Препоручујемо

ОШ 'Јован Поповић' први добитник 'Крагујевачког слеза'

20. маја 2023.

На седници жирија за доделу признања "Крагујевачки слез" за најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у 2022. години, на основу увида у приспелу документацију, већином гласова чланова Жирија донета је одлука да прво признање "Крагујевачки слез" припадне крагујевачкој ОШ "Јован Поповић" за активности на пољу подизања еколошке свести спровођењем више од десет еколошких пројеката.

Чланови Жирија су одлучили да се захвалнице за допринос заштити и унапређењу животне средине на територији града Крагујевца у 2022. години доделе:

 • Неформалном удружењу грађана "Виша сила"
 • Предшколској установи "Врабац"
 • Новинару Мирославу Јовановићу

Чланови жирија били су:

 • Снежана Бранковић, руководилац Ботаничке баште, председник жирија
 • Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине
 • Драган Маринковић, начелник Одељења за заштиту животне средине Градске управе за развој и инвестиције
 • Марија Симић Савић, представник Екомара, крагујевачког удружења по позиву
 • Дејан Милошевић, представник удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, иницијатора признања

Седница је одржана 18. маја у просторијама Природно-математичког факултета.

Образложење

Подносилац предлога да ОШ "Јован Поповић" добије признање "Крагујевачки слез" је Снежана Васић.

У предлогу је наведено да ОШ "Јован Поповић" кроз своје активности пружа својим ученицима једно од основних права детета, а то је право на здраву животну средину, које је основ за остваривање бројних других права детета.

Активности које је тим школе у Крагујевацу спроводио су:

 • Аплицирање за пројект "Шта нам тешко" Младих истраживача Србије, који је одобрен у јулу 2022. године. Пројекат је подразумевао анимирање младих људи из локалне заједнице да учествују као волонтери. Пројекат "Ботаничка баштица у насељу" је реализован са некадашњим ученицима школе. Од добијених средстава купљене су саднице и направљене импровизоване пољске учионице у порти цркве Светог Ђорђа у Шумарицама.
 • Простор школског дворишта издвојеног одељење ОШ "Јован Поповић" у Шумарицама током новембра 2022. је заједничким трудом, радом и залагањем тима школе, оплемењен са око 130 садница лишћара – парковског дрвећа, четинара, жбунастих биљака.
 • Захваљујући иницијативи Савета родитеља ОШ "Јован Поповић", тим школе је један део дворишта улепшао садницама платана које су добијене у оквиру пројекта "Студентски дар – Зеленград". Родитељи ученика школе су активно учествовали, тако да је тај заједнички, тимски рад деце и родитеља допринео учвршћивању међусобних веза и указивању на заједничко решавање еколошких проблема.
 • Ученици ОШ "Јован Поповић" су током у октобра 2022. године прикупили око пет кубика старе хартије за рециклажу, као и 400 килограма електронског отпада из њихових домаћинстава. Школа је регистрована у Агенцији за безбедно прикупљање и одвожење електронског отпада, што је допринело и прикупљању додатних 600 килограма електронског отпада. Са циљем подстицања деце на учествовање у еколошким акцијама, од добијених средстава школа је симболично наградила оне који су се највише ангажовали одласком на Кидс фест - филмски фестивал, који је ове године за тему имао значај животне средине и частан однос човека према природи. Филмове "Вучје бобице" и документарни филм "Храст" гледало је око 70 ученика из Шумарица.
 • ОШ "Јован Поповић" од октобра 2022. године успоставља званичну сарадњу са организацијом "Чепом до осмеха" из Новог Сада. Током првог полугодишта школске 2022/2023 године послато је четрдестак џакова пластичних чепова, које су сакупили ученици школе.
 • Током школске године 2022/2023, ученици првог разреда ОШ "Јован Поповић" су на слободним активностима упознавали садржаје предмета Чувари природе. Ученици су направили представу "Засади дрво". Један од задатака "Писмо градоначелнику", који је у садржају уџбеника Чувари природе, реализовали су писањем дописа Градоначелнику и Градском већу града Крагујевца. Градски званичници су на подстицај деце учетвовали у решавању проблема грејања издвојеног одељење ОШ "Јован Поповић" заменом еколошки прихватљивим решењима.
 • Ученици издвојеног одељења ОШ "Јован Поповић" су учествовали у акцији "Зимског пребројавања птица" Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Учествовање у акцији је допринело укључивању учитеља и свих ученика млађих разреда у радионице "Учимо од природе", које су до сада биле спровођене углавном у Београду. Даље заједничке активности су довеле до аплицирања за пројекат "Да шуме буде више - да се лакше дише" чијом реализацијом је издвојено одељење ОШ "Јован Поповић" добило десет садница белог јасена, млечног јавора и храста, које су посадили око дечјег игралишта у насељу Шумарице, које је једино игралиште те врсте у насељу, али није имало ниједно дрво, нити зеленила.
 • ОШ "Јован Поповић" је успоставила сарадњу са Ботаничком баштом Крагујевац и као плод успешне сарадње на простору Баште посадили су саднице јаребике.

Чланови жирија упућују захвалност свим предлагачима кандидата за доделу признања "Крагујевачки слез".

Додела признања биће у Ботаничкој башти у суботу 27. маја од 11 часова.

ОШ ЈОВАН ПОПОВИЋ САЈТ, ФБ СТРАНА

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram