Препоручујемо

Грађани пријавили "приватну" депонију у Маслошеву, чека се потез надлежних

26. октобра 2022.

Житељи Маслошева, насеља на територији Страгара, упутили су удружењу ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ преко ФБ групе Екологија Крагујевац следећу поруку 19. октобра:

"Једна молба. Учините нешто, у селу Маслошеву на сто метара од школе постоји приватна депонија и све је већа. Ругло и брука. Унапред хвала".

Овим поводом, истог дана смо се обратили контакт-центру ЈКП Шумадија, градском већнику за заштиту животне средине Стефану Никезићу, начелнику Одељења за заштиту животне средине мр Драгану Маринковићу и Месној канцеларији Страгари. Замолили смо за проверу стања на терену и повратну информацију шта ће бити предузето по пријави, уколико је веродостојна.

Референт за пријем и обраду захтева корисника Сања Милошевић из ЈКП нас је истог дана обавестила да је наш захтев "евидентиран под бројем СХГ 3351/22". Након тога више није било јављања.

Начелник Маринковић нас је сутрадан информисао да Одељење за заштиту животне средине није надлежно у овом случају, али да је пријава прослеђена Секретаријату за инспекцијски надзор и комуналну милицију на даље поступање.

Овакав поступак начелника био је у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја који предвиђа да орган власти (а то је локална самоуправа), када не поседује документ који садржи тражену информацију, обавештава тражиоца о томе у чијем се поседу, по његовом знању, документ налази.

Наведени закон, у Члану 4. (Законске претпоставке о оправданом интересу) "каже":

"Сматра се да оправдани интерес јавности да зна" "постоји увек када се ради о информацијама којима располаже орган власти које се односе на угрожавање, односно заштиту здравља становништва и животне средине…".

Контактирао нас је и већник Никезић који је наговестио да је могућ сложенији проблем уколико је у питању приватна депонија, тј. одлагање отпада на приватној парцели, али да је и то решиво. Затражио је фотографије депоније за даље поступање надлежних који су у његовом делокругу.

Пет дана касније, МК Страгари нам је потврдила да постоји приватна депонија у Маслошеву. Појашњено нам је да је власник упозорен неколико пута да треба да очисти депонију и да су "покушаји чишћења у току".

Уз захвалност за јављање, месну канцеларију смо упитали да ли су се грађани жалили раније, јесу ли успевали да издејствују чишћење депоније, од када постоји тај проблем. Одговоре још чекамо.

Јуче смо добили и фотографије које смо проследили на наведене адресе. Савесни грађани су учинили своје, сада су надлежни на потезу.

Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја прецизно дефинише поступање по захтеву (Члан 16):

"Орган власти је дужан да без одлагања, а најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтева, односно уређеног захтева, тражиоца обавести о поседовању информације, стави му на увид документ који садржи потпуну и тачну тражену информацију, односно изда му или упути копију тог документа. Копија документа је упућена тражиоцу даном напуштања писарнице органа власти од кога је информација тражена односно даном упућивања електронске поште.

Ако се захтев односи на информацију за коју се, на основу података који су наведени у захтеву, може претпоставити да је од значаја за заштиту живота или слободе неког лица, односно за угрожавање или заштиту здравља становништва или животне средине, орган власти мора да обавести тражиоца о поседовању те информације, да му стави на увид документ који садржи потпуну и тачну тражену информацију, односно да му изда копију тог документа најкасније у року од 48 сати од пријема захтева".

Овај скраћени рок примењен је прошле године када смо надлежнима такође проследили пријаву савесних суграђана, а тицала се загађења Лепенице - детаљније у чланку Отпад у Лепеницу нелегано одлагао Марко транс царго у власништву Горана Којовића - потврдило Министарство (ФОТО, ВИДЕО).

Исте године, хитан рок из закона примењен је и у случају Енергетике - детаљно: Тамна страна грејања у Крагујевцу, али и схватања слободног приступа информацијама од јавног значаја.

У "првом кругу" јављања надлежни су дали до знања да схватају информације од јавног значаја и своју улогу у спровођењу закона. После слања пријаве, поткрепљене фотографијама, грађани сада очекују епилог - шта ће се конкретно предузети за сузбијање депоније у Маслошеву.

Д. М. М.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram