Препоручујемо

Спречено мерење компаније Стара Планина на поседу браће Давидовић у Губеревцу (ВИДЕО)

3. новембра 2022.

Након објаве првог снимка са поседа браће Слободана и Душана Давидовића у Губеревцу (општина Кнић) од 1. новембра који су затекли раднике ангажоване од стране предузећа Стара Планина Resources за обављање геофизичких мерења, удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ (ППНС) је добило и дужи видео-запис у којем је забележен и одлазак ових "незваних гостију". Они су без сагласности власника парцеле започели своје активности. До одустајања је дошло након инструкција полиције у разговору са Давидовићима. Детаљно у снимку на Јутјуб каналу ППНС (0:19:52):

Подсећамо, на дијалог Давидовића и радника.

- Ово је геолошка фирма, свратио сам код вас, није да нисте информисани. Ово што ви сада радите је "мак на концу", рекао је радник на инсистирање браће да се представи.

Радник је додао да је "све објаснио брату пре неки дан".

- Фирма има дозволу од министарства, од општине, обавештена је полиција да се ово ради. Све је законски и легално, рекао је радник фирме Севертранс из Сенте, извођача ових мерења (из снимка се види ознака овог ДОО).

- Ако је законски и легално, да ли сте питали власника ове шуме да уђете, питао је Давидовић.

- Обично, прво се месна заједница обавештава… Када улазимо и правимо велику штету онда улазимо како сам објаснио брату - пита се за дозволу, пита се за све. А ако се не прави никаква штета, као што видите ово је никаква штета…, чуло се у наставку објашњења представника фирме.

Давидовић је узвратио:

- Ово је приватна парцела. Ви немате никакво право да уђете на приватни посед без дозволе власника.

- Да, потврдио је радник.

- Приватна шума, приватан пут, скроз од главног пута - у нашем власништву. Дакле, ви ово пакујте што сте донели, окрећите ауто и контра горе, поручио је Давидовић.

Уследило је сагласје две стране у неспоразуму да се позове полиција.

Потом је Слободан позвао "192" и пријавио "неовлашћен улаз у парцелу, односно шуму фирме Стара Планина", уз питање: "Шта да радимо сад?".

На питање са друге стране телефонске везе "шта они раде", одговорено је - "геолошка истраживања".

- Остани уз телефон, поручио је припадник полиције који је обавио овај краћи разговор.

У наставку снимка забележено је шта се даље дешавало.

Како је за ППНС рекао Душан Давидовић, ова компанија "нема ни дозволе, ни решења да могу да уђу у приватан посед".

Давидовић је нагласио за ППНС да општина није обавестила мештане ни о чему у овом случају. Најавио је шта ће даље предузимати јер не пристаје на радове компаније на свом поседу.

- Следећи кораци су скупови на којима ће бити све већи број људи из околних села да би се људи упознали шта их чека. Даље што можемо да урадимо је да свако брани своје парцеле и да помогнемо једни другима колико можемо у томе. Јавља се доста њих који нуде помоћ и правну и ону можда у овој ситуацији бољу (бесправну), али за сада идемо на леп начин - правно. Ако то не помогне, па ми смо сељаци, бре - кука и мотика ће да ради, најавио је срчани Душан.

Према подацима из државне Агенције за привредне регистре (АПР), Стара Планина Resources је основана 2011. године са привредном делатношћу 7219 - истраживање и развој у осталим природним и техничко-технолошким наукама, оснивач је Mundoro Middelen BV из Холандије, а законски заступник Теодора Дечев из Канаде.

Претпоставка је да је мерење део активности једног од три пројекта ове компаније у Србији, под називом GT7 Copper, представљеног на званичном сајту.

На овој адреси је доступан документ у којем је описан и наведени пројекат.

ПРИЛОГ: Mundoro Capital Inc. - MANAGEMENT DISCUSSION AND ANALYSIS, September 30, 2021

Овом проблему посвећује се новоформирана група грађана Гружански штит која је објавила мапу "села захваћених истражним радњама на истражном подручју Котленик".

У опису ове група наведено је да је "оформљена како би окупила људе који у аполитичном маниру желе да се супротставе разарању Шумадије и целе Србије. Део Шумадије је истражно подручје рударске компаније Стара Планина Resources, једног од 180 истражних подручја на територији Србије различитих рударских компанија које прете да покоре Србију и учине је зависном. Бушење је други корак на путу до потенцијалног рудника. МОРАМО ДА СПРЕЧИМО ДА НЕ БИСМО ЛЕЧИЛИ - ЉУДЕ, ЗЕМЉУ, ВОДУ И ВАЗДУХ ОД ОТРОВА. Пратите страницу и упознајте се са детаљима".

На ФБ страници Гружанског штита још пише:

"Сви људи, чистог срца и јасне намере да Србију спасимо од загађеног ваздуха, воде и земље, су наши саборци. Сви људи који Србију не виде као губернију, поданичку земљу моћних рударских компанија и сви људи који не тргују интересима за здраву Србију, су наши саборци. Добро дошли!"

АРХИВА ППНС

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram