Препоручујемо

Започели протести за безопасан ваздух ’Народ против тровача’ - први одржан на Андрићевом венцу (ФОТО, ВИДЕО)

14. новембра 2022.

Протест због загађеног ваздуха организован је испред зграде Председништва на Андрићевом венцу.

Ово је пети протест овог типа и носи назив "Народ против тровача".

ВИДЕО: ЕКО СТРАЖА (2:19)

Учесници протеста носили су транспаренте са натписима "Само слога од смога спасава", "Стоп еколошком избеглиштву", "Србија Пакистан - свима нама гуши плућа ваздух наш", "Не глумите глупље него што јесте - за нашу децу", "Пажљиво диши, опасно по живот" и друге.

Представник Еко страже Бојан Симишић поручио је како сви знају да је ваздух загађен, али да нема мера, а своје обраћање почео је са "Пажња, пажња у току је ваздушна опасност".

"Ако нема загађења ваздуха, зашто је Скупштина купила пречишћиваче ваздуха? Сваки је плаћен као просечан аутомобил", истакао је Симишић.

Он је рекао да власт не зна да реши проблем, да је министарка за заштиту животне средине најавила садњу 50.000 садница дрвећа, али да дрво не може да апсорбује све честице.

Професор Физичког факултета Владимир Ђурђевић прочитао је имена градова у којима је дошло до прекорачења загађења.

"Поповац 129 дана са прекорачењем, Ужице 122, Ваљево, Смедерево, Нови Пазар, Бор, Ниш, Крагујевац, Београд - у првој половини године пређене су све границе", нагласио је Ђурђевић.

Он је навео да загађење у Србији потиче од тога што се не поштују закони.

Представник Покрета "Тврђава" Никола Крстић рекао је да Србија има многе троваче - Зиђин, Линглонг, Хбис.

"Али највећи тровач Србије је овај човек овде, Александар Вучић. Он нас је продао због профита", истакао је Крстић, што су окупљени пропратили гласним повицима.

Крстић је рекао да је повећан број смрти и обољења због загађења "цена челичног пријатељства са председником Кине Си Ђипингом".

На скупу је био велики број људи, поједини су носили маске на којима су нацртане гас-маске, а Улица краља Милана била је блокирана за саобраћај.

  Анкета: Шта грађани мисле о загађености ваздуха у нашој земљи

  Н1 је анкетирала учеснике овог протеста. Ево шта грађани мисле о загађењу у нашој земљи и колико је јавност обавештена о овоме:

  Мислим, нажалост, да (грађани) немају појма. Да имају појма, било би још више људи, и нешто бисмо урадили до сада“.

  Н1: Јесмо ли довољно информисани о том проблему?

  „Неки јесмо, али, нажалост, већина Србије мислим да није“.

  „Ја мислим да све време неко чује, али није проблем у томе да ли смо ми дошли овде. Проблем је управо у том освешћивању, а освешћивање иде јако тешко, јер је су су успели некако да народ баце у депресију. И онда, чим је тако, нема ни реакције“.

  „Знамо шта је проблем, а нисмо уопште освешћени. Мислим да је ово десети део људи колико је требало да изађе. Ово јесте доста, али…“

  Н1: Могу ли да се промене те ствари? Да ли мислите да ће неко чути овај апел грађана са улице?

  „Мислим да неће. Врло је мало људи колико је требало да изађе. Овде није смело да се прође. Треба да останемо овде данима, месецима… Нико неће чути ко треба да чује“

  ФБ АЛБУМ ЕКО СТРАЖЕ

  Подсећамо, уочи протеста су формулисани захтеви, а данас (понедељак 14. новембар) су и достављени Председнику Републике Србије, Премијерки Владе Републике Србије и Републичкој јавној тужитељки. Садржај захтева објављујемо у целини.

  Из године у годину, ваздух који грађани Србије удишу је све лошији, а ове 2022. године смо се већ на самом почетку грејне сезоне суочили са истински катастрофалним нивоима загађења ваздуха на територији Републике Србије који су погубни по здравље целокупне популације. Подсећамо вас да по годињем извештају Европске агенције за заштиту животне средине (ЕЕА) годшње превремено живот изгуби преко 15.000 људи, првенствено од суспендованих ПМ2.5 честица (подаци без АП Косово и Метохија). Истовремено, адекватан институционални одговор на ову кризу изостаје — држава не чини оно што је потребно да би се смањила емисија загађујућих материја у ваздуху. Стање квалитета ваздуха изазива реакције како институција тако и грађана, организација цивилног друштва и медија и зато вам упућујемо хитне захтеве како би се загађење ваздуха и утицај загађења ваздуха на здравље људи смањили ОДМАХ:

  Господине Вучићу, тражимо од Вас да у складу са Законом дефинисаном улогом и овлашћењима Председника Републике Србије, изражавајући државно јединство, ОДМАХ створите услове за спровођење целокупне законске регулативе у области заштите животне средине, а посебно заштите квалитета ваздуха, тиме обезбеђујући ефективност заштите основних права човека и грађанина, а у складу са одредбама Устава Републике Србије којима је то утврђено (члан 74): „Свако има право на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању. Свако, а посебно Република Србија и аутономна покрајина, одговоран је за заштиту животне средине. Свако је дужан да чува и побољшава животну средину.“

  Госпођо Брнабић, тражимо од Вас да Влада Републике Србије ОДМАХ усвоји већ припремљени Програм квалитета ваздуха са Акционим планом за период 2022-2030, да обезбеди финансијска средства за његово спровођење и да без даљег одлагања започне имплементацију свих мера које су наведене у овом документу. Захтевамо и да Влада Републике Србије обезбеди континуално информисање грађана Републике Србије путем свих средстава информисања о квалитету амбијенталног ваздуха у свим деловима земље, а на основу међународно признатих методологија извештавања. Од Владе Републике Србије тражимо и да приоритетно обезбеди хитно спровођење свих Планова квалитета ваздуха које су донеле локалне самоуправе уз обезбеђивање адекватних капацитета у финансијском и стручном смислу за спровођење краткорочних и дугорочних мера прописаних овим плановима. У оним локалним самоуправама у којима ови планови нису донети, тражимо да се спроведу мере из националног акционог плана примењиве на локалном нивоу. Захтевамо да Влада Републике Србије једном месечно доставља јавности извештај о предузетим мерама, те планираним корацима у наредном контролном периоду. Захтевамо и дефинисање одговорности уколико имплементација мера и месечно обавештавање грађана изостане.

  Госпођо Доловац, захтевамо од Вас да у складу са овлашћењима које Вам даје Закон о тужилаштву, ОДМАХ издате обавезно упутство нижим тужиоцима да поступају са хитношћу (у року од три дана) у свим случајевима када се ради о загађењу, кад год је поднета кривична пријава, као и кад год у јавности постоје индиције да неко чини кривично дело које за последицу има загађење животне средине. Такође, тражимо од Вас да покренете истражне поступке и процесуирате све учиниоце дела против животне средине и оне који су одговорни за корупцију у институцијама повезаним са системом заштите животне средине. Захтевамо и да уз подршку Државне ревизорске институције испитате пословање свих субјеката који чине систем заштите животне средине, а што је предвиђено чланом 4 Закона о заштити животне средине. Захтевамо, такође, да у потпуности спроведете начело одговорности загађивача и његовог правног следбеника према члану 9 тог закона, те да у складу са својим овлашћењима у најкраћем року обезбедите поштовање следећих постулата из истог члана: „загађивач је одговоран за загађивање животне средине“, односно, „загађивач или његов правни следбеник обавезан је да отклони узрок загађења и последице директног или индиректног загађења животне средине.“ Тражимо да у складу са својим надлежностима одмах примените одредбе Закона о заштити животне средине које у члану 103 предвиђају да „загађивач који проузрокује загађење животне средине одговара за насталу штету по начелу објективне одговорности. За загађивање животне средине одговорно је и правно и физичко лице које је незаконитим или неправилним деловањем омогућило или допустило загађивање животне средине“.

  Сходно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који предвиђа у члану 16 да "ако се захтев односи на информацију за коју се може претпоставити да је од значаја за заштиту живота или слободе неког лица, односно за угрожавање или заштиту здравља становништва и животне средине, орган власти мора да обавести тражиоца о поседовању те информације, да му стави на увид документ који садржи тражену информацију, односно да му изда копију тог документа најкасније у року од 48 сати од пријема захтева", тражимо да нас хитно обавестите поруком на имејл info@ekostraza.com, у форми отворених докумената (машински читљивих,) шта и када ћете предузети поводом захтева које смо вам упутили у овом допису.

  Захтеве је потписао и доставио Бојан Симишић, у име Еко страже.

  Шта су ПМ 10 и ПМ 2.5 супстидарне честице?

  Како је раније за ББЦ објаснио доктор Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље, ради се о такозваним лебдећим честицама или, како се то често назива – „ситна прашина“.

  Суспендоване честице могу бити природног и антропогеног порекла.

  Антропогене настају као последица човековог деловања.

  Пре свега је реч о кућним и индивидуалним ложиштима где се сагоревају чврста горива попут угља и дрва, али и дизел моторима.

  ПМ 10 значи да су то честице мање од 10 микрометара, а ПМ 2.5 значи да су мање од 2.5 микрометара, што је 30 пута мање од људске длаке.

  Што су честице ситније, то су опасније јер дубље продиру у организам приликом удисаја.

  Према директивама ЕУ, да би се ваздух сматрао чистим, концентрација ПМ 10 честица не треба да буде већа од 40 микрограма по метру кубном, а прекорачења не смеју бити дужа од 35 дана годишње.

  Сваке године 6.600 смрти може се приписати последицама загађености ваздуха у Србији, док се процењује да више од пола милиона житеља Европе из истог разлога умре раније, подаци су Светске здравствене организације.

  „Ако се квалитет ваздуха побољша ове болести је могуће спречити“, наводи се у извештају СЗО.

  ВИДЕО: СНИМАК ЦЕЛОГ ДОГАЂАЈА (2:06:39)

  Фото: Еко стража
  Видео: Медиа груп 011
  Извори: 021; ББЦ на српском; Н1
  Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

  Print Friendly, PDF & Email
  Taгови:

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Повезани чланци

  Претражите сајт

  © Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram