Препоручујемо

Спомен-парк уређен пред Велики школски час

20. октобра 2022.

Поводом обележавања комеморативне манифестације "Велики школски час", радови на уређењу Спомен-парка "Крагујевачки октобар" приводе се крају, саопштава ЈКП "Шумадија".

У меморијалном комплексу у претходном периоду извршено је крчење непожељног растиња, сређени су сви прилази и хумке, орезано је шибље и дрвеће, покошене су све зелене површине и извршено је кошење и чишћене ивичњака, наводи ово ЈКП.

Шумадија даље саопштава да је посађено око 500 комада украсних четинара, шибља и перена, а цветне површине обогаћене су са око десет хиљада комада сезонске расаде.

На парковском мобилијару замењене су оштећене штафне, а овом приликом постављено је и пет нових клупа, сазнајемо из саопштења.

Такође је обновљена хоризонтална сигнализација, обележени су пешачки прелази, бициклистичка трака, паркинг места и средишне и ивичне линије на коловозу.

Извршено је ручно чишћење травњака и стаза од папира и другог отпада, а машинским прањем сређене су све стазе и улице, рапортира јавности ЈКП.

Овај јединствени комплекс историјског значаја спремно дочекује октобарске свечаности, поручује ЈКП Шумадија.

Велики школски час 2022

На 81. годишњицу страдања цивила у Крагујевцу, у петак 21. октобра од 11 часова одржаће се централна манифестација Октобарских свечаности "Велики школски час" испред споменика "Стрељаним ђацима и професорима" у Спомен-парку "Крагујевачки октобар".

Ове године биће изведена поема "Земља" аутора Енеса Халиловића у режији Петра Станојловића. Глумачки ансамбл чине: Небојша Дугалић, Рифат Рифатовић, Милош Крстовић, Исидора Рајковић, Аврам Цветковић и Воин Васојевић.

Сценски наступ уметника биће испраћен хором у саставу ученика Прве и Друге крагујевачке гимназије под вођством диригента Јелене Маглешеве.

Спомен-парк позива грађане да у што већем броју приуствују догађају и да заједно још једном пошаљемо поруку мира и сачувамо сећање на наше страдале суграђане.

Извори: ЈКП Шумадија, Спомен-парк "Крагујевачки окотбар"; обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram