Препоручујемо

Крагујевац се ослобађа великог загађивача - Енергетика инсталирала котлове на гас

5. октобра 2022.

Град Крагујевац је саопштио да је прва фаза пројекта модернизације система даљинског грејања успешно завршена и да у нову грејну сезону улази са котловима на гас.

Да је ново постројење спремно уверила се и министарка заштите и унапређења животне средине Ирена Вујовић која је са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем обишла погоне Енергетике.

- Све инсталације урађене су у складу са светским стандардима и можемо да парирамо било ком европском граду или топлани, истакла је Ирена Вујовић и додала да је за грађане Крагујевца најважније да више неће бити аерозагађења. Сумпор диоксид и азот су потпуно елиминисани у ваздуху. Неће више бити ни пепела. Следећа фаза пројекта је санација и затварање депоније пепела који ће у складу са приниципима циркуларне економије бити искоришћен као грађевински материјал.

Грађани Крагујевца ће добити 15 километара локалних улица и путева.

- Ми пратимо политику нашег председника Александра Вучића, све оно што обећамо грађанима морамо и да испунимо. Прошле године смо председница Владе Ана Брнабић и ја биле овде 27. октобра и рекле смо да ће до следеће грејне сезоне овај пројекат бити завршен, подсетила је Ирена Вујовић. Ми смо обећање испунили.

Вредност радова је 15 милиона евра, док ће за санацију пепелишта бити уложено још 3,6 милиона евра.

- Захваљујући овом пројекту Крагујевац се после шест деценија ослобађа једног великог загађивача. Коначно смо новим генерацијама омогућили да удишу здрав ваздух и то је најважније. Град Крагујевац је у решавању тог проблема наишао на подршку целе државе. Почев од председника Александра Вучића, који је схватио колико нама значи овај пројекат, који није јефтин, па до Министарства заштите и унапређења животне средине. Захваљујући професионализму Ирене Вујовић и њених сарадника и даноноћном раду успели смо све да завршимо на време, поручио је градоначелник Никола Дашић.

Чистији и поузданији систем даљинског грејања, са котловима на гас најпознатијег светског произвођача Вајсман, смањиће аерозагађење за 70 посто.

- Читав пројекат рађен је преко ЕБРД, подсетио је Дашић, а када радите са Европом сви највећи стандарди у свету морају да буду испоштовани. Зато је то био тежак пројекат и зато је успех велики, јер су град Крагујевац и ресорно министарство успели да у кратком року изнесу читаву причу.

Према речима Андреје Илића директора Енергетике ово није искорак, него скок у топлији, еколошки чистији, лепши и здравији Крагујевац.

- На овај начин, не само да ћемо унапредити животну средину, него ћемо грађанима Крагујевца пружити много квалитетније и боље грејање. Инсталирано је пет нових котлова на гас, завршен је ремонт свих котларница, као и реконструкција делова дистрибутивне мреже.

Грејна сезона за 22.000 корисника почиње 15. октобра, а уколико временски услови то захтевају Енергетика је спремна да почне са грејањем одмах, објављено је на сајту Града.

Извор: Град Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram