Препоручујемо

Међународни дан становништва

11. јула 2022.

На иницијативу Управног већа Уједињених нација од 1989. године Светски дан становништва обележава се 11. јула свуда у свету.

Обележавање овог дана има за циљ да истакне растуће проблеме који се везују за глобални пораст становништва.

Светска популација тренутно износи 7,8 милијарди људи. Било је потребно стотине хиљаде година да Светска популација нарасте на прву милијарду – а онда је за само 200 година нарасла седмоструко. Очекује се да ће се светска популација у наредних 30 година повећати за две милијарде људи, са 7,8 на 9,7 милијарди у 2050. години и могла би достићи врхунац од близу 11 милијарди око 2100 године. Иначе, овај драматичан раст је вођен повећањем броја људи који су преживели репродуктивно доба, а праћен је великим променама у стопи плодности, све већој урбанизацији и убрзању миграције. Ови трендови имаће далекосежне последице за наредне генерације.

У Србији је на дан 30.06.2021. године, према проценама Републичког завода за статистику, живело око 6,9 милиона људи односно 6.834.326. По броју становника наша земља је на 98 на свету, од 233 државе које су на листи Уједињених нација. Густина насељености је око 100 становника на квадратном километру, а процена је такође, да око 60 % популације живи у урбаним подручјима. Просечна старост становништва је 40,2 године, што Србију чини једном од најстаријих нација на свету. Број становника опао је у последњих 25 година, а највећи је био 1995 године, када је на територији Србије живело око 9,9 милиона људи.

Пошто на нашој планети живи више од седам милијарди људи, то се одражава на пренасељеност одређених територија, мере планирања породице, родну равноправност, животну средину и различита људска права. Тенденција приближавања 8-милијардитом становнику света предодредила је тему овогодишњег Светског дана становништва: „Свет од милијарде: ка отпорној будућности за све – искоришћавање могућности и обезбеђење права и избора за све“.

Фото: Викимедија
Извор: Институт за јавно здравље Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram