Препоручујемо

ПД Жежељ: Акције Подбукови-Дивчибаре-кањон Буковске реке и Водопади Старе планине

30. августа 2022.

Планинарско друштво Жежељ организује више акција у септембру, од којих за ову прилику издвајамо оне које следе на већој удаљености од Крагујевца: 4. септембра Подбукови-Дивчибаре-кањон Буковске реке, односно 17. и 18. септембра Водопади Старе планине. Следи план акција крагујевачких планинара.

Подбукови-Дивчибаре-кањон Буковске реке

  • Полазак код Крста у 6:00
  • Удаљеност од Крагујевца 140км
  • Време потребно за путовање око три часа
  • Планирани повратак у Крагујевац око 21 час

Почетна тачка акције је етно домаћинство Обрадовић у Подбуковима одакле се полази на пешачку туру: Ушће Црне реке у Буковску (512мнв), Београдско насеље (950мнв), Голубац (1.056мнв), Мали Голубац (995мн), Црвени брег (852мнв), ушће Црне реке у Буковску (512мнв). Дужина стазе је 13,5км, висинска разлика око 600мнв, предвиђено време пешачења је пет и по до шест сати.

Акција се завршава у пријатном амбијенту домаћинства Обрадовић, где је могуће организовати ручак, истичу планинари. Ручак обухвата: предјело (сир, кајмак), домаћа пилећа чорба, Миљин специјалитет испод сача, гриловано поврће, кромпир и две врсте меса (пилеће и свињско), сезонска салата, пројице и домаћи хлеб. Уз пријаву за учешће на акцији треба се одлучити и за ручак или не.

За ову акцију није могуће користити сопствени превоз.

Водопади Старе планине

  • Полазак код Крста у 6:00
  • Удаљеност од Крагујевца 255км
  • Време потребно за путовање је око пет часова са паузама

Првог дана (субота) је путовање до Дојкинаца, приватни смештај и полазак на стазу. Локалним превозом (камионом) учесници се превозе до водопада Тупавица 1.050мнв. Истим превозом иде се до платоа испод Копрена. У зависности од групе могуће је пењање до Копрена, а након тога је силазак до крашке увале и водопада Понор на 1.450мнв. Одатле следи спуштање шумским стазама и путевима до Дојкинаца. Уколико се не иде на Копрен 650мнв силазак траје два и по сата лаганог хода.

Другог дана (недеља) полазак је до 06:00 ка Топлом долу, а полазак на стазу је до 9:00. Обилазе се доњи Пиљски водопад и водопад Грујин скок. Дужина стазе је 15,5км, успон и силазак је око 850мнв. Стаза се прелази за шест и по сати лаганог хода. Могуће је скратити стазу за 6км, за оне који не желе да обилази други водопад, наглашавају планинари.

По повратку у Топли до, у Темској се обилази манастир Светог Ђорђа из XИВ века. Са две успутне паузе, повратак у Крагујевац је у вечерњим часовима.

Исхрана је из ранца, а воде има да се допуни свуда на стази. У Дојкинцима и Топлом Долу постоје продавнице мешовите робе где је могуће снабдети се основним намирницама, поручују из ПД Жежељ.

Акције је пројектована на 18 учесника, а пријаве су до 3. септембра, због резервације смештаја и превоза.

За пријаве и додатне информације о акцијама контакт-особа је Воја Милић (0642774442).

ПД Жежељ још планира:

  • 3. септембра уређење стаза Гледићке трансверзале
  • 10. септембра Дан пешачења (детаљније ОВДЕ), као и акцију Гледићка трансверзала
  • 25. септембар припрема се акција изненађења

Редовни састанци ПД Жежељ су у кафеу "Александра" код Ћифтине ћуприје средом од 19 часова.

Фото: ПСС

Извор: ПД Жежељ

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram