Препоручујемо

Пиварски парк: Светски дан чишћења - 17. септембар

16. септембра 2022.

ЈКП Шумадија традиционално обележава Светски дан чишћења, а ове године позива све суграђане да се придруже акцији чишћења Пиварског парка у суботу 17. септембра од 10 до 12 часова.

Широм света, сваке треће суботе у септембру се организују волонтерске акције чишћења са циљем да се покрене еколошка свест људи и да се што већи број грађана мотивише и да свој допринос у очувању животне средине, истиче Шумадија.

О светском дану

Светски дан чишћења је један од највећих грађанских покрета нашег времена, уједињује 191 државу широм света за чистију планету. Тог дана, волонтери и партнери широм света поново е окупљају да ослободе нашу планету од смећа – чистећи смеће и погрешно управљани отпад са наших плажа, река, шума, улица…, из паркова.

Према подацима са сајта World Clean Up Day, светски дан чишћења 19. септембра 2021. ујединио је више од 8,5 милиона људи у 191 земљи.

Светски дан чишћења користи моћ људи широм света да постигну невероватне ствари удруживањем. Лепота акције лежи у сарадњи, изградњи мостова између различитих заједница, укључујући све нивое друштва – од грађана преко бизниса, до владе.

Скроман почетак

‍Ова идеја зачета је у Естонији 2008. године када се 50.000 људи ујединило да почисти целу земљу за само пет сати. Тада је рођен глобални грађански покрет "одоздо према горе" који се као шумски пожар проширио широм света. Ово је заокупило машту људи који су били инспирисани да следе исту амбициозну формулу "једна земља - један дан".

Једноставна идеја је прерасла у глобални покрет са милионима волонтера и харизматичних лидера. Једноставан чин чишћења постао је сила која повезује људе и групе које иначе никада не би ни сањале да раде ка истом циљу.

Зашто?

Скоро сваки човек на овој планети има место које зове - дом. Било да је то вила, улица, колиба или стан у метрополи. Затим ту су градови, земље и региони које називамо домом. И планета коју зовемо дом. Када је 50.000 Естонаца очистило свој дом за пет сати, читав свет је то сазнао. Једноставност идеје и став "хајде да то урадимо" су узели маха, а остало је, како кажу, историја. Свако може покупити смеће.

Један 101-годишњи мушкарац се добровољно пријавио да чисти на Курасау 2018. године. У Естонији је група мајки које су носиле своје бебе изашла да чисти. У Шкотској је удружење паса изашло са псима. Светски дан чишћења постао је много више од једноставног чина сакупљања смећа. Обданишта, школе, компаније, државни службеници – стари, млади, богати, сиромашни, способни и мање способни – сви су дали свој допринос. Зато што су могли. Зато што су желели да буду укључени у стварање бољег места од свог дома. Јер им се пружила прилика да помогну. Зато што припадају заједници.

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram