Препоручујемо

Заказан "Протест против тровача", припремљени захтеви председнику, премијерки и јавној тужитељки (Андрићев венац - 13. новембар, 12:00)

7. новембра 2022.

Протест за безопасан ваздух на територији Републике Србије под слоганом "Народ против тровача" заказан је на Андрићевом венцу у Београду за недељу 13. новембар од 12 часова.

- Ово је четврта зима како се боримо против горућег проблема аерозагађења у Србији. За три године драматично се променила свест око проблема, чак је и РТС почео дневно да обавештава грађане о проблему и последицама, а вртићи сада штите најмлађу децу и организанизују активности у складу са квалитетом ваздуха, прочује организатор јавног скупа, неформална група грађана Еко стража.

Међутим, што се тиче самог загађења изгледа да је ово најгора зима до сада, сматрају "Еко стражари".

- Морамо да покренемо доносиоце одлука да одмах крену да решавају проблем. Они једино реагују на притисак јавности и једино се плаше масе на улици. Из тог разлога дођите у што већем броју. По извештају ЕЕА у Србији само умре 15.000 људи годишње, имамо највећу стопу оболеле деце од рака, а загађење се види голим оком, мирише, штипа за очи, оставља привремене и трајне последице, бележи се свим могућим сензорима, а и види се из сателита, стоји у јавном позиву Еко страже.

ВИДЕО НАЈАВА (0:1:00)

Уочи окупљања, формулисани су захтев који ће бити упућени Председнику Републике Србије, Премијерки Владе Републике Србије и Републичкој јавној тужитељки. Садржај захтева објављујемо у целини.

Из године у годину, ваздух који грађани Србије удишу је све лошији, а ове 2022. године смо се већ на самом почетку грејне сезоне суочили са истински катастрофалним нивоима загађења ваздуха на територији Републике Србије који су погубни по здравље целокупне популације. Подсећамо вас да по годињем извештају Европске агенције за заштиту животне средине (ЕЕА) годшње превремено живот изгуби преко 15.000 људи, првенствено од суспендованих ПМ2.5 честица (подаци без АП Косово и Метохија). Истовремено, адекватан институционални одговор на ову кризу изостаје — држава не чини оно што је потребно да би се смањила емисија загађујућих материја у ваздуху. Стање квалитета ваздуха изазива реакције како институција тако и грађана, организација цивилног друштва и медија и зато вам упућујемо хитне захтеве како би се загађење ваздуха и утицај загађења ваздуха на здравље људи смањили ОДМАХ:

Господине Вучићу, тражимо од Вас да у складу са Законом дефинисаном улогом и овлашћењима Председника Републике Србије, изражавајући државно јединство, ОДМАХ створите услове за спровођење целокупне законске регулативе у области заштите животне средине, а посебно заштите квалитета ваздуха, тиме обезбеђујући ефективност заштите основних права човека и грађанина, а у складу са одредбама Устава Републике Србије којима је то утврђено (члан 74): „Свако има право на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању. Свако, а посебно Република Србија и аутономна покрајина, одговоран је за заштиту животне средине. Свако је дужан да чува и побољшава животну средину.“

Госпођо Брнабић, тражимо од Вас да Влада Републике Србије ОДМАХ усвоји већ припремљени Програм квалитета ваздуха са Акционим планом за период 2022-2030, да обезбеди финансијска средства за његово спровођење и да без даљег одлагања започне имплементацију свих мера које су наведене у овом документу. Захтевамо и да Влада Републике Србије обезбеди континуално информисање грађана Републике Србије путем свих средстава информисања о квалитету амбијенталног ваздуха у свим деловима земље, а на основу међународно признатих методологија извештавања. Од Владе Републике Србије тражимо и да приоритетно обезбеди хитно спровођење свих Планова квалитета ваздуха које су донеле локалне самоуправе уз обезбеђивање адекватних капацитета у финансијском и стручном смислу за спровођење краткорочних и дугорочних мера прописаних овим плановима. У оним локалним самоуправама у којима ови планови нису донети, тражимо да се спроведу мере из националног акционог плана примењиве на локалном нивоу. Захтевамо да Влада Републике Србије једном месечно доставља јавности извештај о предузетим мерама, те планираним корацима у наредном контролном периоду. Захтевамо и дефинисање одговорности уколико имплементација мера и месечно обавештавање грађана изостане.

Госпођо Доловац, захтевамо од Вас да у складу са овлашћењима које Вам даје Закон о тужилаштву, ОДМАХ издате обавезно упутство нижим тужиоцима да поступају са хитношћу (у року од три дана) у свим случајевима када се ради о загађењу, кад год је поднета кривична пријава, као и кад год у јавности постоје индиције да неко чини кривично дело које за последицу има загађење животне средине. Такође, тражимо од Вас да покренете истражне поступке и процесуирате све учиниоце дела против животне средине и оне који су одговорни за корупцију у институцијама повезаним са системом заштите животне средине. Захтевамо и да уз подршку Државне ревизорске институције испитате пословање свих субјеката који чине систем заштите животне средине, а што је предвиђено чланом 4 Закона о заштити животне средине. Захтевамо, такође, да у потпуности спроведете начело одговорности загађивача и његовог правног следбеника према члану 9 тог закона, те да у складу са својим овлашћењима у најкраћем року обезбедите поштовање следећих постулата из истог члана: „загађивач је одговоран за загађивање животне средине“, односно, „загађивач или његов правни следбеник обавезан је да отклони узрок загађења и последице директног или индиректног загађења животне средине.“ Тражимо да у складу са својим надлежностима одмах примените одредбе Закона о заштити животне средине које у члану 103 предвиђају да „загађивач који проузрокује загађење животне средине одговара за насталу штету по начелу објективне одговорности. За загађивање животне средине одговорно је и правно и физичко лице које је незаконитим или неправилним деловањем омогућило или допустило загађивање животне средине“.

Сходно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који предвиђа у члану 16 да "ако се захтев односи на информацију за коју се може претпоставити да је од значаја за заштиту живота или слободе неког лица, односно за угрожавање или заштиту здравља становништва и животне средине, орган власти мора да обавести тражиоца о поседовању те информације, да му стави на увид документ који садржи тражену информацију, односно да му изда копију тог документа најкасније у року од 48 сати од пријема захтева", тражимо да нас хитно обавестите поруком на имејл info@ekostraza.com, у форми отворених докумената (машински читљивих,) шта и када ћете предузети поводом захтева које смо вам упутили у овом допису.

Захтеве потписује Бојан Симишић, у име Еко страже.

ФБ ДОГАЂАЈ

ЕКО СТРАЖА САЈТ, ФБ СТРАНА, ТВИТЕР, ИНСТАГРАМ

Фото: Еко стража, архива; извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram