Препоручујемо

Moja зелена оаза

30. јула 2022.

Носилац и назив пројекта

Удружење за боље друштво: Moja зелена оаза

Значај за локалну заједницу

Основна опција за третирање отпада у граду Крагујевцу је и даље депоновање. Ипак, препознато је да та опција није одржива, будући да се одлагање врши на депонији старој преко 50 година која достиже свој максимални капацитет. Резултати истраживања у 2010. су показали да се грађани не опходе према отпаду како треба, те тако само 38% становништва ради примарну селекцију отпада. Поред тога, веома озбиљан изазов представљају и 152 дивље депоније. Основне препреке, дефинисане у овом случају су:

 • Мањак инфраструктуре за примарну селекцију
 • Низак ниво свести
 • Низак ниво дугорочних активности у примарној сепарацији отпада.

Резултати анкете у процесу пред-анализе за припрему пројекта (200 испитаника) показују да млади нису довољно информисани о актуелним проблемима управљања отпадом (75% њих није упућено), 29% води рачуна о раздвајању отпада, међутим 90% је спремно да почне да одваја отпад уколико би видели да то доноси резутате (49%), уколико би се организовала предавања (23%), те уколико би се боље комуницирале активности града и грађана (34%).

Пројекат на самом почетку обухвата анализу стања и испитивање тренутне ситуације у Крагујевцу ради припреме активности које ће бити усмерене ка активацији младих грађана Крагујевца, узраста од 15 до 27 година, у примарној сепарацији отпада. Ову популациону групацију обухватају ученици средњих школа и факултета у Крагујевцу, као и млади који се налазе у другим социјалним структурама, запослени у организацији на територији града Крагујевца, младе особе које се налазе на списку незапослених на Заводу за тржиште рада. Одрживост пројекта се огледа у наставку сарадње и развоју програма у периоду 2022-2025 године између младих грађана Крагујевца, предузећа, јавних и цивилниџ организација, града, медија и образовних институција. Визија Стратегије развоја града, Локални акциони план за младе Крагујевца, документа Регионалне канцеларије за економски развој и национална документа из ове области основа су развојних приоритета града у које су укључени млади. Тако пројект креира квалитетну основу за трајне промене односа код сепарације чврстог отпада.

Циљеви пројекта

Млади су одабрани као циљна група која осликава сигурне носиоце еколошких активности, те оне који су развојно способни за разумевање потребе очувања простора у којем живе. Тежња је да постану професинално адекватно усмерени на будућност коју очекују од друштвене заједнице.

Неопходност пројекта

Евидентно је да је у урбаном градском језгру Крагујевца присутан недостатак зелених површина, које се додатно смањују убрзаном урбанизацијом градских површина  и високе градње у стамбеним четвртима ширег градског језгра, на уштрб зелених површина. Као императив здравог живота, намеће се неопходност едукације грађана – са фокусом на младе,  да бораве више у природи и користе расположиве ресурсе на квалитетнији начин за спорт и рекреацију, али и рад и образовање. Протекли период пандемије посебно је наметнуо неопходност повратка човека природи и квалитетнијем поимању живота.

Креирање "Моје зелене оазе" где су млади (16-27година) у фокуси, бити проактиван (анализирати ситуацију, оплеменити градске локације планским засадима декоративног дрвета, те својеручно израдити парковски мобилијар и усмерити своју креативност на поновну употребу предмета (употреба палете/боја/текстила) кроз јединствени еко-дизајн на отвореном.

"Моја зелена оаза" ће умрежити више актера (стејкхолдера) – млади, образовне институције, фирме и  грађане на омиљеној локацији - Шумарице. Потом би се концепт ширио на отворене просторе образовних институција (дворишта и паркови школа и факуктета). Пројектом се дакле: детектује изазов, спроводи активност и реализује концепт "Моје зелене оазе", оплемењујући животну средину и поимање циркуларне економије.

Активности

Акционим планом "Моја зелена оаза" предвиђено је да у периоду мај-октобар 2022. у Крагујевцу треба да: 

 • укључи четири образовне установа (две средње школе и два факултета ) под ментоством УнБеСо тима
 • креира три зелена пункта "Моја зелена оаза" (засади декоративно дрво и изради мобилијар-палетна клупа и канта)
 • промовише боравак у природи
 • омишљава едукативне радионице за младе у Шумарицама
 • шири концепт "Моје зелене оазе" и у оквирима контролисаних средина (школа и факулетета)
 • примарно активира 50 младих да реализују пројекат "Моја зелена оаза" (садња и израда парковског мобилијара)
 • сними прилоге на тему "Моје зелене оазе" - активација са елементима примењене уметности
 • кроз анализу ситуације лоцира још потенцијалних пет локација у граду за усвојени концепт  "Моје зелене оазе" 
 • ПР активностима ширити мрежу и обезбедити барем још два партнера на пројекту
 • реализује интеракцију кроз (медија план и пр активности), пласира видео клипове на ЕКО-мрежи (РТВ), портале и социјалне мреже
 • анимира циљну групу Фејсбук/Инстаграм заинтересоване кориснике
 • идеација - анализом ситуације у оквиру пројекта "Моја зелена оаза" издвојити три одрживе идеје на тему циркуларне економије на отвореном (поновна употреба предмета)
Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram