Препоручујемо

Субвенције за још три купца-произвођача соларне енергије у Крагујевцу

12. септембра 2022.

Пројекат “Промоција обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији”, који спроводи Немачка развојна агенција (ГИЗ), обезбедиће суфинансирање уградње соларних панела за производњу електричне енергије на три породичне куће у Крагујевцу. Суфунансирање су добили грађани који испуњавају све услове прописане Јавним позивом који заједнички спроводе Министарство рударства и енергетике Владе Републике Србије и локална самоуправа Крагујевца, а због великог броја пријављених нису добили субвенције.

Меморандум којим се потврђује да ће кроз активности овог пројекта бити обезбеђено 50 одсто укупне вредности инвестиције за инсталацију и уградњу соларних фотонапонских панела, потписан је у просторијама Града Крагујевца. Меморандум о сарадњи потписали су представници ГИЗ-а, грађани корисници опреме за соларне паналене и компаније добављачи опреме, које ће спровести и инсталатерске радове.

- Потписивањем овог споразума сагласили смо се и да активности уградње и прикључења соларних панела и пратеће опреме за производњу електричне енергије на крову породичних кућа потписника буду део нашег пилот пројеката. Резултат ових пилот пројеката биће развој стандардизованих техничких и финансијских модела за коришћење соларних фотонапонских система у приступу купац-произвођач. Примери добре праксе и корак по корак водичи како постати купац-произвођач у домаћинствима, који ћемо израдити током реализације ових активности, послужиће као смернице за све оне који су заинтересовани да постану купци-произвођачи соларне енергије и допринети већој примени овог приступа у Србији, објаснио је Александар Поповић из ГИЗ-а, представник пројекта “Промоција обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији”.

Очекује се да ће примена и развој приступа купац-произвођач из соларне енергије у наредном периоду расти и у Србији, као што последњих година расте у свету. Министарство рударства и енерегетике у том смислу је грађанима отворило могућност да за постављање соларних панела добију субвенције од 50 одсто.

За оне грађане који се одлуче да постану такозвани купци-произвођачи, бенефити су независност од нестабилног тржишта и цене електричне енергије, уштеда и допринос смањењу емисија, као и заштити животне средине. Додатни бенефит је што се захваљујући субвенцији, период отплате укупне инвестиције уградње соларних панела смањује на пола.

У сарадњи са Министарством рударства и енергетике, пројекат „Промоција обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији“ спроводи низ активности на побољшању законодавног, институционалног и техничког оквира за већу употребу одрживих енергетских технологија у Србији. У фокусу ових активности је развој приступа купац-произвођач у производњи електричне енергије из соларних извора.

Извор: ГИЗ, 9. 9. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram