Препоручујемо

Пет од 11 јавних чесама има безбедну изворску воду за употребу

5. јануара 2023.

Град Крагујевац је објавио резултате испитивања микробиолошке и хигијенске исправности воде за пиће на јавним чесмама са изворском водом који су показали да је од 11 анализираних узорака пет исправно и безбедно за употребу.

Вода је безбедна на јавним чесама у Шумарицама, Дивостину, на Бубњу, у Теферичу и Белошевцу.

Небезбедне за употребу су изворске воде са чесама у Кошутњаку, Ждраљици, на чесми Каповац, у Петровцу, Грујиној чесми и Букоровцу, наведено је у саопштењу Града.

Вода је узоркована 27. децембра.

Подсећамо, два месева раније, у октобру 2022. године ниједна јавна чесма са изворском водом није била безбедна за употребу.

Локације свих чесама

Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ добило је од Института за јавно здравље локације свих јавних чесама на територији Крагујевца за које ради анализе, па упозоравамо суграђане да избегавају

небезбедне:

 • Шумарице - у близини споменика V3
 • Дивостин - у кругу манастира у Дивостину
 • Бубањ - између градског гробља и језера Бубањ
 • Кошутњак - код балон сале "Коле", испод ораха
 • Каповац - на старом путу за Ботуње
 • Петровац - у кругу спомен-чесме у Петровцу
 • Грујина чесма - у улици Даринке Радовић, насеље Сунчани брег
 • Теферич - у кругу спомен-чесме у Теферичу, на крају насеља
 • Белошевац - у улици Вардарској, поред старе месне заједнице
 • Ждраљица - изнад кафане "Медна"
 • Букуровац - прекопута школе у Букуровцу

Линкови преко назива воде до оријентира на мапи Гугла.

Подсетник на садржај из архиве

Квалитет воде са јавних чесми је дугогодишњи проблем Крагујевца. То су углавном изворске воде и релативно су доброг хемијског састава, мада има вода које нису за пиће. Највећи проблем са водама са јавних чесми је врло промењива микробиолошка неисправност због чега се оне не препоручују за пиће, наведено је још пре 15 година на Другој националној конференцији квалитета живота у стручном раду чији су аутори: др Љиљана Чомић, др Јелка Ранковић, др Александар Остојић и др Светлана Ћурчић.

Аутори су тада истакли да јавне чесме Петровац, Грујина чесма и Белошевац нису хемијски исправне због повишене вредности нитрата и зато се оне не препоручују за пиће без обзира на микробилошки исправност. Анализом је утврђено да је микробиолошки било неисправно 96,59% узорака. Узроци неисправности су били присуство колиформних бактерија и Стрептоцоццус фаецалис. Из ових податка јасно може да се види да је хемијски састав вода задовољавјући, али константно присуство бактерија фекалног порекла говори о високом ризику коришћења воде са јавних чесми за пиће, констатовали су аутори те 2007. године.

Мапа: Центар квалитета Крагујевац
Фото: Завод за заштиту споменика културе

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram