Препоручујемо

Ниједна јавна чесма са изворском водом није безбедна за употребу

12. октобра 2022.

Град Крагујевац је на свом сајту објавио да су резултати испитивања микробиолошке и хигијенске исправности воде за пиће на јавним чесмама са изворском водом показали да од 11 анализираних узорака ниједан није исправан и безбедан за употребу.

Небезбедне за употребу су изворске воде са чесама у Шумарицама, Дивостину, Бубњу, Кошутњаку, Теферичу, Белошевцу, Ждраљици, чесми Каповац, Петровцу и Грујиној чесми и Букоровцу, стоји у објави на основу података Института за јавно здравље.

Житељи месних заједница углавном знају, али доста је путника намерника, туриста и других гостију, студената и ученика који су дошли у Крагујевац…, па је удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ затражило и добило од Института прецизније локације свих 11 јавних чесама на територији града за које ради анализе - како би целокупна јавност знала да избегава коришћење ове воде:

Линкови преко назива воде до оријентира на мапи Гугла.

Удружење ППНС подсећамо на ранију објаву: квалитет воде са јавних чесми је дугогодишњи проблем Крагујевца. То су углавном изворске воде и релативно су доброг хемијског састава, мада има вода које нису за пиће. Највећи проблем са водама са јавних чесми је врло промењива микробиолошка неисправност због чега се оне не препоручују за пиће, наведено је још пре 15 година на Другој националној конференцији квалитета живота у стручном раду чији су аутори: др Љиљана Чомић, др Јелка Ранковић, др Александар Остојић и др Светлана Ћурчић.
Аутори су тада истакли да јавне чесме Петровац, Грујина чесма и Белошевац нису хемијски исправне због повишене вредности нитрата и зато се оне не препоручују за пиће без обзира на микробилошки исправност. Анализом је утврђено да је микробиолошки било неисправно 96,59% узорака. Узроци неисправности су били присуство колиформних бактерија и Стрептоцоццус фаецалис. Из ових податка јасно може да се види да је хемијски састав вода задовољавјући, али константно присуство бактерија фекалног порекла говори о високом ризику коришћења воде са јавних чесми за пиће, констатовали су аутори те 2007. године.

Након 15 година Крагујевац је у ситуацији да ниједна јавна чесма са изворском водом није безбедна за употребу.

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram