Препоручујемо

Вујовић: Приоритет побољшање квалитета ваздуха; мр Лекић: Београд у врху светске листе с најзагађенијим ваздухом, драматично горе у мањим местима у Србији (ВИДЕО)

3. новембра 2022.

Бољи квалитет ваздуха један је од приоритета Владе Србије, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, поводом обележавања светског Дана чистог ваздуха.

Вујовић је навела да ће министарство наставити да субвенционише замену котлова у топланама, јавним установама и домаћинствима, куповину еко возила, као и са пошумљавањем.

Министарка је истакла да велики проценат загађења долази из индивидуалних ложишта и топлана мање топлотне снаге и да је кључно да што више домаћинстава и јавних установа пређе на еколошки прихватљивије начине грејања.

- У последњих неколико дана забележено је повећано загађење у више градова у Србији. Видимо да ни у Београду квалитет ваздуха није на задовољавајућем нивоу. Ми смо се у претходне две године трудили да заменимо градске топлане и индивидуалне котларнице, како би прешле на еколошки прихватљивије енергенте - рекла је Вујовићева.

Она је додала да су у више од 50 јединица локалне самоуправе у Србији замењене котларнице и да ће се ефекти тога видети током предстојеће сезоне.

Говорећи о реализованим пројектима, Вујовић је навела да је министарство подржало замену котлова у топланама у Ваљеву, Косјерићу, као и да је решен вишедеценијски проблем са градском топланом у Крагујевцу.

- Мењали смо и котларнице у школама, вртићима, спортским халама, домовима здравља у више градова и општина, а кроз субвенције смо помогли и замену ложишта у домаћинствима широм замље - у Нишу, Ужицу, Косјерићу, Ваљеву, Смедереву и другим локалним самоуправама – навела је министарка.

Вујовић је најавила да ће министарство и кроз нове конкурсе наставити да одваја средства и подстиче замену ложишта у установама и домаћинствима.

Када је реч о пошумљавању, министарка је најавила да ће ускоро почети сезона садње и да ће се садити широм земље.

Вујовић је навела да је значајна мера у борби против загађења вазуха и додела субвенција за прелазак на електрична и хибридна возила и изразила задовољство што су грађани показали велико интересовање за прелазак на еко возила.

- Издвојили смо значајна средства у овој години и свакодневно примимо десетине захтева за доделу субвенција за куповину еколошки прихватљивијих возила - рекла је Вујовић.

Она је навела да борба за чистији ваздух мора бити интензивна и поручила да ће министарство наставити са пројектима и активностима од значаја за унапређење квалитета ваздуха.

БЕОГРАД ДАНИМА У СВЕТСКОМ ВРХУ ПО ЗАГАЂЕНОСТИ ВАЗДУХА – ШТА СЕ ДЕШАВА КАД ОПАСНЕ ЧЕСТИЦЕ УЂУ У КРВОТОК

Већ данима, посебно ујутру и увече, Београд али и многи други градови у нашој земљи нађу се на врху листа најзагађенијих у свету. Лекари саветују посебно деци и старима да у таквим условима не бораве напољу. Агенција за заштиту животне средине саопштава да загађење ваздуха у Београду и 12 градова Србије изазивају индивидуална ложишта и топлане, и позивају грађане да воде рачуна које енергенте користе.

Нездрав, тако је оцењен квалитет ваздуха у Београду ових дана. Загађенији ваздух од Београђана, данас у свету дишу становници Лахора у Пакистану, Њу Делхија и Дубаија.

"Те топ листе само одражавају ситуацију када поредимо Београд са другим светским вишемилионским градовима. Међутим, подаци показују да је ситуација гора у многим местима у Србији. Београд је био између 17. и чак 30. места у претходна два дана, у самој Србији према концентрацији ових загађујућих материја", наводи Дејан Лекић, аутор Апликације "Икс еко-ваздух".

Агенција за заштиту животне средине саопштава да загађење изазивају индивидуална ложишта и топлане:

"Тренутно загађење је, поред поменутих емитера загађујућих материја, поспешено и пољем високог ваздушног притиска које се формирало над централном и јужном Европом. Прекорачења концентрација суспендованих честица ПМ10 у последња два дана измерена су у Беочину, Београду, Смедереву, Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Пазару, Панчеву и Пироту."

Киша и ветар били би спас у овом тренутку, али ветар можемо да очекујемо тек у петак. Стручњаци указују да има мера које и на кратак рок могу да помогну.

"Ја сам данас прочитао да је Њу Делхи, који се суочава са врло сличним проблемима, забранио саобраћај свих камиона који се користе у грађевинарству, зато што је утицај једног камиона са дизел-мотором на квалитет ваздуха једнак десетини аутомобила", наводи Лекић.

Шта се дешава кад опасне честице уђу у крвоток

СЗО аерозагађење прогласила је за високо хазардно, а саме честице за канцерогене материје. И није штетан само онда када видимо његову боју и осетимо мирис који штипа за нос. Стручњаке много више забрињава дуготрајно загађење чак иако је слабијег интензитета. Када те ситне опасне честице уђу у крвоток, болест је неминовна.

"Крвотоком оштећују и друге органе, пре свега кардиоваскуларне. Фактори су ризика за цереброваскуларни инсулт и фактор ризика за друге малигне болести, не само за плућне. Труднице које су боравиле у регијама које су више загађене рађале су децу која су касније имала чешће плућне болести", наводи Михаило Стјепановић, пулмолог у Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије.

Најопаснији је за хроничне болеснике, старе, труднице и децу предшколског узраста. Лекари саветују да би и они здрави, у пуној снази требало да избегавају рекреацију у раним јутарњим и вечерњим сатима јер је тада концентрација штетних честица највећа.

Припремила Сузана Дука

НАЈМАЊЕ 75 ПРОЦЕНАТА ГРАЂАНА СРБИЈЕ ДИШЕ ЗАГАЂЕН ИЛИ ЈАКО ЗАГАЂЕН ВАЗДУХ ПМ ЧЕСТИЦАМА

Концентрација микроскопске прашине у ваздуху се повећава с почетком грејне сезоне, а услед неповољних временских прилика је изазвала први вишедневни талас јаке загађености од пролетос. Како показују јавно доступни подаци агрегирани преко апликације xЕцо Топ ПМ, концентрација тих опасних честица је протеклих дана у неким тренуцима била прекомерна свуда у Србији где се мери. Ситуација је алармантна и у многим подручјима уопште није препоручљиво боравити напољу, па чак ни отварати прозоре.

Дејан Лекић је додао нову апликацију у групу xЕцо, преко којих корисници могу да прате концентрације загађујућих материја у Србији. Овај магистар вештачке интелигенције и један од оснивача Националне еколошке асоцијације (НЕА) је прошле године лансирао портал xЕцо – Екстремна екологија, на којем су приказани јавно доступни подаци о емисијама у ваздух и нивоима полутаната и алергена.

Нови приказ, саркастично назван xЕцо Топ ПМ као да је реч о популарним песмама или филмовима, даје ранг-листу општина и градова по степену загађености ваздуха честицама пречника до 10 и до 2,5 микрометара (ПМ10 односно ПМ2.5). Примењен је европски индекс квалитета ваздуха – ЕАQИ.

Шира слика је поражавајућа

Новина је што се редослед, који се ажурира сваких сат времена, саставља помоћу података не само са државних мерних станица, већ и из мерача из такозване грађанске мреже, што отвара много ширу слику. А она је поражавајућа, као и сваки пут када одмакне сезона грејања… концентрације ПМ2.5 и ПМ10 су у протеклих пар дана у неким тренуцима биле прекомерне на територијама свих локалних самоуправа где се мере.

Апликација xЕцо Топ ПМ ради оријентира даје и удео сваке општине и града у броју становника у Србији. Тако и до 77 одсто популације удише ваздух лошег, веома лошег и изузетно лошег квалитета, и то рачунајући само најситнију прашину, без осталих полутаната чије се присуство стандардно мери.

Мало је вероватно да је ваздух у непокривеним подручјима бољег квалитета

У току дана се јавља тек понеко место са средњим или прихватљивим квалитетом ваздуха. Дате су средње вредности по општинама на сатном и 24-сатном нивоу, а података нема за 65 од 153 општине и града на списку. Међу већима по броју становника у тој су групи, на пример, Сјеница, Смедеревска Паланка, Прокупље, Прешево, Бачка Паланка и Куршумлија.

Државне станице за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Србији постоје само у 12 од 29 градова с преко 50.000 становника.

Мало је вероватно да је игде у непокривеним подручјима ваздух много здравији, с обзиром на недостатак даљинског грејања, раширеност употребе угља, спаљивање стрњике у руралним подручјима, слабу прилагођеност термоелектрана и друге индустрије домаћим и европским стандардима, а поготово услед сагоревања пластике, гуме и бројних отпадних материја ради грејања и у друге сврхе.

Дејан Лекић је изјавио да је, поред тога што се Београд појављује у врху светске листе великих градова с најзагађенијим ваздухом, ситуација „драматично гора“ у мањим местима у Србији. Подсетио је и да државне станице за аутоматски мониторинг постоје само у 12 од 29 градова у земљи с преко 50.000 становника.

Ваљево стигло до стотог дана у црвеном, али има још горих

За то време, у Ваљеву је по званичним мерењима ове године већ било стотину дана с прекомерним нивоом честица ПМ10, а дозвољено је 35 по календарској години. Лимит је достигнут још почетком фебруара. У Поповцу и Ужицу је стање притом горе. Са 120 односно 113 дана предводе ту топ листу, доступну преко апликације xЕцо ваздух.

Град Ваљево је, иначе, управо објавио нацрт плана квалитета ваздуха. Тај документ је по закону, због екстремне загађености, пре више година морао да буде усвојен и да се спроведе низ мера за заштиту становништва.

Градска управа у Београду је крајем септембра наложила Секретаријату за спорт и омладину да обавести спортска друштва и клубове да прилагоде активности прогнозираном и тренутном нивоу квалитета ваздуха.

Иначе, у анимираном видео-споту који се појавио на друштвеним мрежама и којег је наводно објавио градски Секретаријат за заштиту животне средине Београда, поручује се да „живот мора да се настави“ и када је загађење ваздуха повећано. Наратор се позива на упутства Градског завода за јавно здравље и каже да при јаком загађењу треба преусмерити активности у затворене просторе. Градски завод за јавно здравље је демантовао да је учествовао у производњи тог видеа.

Игор Тодоровић

Извори: Министарство заштите животне средине, 3. 11. 2022;
РТС и Balkan Green Energy News,, 1. 11. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram