Препоручујемо

Саднице из Великог парка и даље краду несавесни

27. децембра 2022.

Радници ЈКП Шумадија су приликом радова на уређењу Великог парку уочили да је током викенда почупано и покрадено више од 15 комада четинарског шибља – фотиније, саопштило је ово комунално предузеће.

- И поред нашег настојања да зелене површине у граду уредимо и озеленимо, на жалост, све више се сусрећемо са несавесним понашањем наших суграђана који на овај начин уништавају зеленило града. Против НН лица поднета је пријава полицији због вандалског понашања и причињене материјалне штете, а ми још једном апелујемо на суграђане да оваквим поступцима не нарушавају изглед града, саопштило је ЈКП.

Осврт удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Подсећамо, Град Крагујевац је овог лета покренуо акцију "Врати дах природи посади дрво" (детаљније ОВДЕ). Одлука је усвојена, али остаје упитно: НАКОН ЗАБРАНЕ ГРАДЊЕ БЕЗ САДЊЕ ДРВЕЋА У КРАГУЈЕВЦУ - МОЖЕ ЛИ СЕ ОВОМ МЕРОМ ЗАИСТА ЗАШТИТИ ПОСТОЈЕЋА И НАПРАВИТИ НОВА ЗЕЛЕНА ПОВРШИНА?

Под упитником је и заштита садница, рада ЈКП, а тако и буџета у који се сливају средства Крагујевчана.

Пошто ова врста вандализма не јењава, постојећа законска регулатива не даје резултате, баш као и сви видови едукације, "ширења свести" несавесних, можда би наредна акција града могла да буде налик оној са Новог Зеланда. Тамо је РЕКА ВАНГАНУИ СА СТАТУСОМ ЖИВОГ БИЋА.

Нашег великог песника Љубивоја Ршумовића обрадовала је ова вест те 2017. године:

"Свака река је живо биће, а само је Нови Зеланд, донео одлуку да маорску реку Вангануи прогласи живим бићем. Маори су се изборили за своју реку и они њу сматрају за једну од њих. Будимо Маори."

Саднице, стабла, шуме могле би на сличан начин да се заштите у првој престоници модерне Србије, срцу Шумадије којој је то и део идентитета. У том случају, насртаји оваквих безумника на живо биће заслуживали би теже казне. Крагујевац би тако још једном био први по нечему особеном.

Једнако би могла да се заштити река Лепеница, као и све њене притоке, које смо нечињењем савесних успели да претворимо у канале отпадних вода.

Река Ванганиу добила је једнака права као и људско биће после 140 година борбе локалног маорског племена. Надамо се да Крагујевац има снаге за самоодбрану, да ће наћи начина да се одупре вандалима из својих редова у блиским будућим данима.

Фото: ЈКП Шумадија

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram