблема у очувању животне средине представља стварање дивљих депонија и гомила отпада у парковима и шумама, истиче ЈКП Шумадија.

У акцији су, поред осталих, учествовали запослени из ЈКП Шумадија Крагујевац, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић, еколошке секције Медицинске школе "Сестре Нинковић" и О. ш. "Радоје Домановић", група грађана Љубитељи Пиварског парка, представници компанија Фешн компани и Тимберланд, као и активисти из бројних еколошких акција.

- Светски дан чишћења ове године обележавамо акцијом чишћења Пиварског парка, а прошле године смо овај веома значајан дан обележили на језеру Бубањ. Ми смо прошле године током акције "Посади свој хлад" Пиварском парку донирали двадесет садница белог јасена, а сада донирамо саднице црвенолисне шљиве. Желим да нагласим да је веома важно да одржавамо и чистимо наш град, како бисмо живели у здравијој животној средини. Уз помоћ Министарства заштите животне средине, ми смо на територији града Крагујевца у претходном периоду очистили четрнаест највећих дивљих депонија. У наредном периоду ћемо се трудити да наставимо тим путем и да још боље и успешније одржавамо здраву животну средину, рекао је Никезић.

Према речима директора ЈКП Шумадија Марка Вујновића један од већих проблема су дивље депоније, као и гомилање отпада у парковима и шумама. Циљ ове акције широм света је чистија и здравија животна средина. Одговорност је на удружењима, компанијама, Граду и држави, али највећи степен одговорности је на појединцу. Поука ова акције је подизање свести о здравој и чистој животној средини код сваког појединца.

Фото: ЈКП Шумадија

Извори: ЈКП Шумадија, Град Крагујевац, 17. 9. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram