Препоручујемо

Град Крагујевац – учесник Других Националних консултација о животној средини Стокхолм+50

11. маја 2022.

У оквиру припрема Србије за учешће на глобалној конференцији "Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика", одржане су Друге Националне консултације, коју је уз подршку Владе Шведске и у партнерству са Министарством заштите животне средине, организовао Програм Уједињених нација за развој (УНДП). На скупу који је окупио преко 70 представника државних институција, цивилног сектора и академске заједнице, у име града Крагујевца учествовала је Ана Радојевић, енергетски менаџер.

Закључци ових консултација биће представљени на састанку “Стокхолм+50” у Шведској у јуну 2022. године, где ће учествовати 59 држава света, укључујући и Републику Србију. Поред обележавања 50 година од прве конференције Уједињених нација о животној средини, циљ овог међународног састанка је и да убрза спровођење активности које доприносе остварењу глобалних Циљева одрживог развоја.

На другом панелу Убрзање имплементације еколошке димензије одрживог развоја и локалне самоуправе, Ана Радојевић, енергетски менаџер Града Крагујевца говорила је о Локалној стратегији ниско-угљеничног развоја и отвореним подацима о потрошњи енергије и воде у јавним зградама.

По речима Ане Радојевић, Стратегија нискоугљеничног развоја града Крагујевца за период од 2021. до 2027. са пројекцијом до 2030. године развијена је уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), у оквиру пројекта Climate Smart Urban Development (Пројекат климатски паметног урбаног развоја), који заједнички финансирају Глобални фонд за животну средину (ГЕФ), Министарство заштите животне средине Републике Србије и УНДП, уз техничку помоћ Сталне конференције градова и општина, као и РЕС фондације. Циљ израде Стратегије је смањење негативних утицаја климатских промена у Крагујевцу, док са друге стране, овај документ јавне политике треба да омогући грађанима, јавном сектору и привреди сигурно снабдевање и приступ одрживој енергији. Усвајањем овог документа јавне политике створени су предуслови за обезбеђивање улазних податка и алата за праћење националних и других обавеза које произилазе из регулаторног оквира на националном нивоу, а пре свега имајући у виду обавезе Републике Србије према Споразуму из Париза, као и обавезе извештавања према Оквирној конвенцији о климатским променама. Овај документ такође, може да иницира, олакша и омогући приступање Града међународним или регионалним иницијативама које се тичу климатских промена, као и да послужи као водич за креирање климатски сензитивног буџета на локалном нивоу.

Поред израде овог документа, представљен је и почетак сарадње у области борбе против климатских промена између Града Крагујевца и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), који је почео отварањем података о потрошњи енергије у јавним зградама у оквиру пројекта Локални развој отпоран на климатске промене (аклиматизација локалног развоја). У сарадњи са овим пројектом је изграђена соларна електрана на вртићу Зека.

Извор: Град Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram