Препоручујемо

Израда и ажурирање сајта Екологија Крагујевац

30. јула 2022.

Носилац и назив пројекта

Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ: Израда и ажурирање сајта ekologijakragujevac.rs

Значај за локалну заједницу

Низак ниво еколошке свести грађана, недовољна мотивисаност и организованост локалне заједнице на пословима заштите животне средине (ЗЖС), затим недовољна сарадња између институција локалне самоуправе и Универзитета у Крагујевцу на пројектима у области ЗЖС, као и недовољна информисаност грађана и недостатак учешћа јавности у доношењу одлука у питањима ЗЖС – кључне су слабости евидентиране у Плану развоја Града Крагујевца за период 2021-2031 (Инфраструктура и ЗЖС СВОТ). Грађани Крагујевца немају на једном месту истините, благовремене, веродостојне и потпуне  информације о активностима свих активних чинилаца у области ЗЖС. Зато покрећемо сајт Екологија Крагујевац.

У становништву није довољно развијена свест о заштити животне средине, тј. о последицама по здравље појединца и јавно здравље услед неадекватног понашања према животној средини. Потребно је редовно спровођење програма едукације – наведено је такође у Плану развоја. Сајт Екологија Крагујевац омогућиће пре свега удружењима која су посвећена ЗЖС да представљају активности у оквиру својих програма и пројеката. На тај начин ће грађанство Крагујевца, као примарна заинтересована јавност, али и шира јавности (сајт ће бити доступан свим корисницима интернета без ограничења), на једној е-адреси моћи редовно да прати садржаје о ЗЖС пласиране са више извора, а нарочито са оних за које одваја своја средства преко градског буџета одакле се расподељује новац за (су)финансирање пројеката и програма у области ЗЖС.

Уједно ће и сам Град да има бољи увид у коришћење опредељених средстава, а потом и јавност – медији и грађани. Све побројано, удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ је већ доставило Граду током јавне расправе о Нацрту Плана развоја, укључујући и предлог ове пројектне идеје, а сада је прилика за реализацију.

Циљеви пројекта

Подизање свести грађана и учесника у ланцу вредности о ЗЖС, унапређење нивоа информисаности и едукације грађана Крагујевца о ЗЖС, као и видљивости удружења која се баве ЗЖС. Општи циљ пројекта је постојање сајта који удружењима са територије Града омогућава да буду константно видљива, чиме се стварају услови да њихов утицај буде већи, а њихове активности да дају веће резултате

Неопходност пројекта

У бази података еколошких НВО у Србији коју ажурира ЕП Оџака наведено је да је до јула 2020. године у Србији регистровано укупно 6.920 организација, од тога у Шумадијском округу 178 и Крагујевцу 132. У бази Непрофитне.рс налази се чак 585 удружења из Крагујевца. Од свих тих удружења, прошле године и претпрошле године Град Крагујевац је подржао по 15 удружења и организација са предложеним пројектима из области ЗЖС (пријавило се тек 2-3 више, а одбијени су из процедуралних разлога). Обе године средства је добило осам удружења: ЦЕООР, ПД Жежељ, Клуб акцијаша и волонтера, ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, Екомар, Стаклено звоно, Експрес и Зелени мир Србије. У протекле две године једном је суфинансирано 13 удружења: Омладинска организација Шумадије, Ромски информативни центар, Унија студената ПМФ, Асоцијација студената ПМФ, Удружење др Ђорђе Хаџић, ЦОР ЕкоМатоТека, РССУ Понт, ЗУ Михаило Петровић, Роса КГ, Едукација, уметност, култура, образовање, спорт, Удружење младих ентузијаста, Гљиварско друштво Шумадије, Одред извиђача Артем. Од наведених удружења, сопствено гласило има девет удружења: ЦЕООС, ПД Жежељ, ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, Екомар, Стаклено звоно, Експрес, Зелени мир Србије, Омладинска организација Шумадије и Гљиварско друштво Шумадије.

Сајт Екологија Крагујевац ће бити отворен за све препознате заштнике ЖС, од побројаних удружења, регистрованих у АПР и суфинансираних од стране Града и других донатора, преко оних која су активна али "нису на буџету", до неформалних група које активно доприносе ЗЖС и већ су препознатљиве у ужем кругу суграђана, углавном активистички расположених, али им свима скупа недостаје већа видљивост. То проузрокује мањи утицај на јавност и умањене резултате активности у односу на реалан потенцијал.

Потреба која треба да буде задовољена

Важна потреба грађана је да буду информисани о активностима удружења која се баве ЗЖС, а то тренутно није свеобухватно омогућено - на једном месту. Већина удружења користи налоге на друштвеним мрежама (претежно ФБ, делимично Твитер, све чешће Инстаграм), одакле допиру до јавности. Међутим, уз чест недостатак прегледности, систематизованости садржаја на мрежама (што и није у њиховој природи), удружења у том виртуелном простору немају адекватно представљање - од нетранспарентности основних података, почев од Статута и осталих докумената, до планова активности, редовних актуелности, календара дешавања..., које би грађани могли редовно да прате, а онда и да узму активно учешће.

Дугорочно, амбиција пројекта је мрежа ажурних сајтова удружења из Крагујевца која имају потребу да се као заштитници ЖС узајамно повежу, подржавају и промовишу на заједничкој платформи – сајту Екологија Крагујевац.

Активност

Израда сајта

  • Формулисање захтева за израду
  • Разрада и израда концепта и структуре сајта
  • Израда оригиналног дизајна за сајт
  • Постављање веб страница, тестирање и пуштање у рад на регистрованом домену

Ажурирање сајта

Медијска промоција

  • Одржавање конференције за медије: представљање сајта
  • Гостовања у медијима или укључење у програме
  • Промотивна кампања на порталу удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, у медијима и на друштвеним мрежама
  • Анимирање удружења

Након активирања сајта, претежне активности спроводиће се на тој адреси, а стратешка подршка биће пружана на порталу удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и пратећим налозима на друштвеним мрежама.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram