Препоручујемо

Обележен Светски дан животне средине

6. јуна 2022.

У оквиру Европске зелене недеље 2022 забавно-едукативним програмом у Креативном парку у Крагујевцу обележен је Светски дан заштите животне средине. У партнерској организацији ЈКП Шумадија Крагујевац и ПУ “Чили и Вили”, у присуству представника града, ресорних служби, СПД Раднички и родитеља, малишани ове предшколске установе извели су програм на тему рециклаже и заштите животне средине а у оквиру радионице одлагали амбалажни отпад у рециклажна острва.

- Циљ активности на теме рециклаже и савесног одлагања отпада увек су актуелне и веома важне како за одрасле тако и за најмлађе суграђане како бисмо им усадили идеју и свест о њиховој важности и значају, рекао је Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине.

Никезић је подсетио да 20. јуна почиње акција чишћења 14 највећих дивљих депонија на територији града Крагујевца у оквиру пројекта ”Заједничким снагама против дивљих депонија у Крагујевцу“.

- Реч је о пројекту за који је град Крагујевац од Министарства заштите животне средине је добио 1 145 760 динара. Оно што је битно јесте да желимо да уредимо и очистимо наш град од нелегалних депонија, да буде чист са што више зелених површина како би наша деца живела у чистијој и здравијој животној средини, поручио је Никезић.

Порука малишана ПУ ’’Чили и Вили’’ поводом Светског дана заштите животне средине је потпуно јасна и једноставна, штедимо струју и воду, одлажимо смеће на предвиђено место.

- Свака едукација се показала најбољим начином да се допре до свести људи, рекао је Марко Вујновић, директор ЈКП Шумадија и истакао да је ово једна у низу акција коју предузеће организује самостално или у партнерству са неком интитуцијом поводом дана из календара заштите животне средине. Тиме желимо да укажемо колико је важно очување животне средине за здравље људи и, као друштвено одговорно предузеће, то и радимо кроз овакве активности, рекао је директор Вујновић.

Код Тржнице на Аеродрому у сарадњи са компанијом “Секопак” од 11 до 13 часова организована је едукација грађана о коришћењу паметних машина за сакупљање и сортитање амбалажног отпада (рецикломата), а грађани који донесу амбалажу (ПЕТ флаше, лименке, стаклену или Тетра Пак амбалажу) добиће на поклон цегер.

Светски дан животне средине установљен 5. јуна 1973. године са циљем унапређења квалитета животне средине али и квалитета живота грађана.

Извор: Град Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram