Препоручујемо

Представљени сајт Екологија Крагујевац и пројекат Крагујевац без ГМО 2022

8. августа 2022.

На веб страници Екологија Крагујевац биће представљене све актуелности на територији града Крагујевца које се тичу заштите животне средине. За израду и ажурирање сајта град је издвојио 150 хиљада динара, а израдило је удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ.

Крагујевац је један од 136 градова у Србији који је потписао Декларацију о спречавању производње и употребе ГМО хране, што је тема другог, данас представљеног, пројекта. Реч је о пројекту за чију је реализацију град ове године издвојио 140 хиљада динара и наставак је пројекта које ово удружење реализује већ трећу годину заредом Крагујевац без ГМО, речено је на конференцији за новинаре одржаној поводом презентације два еколошка пројекта.

- Од септембра на снагу ступа одлука одборника о акцији ”Врати дах природи и посади дрво” којом се обавезују сви инвеститори да на сваких хиљаду квадратних метара бруто површине објекта у изградњи посаде једно дрво, а уколико је објекат већи, да то учине на сваких 500 метара. У октобру почиње и спровођење одлуке која се тиче замене филтера на бази активног угља за све пекаре, месаре и трговине брзе хране како бисмо спречили загађење ваздуха и ширење непријатних мириса, подсетио је Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине. Ове године је у оквиру пројекта Заједничким снагама против дивљих депонија у Крагујевцу уклоњено 14 дивљих депонија. За пројекте у екологији Град Крагујевац је ове године издвојио 2,5 милиона динара што је за пола милиона више него претходне, а за следећу су планирана већа средства, истакао је Никезић, члан Градског већа.

О важности пројекта и израђене веб странице говорио је Дејан Милошевић, заступник удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и истакао колико је важно да сва удружења која се баве екологијом и заштитом животне средине и њихови пројекти буду на једном месту.

- Припремајући се за израду сајта утврдили смо да највећи број еко удружења нема довољну видљивост и била је неопходна једна адреса која би се тиме бавила. Уз подршку града и захваљујући партнерима који су урадили технички део, овај сајт је доступан и биће од користи удружењима, али и широј јавности. У јулу је у оквиру пројекта Крагујевац без ГМО почела промоција документарца ”Аргентинско лоше семе” и до краја године биће још низ активности од промоције књига, стручних предавања до резимеа у децембру, каже Милошевић.

Конференцији је присуствовала проф. др Снежана Симић председница УО удружења Екомар која је представила активности свог удружења и позвала све релевантне актере да узму активно учешће у решавању еколошких проблема јер је свака активност у овој области драгоцена. Од важнијих пројеката, поред радионица, бројних брошура и едукативних предавања, проф. др Симић је истакла значај активног укључивања цивилног сектора и јавности у креирање јавних политика у области заштите животне средине и изради најважнијег стратешког документа. Поред тога, ове године Екомар ће реализовати и пројекат Еколошка слика језера у Шумарицама и Одговор локалних заједница на креирање планских докумената о значају очувања акумулације Гружа.

На конференцији је најављено покретање поступка израде Програма заштите животне средине на територији града Крагујевца за 2023-2033. годину у септембру, којем ће претходити процена стања животне средине на територији града како би се утврдили проблеми и био урађен акциони план за решавање.

- Основни циљ је побољшање стања животне средине у Крагујевцу, казао је Драган Маринковић, шеф Службе за заштиту животне средине.

У Крагујевцу је току имплементација два еко пројекта и то Прикупљање стаклене амбалаже у сарадњи са НАЛЕД-ом, ГИЗ-ом и удружењем Секопак и Рециклажа батерија и сијалица.

Извор: Град Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram