Препоручујемо

Грејање на гас Енергетика може да почне 1. октобра, угаљ остаје замена, филтери нису поменути

1. септембра 2022.

Град Крагујевац је саопштио да се пројекат унапређења даљинског грејања у Енергетици приводи крају, а погонски систем којим ће се са грејања на угаљ прећи на гас биће спреман 1. октобра.

Завршне радове на изградњи нове најсавременије котларнице обишао је градоначелник Никола Дашић.

- Велико је задовољство што се радови приводе крају и што су извођач и наша Енергетика стигли све да заврше на време. Са пуњењем система креће се 5. септембра, а већ 15. септембра систем ће бити спреман за употребу. То значи да уколико буде било потребе са грејном сезоном може да се почне већ 1. октобра, рекао је Дашић, а пренео сајт Града 31. августа.

У борби за чистији ваздух, квалитетнији и бољи еколошки амбијент у коме људи могу да живе, Крагујевац у читавом региону држи лидерску позицију. Донели смо, подсетио је градоначелник низ одлука међу којима је и одлука за изградњу нових зграда којом се инвеститори обавезују да за сваки локал посаде по дрво чиме надокнађујемо пошумљеност Крагујевца и Шумадије. Пројекат унапређења даљинског грејања један је од највећих пројеката и по вредности и по смањењу издувних испарења у ваздуху, а свим зеленим одлукама покушавамо да трансформишемо Крагујевац, поручио је градоначелник.

Говорећи о светској кризи, а поготово енергетској, он је нагласио да се град Крагујевац понаша озбиљно и одговорно како би грађанима обезбедио грејање, па макар на крају то био и угаљ.

- У случају да се догоди нешто потпуно нежељено, прекине довод гаса, Енергетика је у обавези да обезбеди довољно енергената, али је наша жеља да ове године постројење почне да ради на гас и ово предузеће престане да загађује ваздух у Крагујевцу, казао је градоначелник.

Енергетика потпуно спремна дочекује предстојећу грејну сезону.

- Радови на изградњи нове котларнице су завршени, а потпуну погонску спремност очекујемо 15. септембра. Што се набавке енергената тиче, потисан је уговор са Србијагасом и српским рудницима за 58 хиљада тона угља, а депоновано је већ пет хиљада тона, рекао је директор Енергетике Андреја Илић. Ремонтовано је старо постројење и котларнице по крагујевачким насељима тако да оба система остају у функцији грејања Крагујевца, а у петак 2. септембра почињемо са пуњењем првих праваца, најавио је Илић.

- Ново постројење може да ради и на лако лож уље и на угаљ тако да Енергетика сада има три извора за сагоревање што је велика предност, објаснио је Дејан Владичић, руководилац пројекта из компаније Енерготехника Јужна Бачка, која је извођач радова. Постројење има пет котлова укупне снаге 110 мегавата са ефикасношћу од 98 посто, што значи да се од укупне енергије гаса, 98 посто претвара у топлоту и преда крајњем кориснику, што је велика уштеда.

Посебан захтев града Крагујевца, наглашава Владичић, био је уградња система за мониторинг издувних гасова, тако да је у нову котларницу уграђен најсавременији и најскупљи тренутно у свету доступан систем који током 24 сата у грејној сезони показује параметре свих издувних гасова, од прашкастих материја до различитих оксида.

Одговарајући на питање портала Прессек, Дашић се дотакао цене грејања.

- За сада још не могу да кажем шта може да се деси. Цене енергената на тржишту су у великој флуктуацији. Претпостављам да ће у једном тренутку то морати да се одрази на цене грејења и у Крагујевцу, али у овом тренутку док је год могуће трудићемо се да до поскупљења не дође, рекао је градоначелник.

Град мора да се понаша одговорно према Енергетици, да се не деси да ово предузеће дође у ситуацију да угрози сопствено пословање, објаснио је Дашић, пренео је портал (детаљно ОВДЕ).

Прилог РТК:

Овом приликом није речено да ли ће Енергетика, у случају нужног враћања на угаљ, услед недостатку гаса, имати боље филтере од досадашњих или ће ризици по јавно здравље и животну средину остати као у последњој грејној сезони. Тада су грађани често бележили густ црни дим са матичне адресе овог предузећа. Један од снимака настао је 31. октобра 2021:

Директор Енергетике је за лист Данас изјавио пре десет месеци да је црни дим "уобичајена појава приликом покретања котловских јединица, поступка који траје око 40-ак минута, након чега се црни дим више не појављује".

На питање колико је то опасно по здравље грађана, одговарио је да Енергетика у унапређењу заштите животне средине улаже максималне напоре у избору квалитетног горива (угља), редовног ремонта котловских и електрофилтерских постројења, као и периодичним мерењима емисија загађујућих материја (детаљно ОВДЕ).

Угоститељство и електро филтери од 2023.

Град је јуче подсетио да је половином ове године у циљу заштите животне средине и здравља становништва кроз смањење емисије непријатних мириса и гасова који стварају ефекат стаклене баште, донео Одлуку о посебним условима за уређење и опремање угоститељских објеката уређајима за одвођење дима, паре и мириса.

- Поред инвестиције замене котлова на угаљ котловима на гас за коју смо добили велику подршку државе, одлуке о садњи дрвећа која је приликом изградње нових објеката обавезна за добијање употребне дозволе, ово је још једна одлука којом желимо да заштитимо наше грађане од негативног утицаја и испарења која настају пре свега у оквиру угоститељских делатности, рекао је Дашић. То не значи да ћемо сада укинути роштиљ у центру, већ ће сви произвођачи, било да је реч о пекарама, ресторанима или другим сличним објектима морати да уграде филтере на бази активног угља, како би спречили одлазак лоших издувних гасова у ваздух и мириса који некоме пријају, а некоме не, а посебно су, истакао је градоначелник, нелагодни за оне који живе у непосредној близини самог димњака.

Одлука је објављена у Службеном листу града у јуну, а угоститељи имају времена да се до 1. јануара 2023. године, када ће почети контрола, припреме и уграде потребне филтере.

Фото: Град Крагујевац

Извори: Град Крагујевац; Прессек; Данас

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram