Препоручујемо

Бунтовник са разлогом - Душан Давидовић, Губеревац: Бавим се пољопривредом, планирам да останем на селу; о потенцијалном руднику - народ ће се скупити, до тога неће доћи

6. новембра 2022.

Поводом покушаја геофизичких мерења у интересу предузећа Стара Планина на поседу браће Слободана и Душана Давидовића у Губеревцу (Кнић) 1. новембра, без одобрења власника те парцеле, новоформирана група грађана "Гружански штит" започела је организовање скупова грађана по местима у том крају како би се обавестили о проблему.

Прво окупљање било је у Дому културе у Губеревцу у суботу 5. новембра.

ПОДАЦИ ИЗ ЗВАНИЧНИХ ДОКУМЕНАТА

На оваквим окупљањима многи житељи ће први пут сазнати да је предузеће "Стара Планина" још 1. марта 2021. године добило решење Министарства рударства и енергетике којим се одобрава извођење геолошких истраживања бакра, злата и пратеће полиметаличке минерализације на територији општина Краљево и Кнић. Томе је претходило издавање информација те две општине о условима за истраживања, а носе датуме 11. и 18. јануар 2021. године.

У складу са Законом од слободном приступу информацијама од јавног значаја, Министарство је питано да ли је носилац истраживања доставио уз захтев и доказе о праву коришћења, или закупа, или сагласност власника, или службености на земљиштву, а све у складу са Законом о рударству и геолошким истраживањима.

У Члану 50. овог закона који се односи на обавезе носиоца истраживања, пише:

"Носилац истраживања дужан је да прибави доказ о праву коришћења, закупа, сагласности власника, односно службености на земљишту, као и о условима за предузимање мера техничке заштите од надлежне установе за заштиту споменика културе, на којем планира да изведе пројектоване истражне радове (истражне бушотине, раскопе, истражне етаже, истражне рударске радове и др.), пре почетка извођења истих радова".

АРХИВА ППНС: Да ли је литијум шанса? Ђедовић: Ако ћемо да се развијамо, треба да користимо потенцијале са свим факторима који умањују ризик (ВИДЕО)

У одговору Министарства, са потписом ВД секретарке Маје М. Ристић, пише да је носилац истраживања "дужан да прибави доказ о решеним имовинско-правним односима пре почетка извођења радова, дакле не подноси га уз захтев и не доставља га Министарству, већ је дужан да га стави на увид инспекцији током евентуално инспекцијског надзора".

Истражни простор Котленик носи број 2432 и дефинисан је са седам тачака на одобреној површини од 96,7 квадратних колиметара, стоји у Решењу Министарства.

Из пратећих Информација о локацијама сазнаје се да "Намена простора у предметном обухвату" заузима делове катастарских општина: Гунцати, Жуње, Пајсијевић, Лесковац, Гоберевац, Балосаве, Честин, Гружа и Грабовац - са територије општине Кнић. Катастарске општине Витковац, Печеног и Сибница означене су у захтеву који је поднесен граду Краљеву.

Ово је, поред осталог, садржано у документима које је јавно доступним учинио Милан Живадиновић као део заинтересоване јавности чија су Уставом загарантована права на информације од јавног значаја. Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ посредством свог портала прослеђује их до шире јавности.

ПРИЛОГ (11 СТРАНИЦА)

ГРУЖА САМО ЕКОЛОШКИ ЗНАЧАЈНА ЗА МИНИСТАРСТВО?

Решење Министарства садржи и једну битну напомену: "Посебно је потребно обратити пажњу на еколошки значајно подручје ’Акумулација Груже’ у складу са решењем Завода за заштиту природе Србије од 24. децембра 2022. године". Носиоцу истраживања, домаћем предузећу "Стара Планина", а тиме и његовом иностраном оснивачу Mundoro Middelen BV (Холандија), државна институција предочава "еколошки значај", али не истиче да је "Гружа" и водоводни систем (то се помиње у информацијама нижих органа власти).

Крагујевчани и Шумадинци добро знају да се "снабдевање Крагујевца водом из Груже решава на тај начин што се на реци Гружи гради брана, узводно од села Пајсијевић, на профилу Туцачки напер. На тај начин се формира акумулација Гружа чија је основна намена водоснабдевање, а споредне намене су да заштити низводно подручје од поплава, да задржи нанос и да побољша протицање Груже у периоду малих вода" - наведено је на званичном сајту ЈКП Водовод и канализација Крагујевац.

Ту још пише да се "из акумулације вода гравитацијом доводи у постројење за пречишћавање воде, лоцирано са леве стране Груже, на око два километра узводно од села Пајсијевић, односно на 300 метара низводно од бране. Постројење је прилагођено у техничком погледу квалитету сирове воде".

РЕЧ БУНТОВНИКА СА РАЗЛОГОМ

Поред осталих говорника, окупљенима на јавном састанку у Губеревцу обратио се и Душан Давидовић. Како је за портал ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ пренео, раније није било неовлашћених улазака на посед његове породице.

- Ово је први пут да нам неко уђе у посед и врши испитивања, без наше дозволе и знања, рекао је Давидовић.

АРХИВА ППНС Спречено мерење компаније Стара Планина на поседу браће Давидовић у Губеревцу (ВИДЕО)

Занимало нас је да ли су Давидовићи добили од фирме Стара Планина или локалне самоуправе било какве документе на увид који се односе на наведене активности.

- Никакво обавештење нисмо добили, ни од фирме Стара Планина, нити од општине Кнић која је знала за све ово већ одавно, изричит је Давидовић.

Питали смо да ли је познат још неки случај оваквог "упада" на посед у окружењу.

- Видели смо да се нешто ради по селу, али овакав случај није забележен. Свако у селу ради свој посао. До сада нас ово није нешто занимало, искрен је овај млади домаћин.

Од Душана смо сазнали и да ли има житеља који су пристали да се раде геофизичка мерења на њиховим имањима.

- Колико знам, можда само једна или две куће, мада ни они заправо нису знали о чему се ту ради, каква су то мерења, а нарочито шта нам свима овде предстоји после таквих мерења, какве су то истражне бушотине које могу да воде отварању рудника на нашој плодној земљи од које живимо.

Давидовић нам преноси и какве су реакције људи који су упућени у овај случај.

- Пре свега, људи су одушевљени снимком којим смо све забележили на нашем поседу. Јављају се разна удружења, адвокати, људи из иностранства. Сви су заинтересовани за овај случај и желе да помогну да се ово стопира што пре.

На питање да ли има довољно солидарности да се сем овог "протеривања" учини нешто више, налик стању у оближњем Рековцу где грађани од прошлог пролећа одбијају да се на њиховој такође плодоносној територији обављају истражне активности за потребе рударских компанија, Давидовић каже:

- У току су скупови у околним селима где ће се мештанима објаснити шта нас чека ако се не побунимо. У плану је и већи јавни скуп где ће бити позвани стручни људи из ове области, а биће позван и председник општине, као и људи који су одговорни за сва ова потписивања. Тражићемо да нам дају неке конкретне одговоре.

Напослетку, Давидовић нам је испричао чиме се бави и зашто му је значајно да не буде ових истраживања, а нарочито да у будућности нема потенцијални рудника у његовом завичају.

- Бавим се пољопривредом. То је породични посао и једина зарада нам је од тога. Планирамо да останемо да живимо и радимо на селу. Циљ нам је да се спречи свако мерење које су замислили. О бушотинама и потенцијалном руднику немам шта да кажем јер сам уверен да ће се народ скупити у великом броју и да до тога неће доћи.

Фото: Ненад Пантовић
Д. М. М.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram