Препоручујемо

Спроведена акција сузбијања комараца

9. септембра 2022.

Екипе овлашћеног извођача радова дератизације, дезинсекције и дезинфекције Еко-сан плус, према плану и програму реализације третмана за сузбијање ларви комараца на мањим и већим воденим површинама и одраслих комараца на територији града, јуче је спроводио активности. Са представницима комуналне и еколошке инспекције, Института за јавно здравље Крагујевац, др Гордана Дамњановић, Чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, обишла је извођење радова, саопштио је Град.

- У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести Град Крагујевац годинама уназад води одговорну политику спровођењем јавне набавке за потребе дератизације, дезинсекције и дезинфекције. Овлашћени извођач радова Друштво за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију Еко-сан плус у току преподнева спровела је третман сузбијања ларви комараца на мањим и већим воденим реципијентима (баре, канали и језера), рекла је др Дамњановић, чланица Градског већа.

Уређајима са земље у поподневним часовима спроведен је третман сузбијања одраслих комараца, а у појединим деловима града изведено је задимљавање.

- За намене дезинфекције, дезинсекције и дератизације из буџета града издвојено је два милиона динара, а за следећу годину планирано је 2,5 милиона динара. У току године, од марта до септембра спроводи пет третмана за ларвицидне и шест третмана за одрасле јединке комараца, подсетила је др Дамњановић.

До краја септембра предузеће Екосан ће спровести још један ларвицидни третман. Значајну подршку у реализацији третмана град има од Комуналне и Еколошке инспекције и поред третмана које спроводи град, два се реализују уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, додала је др Дамњановић.

Третманима је обухваћено око 70 хектара површине, од којих 25 хектара ларвицидним третманом, пет хектара се третира задимљавањем, а остало је за одрасле јединке комараца. Третирају се велике водене површине језера у Шумарицама и на Бубњу, приобаље Лепенице, паркови, зеленило у насељеним деловима града и по потреби, где сугеришу грађани.

Без обзира на спровођење третмана, апеловала је др Гордана Дамњановић, суграђани би требало да воде рачуна о водама које се задржавају или око одложених непотребних ствари у двориштима, јер је свака влага и стајаћа вода погодно тло за полагање ларви и повећање популације комараца на територији града.

Третмани се спроводе препаратима безбедним за људе и животиње, а из Одељења за јавно здравље Градске управе благовремено и на време обавештавају пчеларска друштва да предузму све неопходне мере заштите пчела.

Извор: Град Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram