Препоручујемо

Уз изнајмљивање баште на селу, достава поврћа на адресу

27. септембра 2022.

Изнајмите башту на селу, а они вам донесу поврће на адресу: Зелена идеја тима из Србије победник регионалног такмичења у Солуну

Свега четири месеца након што су на десетом националном Форуму за зелене идеје у Београду, у организацији Траг фондације, освојили једно од три признања за предузетничку идеју засновану на одрживом развоју и бесповратно добили 5.000 долара, тим солидарног предузећа Органела донео је још једну награду у Ваљевску Каменицу.

У Солуну, на регионалном такмичењу „Зелене идеје Балкана“, њихов пројекат „Башта може свашта“ једини је из Србије награђен са додатних 10.000 долара, које ће Органела уложити у куповину нових машина за прераду поврћа и воћа.

Органела је настала 2018. године по идеји младог инжењера воћарства и виноградарства Павла Ђорђевића (31), када је након две године трагања за земљом пронашао имање у Ваљевској Каменици и то у тренутку када је оглас већ био истекао.

Овај рођени Врачарац одмах је купио плац, реновирао постојећу кућу и упустио се у остварење својих снова – да ради на селу и да се бави органском пољопривредом.

У међувремену су му се придружиле бројне колеге, међу првима Милош Јовић (30), са којим је студирао на Пољопривредном факултету, такође инжењер воћарства и виноградарства, који сада живи са супругом и сином недалеко од Органелиног имања, а нешто касније и Теодора Тасић Јевтић (29), инжењер архитектуре.

Међу најновијим сарадницима су и Маријана Дамјанац (26) из Земуна, коју један испит дели од дипломе Пољопривредног факултета и Лјиљана Томашевић из Ваљевске Каменице, која ће радити на самом имању.

Сервис за услужно узгајање хране једна је од њихових иновативних зелених идеја коју су представили жирију, прво у Београду, а онда и у Солуну.

„Ми за наше муштерије гајимо поврће и одређене биљке које они желе, садимо их, заливамо и бринемо о њима док не стигну плодови, а онда их испоручујемо на кућну адресу. Сваки клијент може да одабере жељену сорту, рецимо парадајз јабучар, шљивар или воловско срце и ми то семе онда набављамо и, уколико се налази у званичној продаји, уводимо га у производњу. Нудимо и биљке којих нема увек на пијаци као што су: поточарка, коприва, маслачак“, објашњава Павле за Приче са душом.

То у пракси изгледа овако:

  • једна породица из града изнајмљује одређену површину земље у селу код Ваљева;
  • са Органелиним тимом се договарају око тога шта би желели да имају од поврћа;
  • након тога следи сетва и услужно узгајање.

Најчешће се бира по један ар површине, или мање, зависно од култура које се саде.

Закупци у сваком тренутку могу да се информишу шта се дешава, на пример, са њиховим краставцима, зеленом салатом, тиквицама, луком, кромпиром и другим поврћем, као и да сврате на имање уколико желе да учествују у сезонским радовима.

Сваки клијент добија таблицу на којој пише назив тог дела баште: презиме породице, имена чланова и слично.

Највише раде са физичким лицима, а 90 одсто купаца је из Београда, а 10 одсто из Ваљева. Жеља им је, како кажу, да учине органску храну што доступнијом и да цене буду што пријемчивије.

„Наш посао је да водимо рачуна о самој башти и веома нам је важно да све буде транспарентно. Код нас је све лако проверљиво. У органској производњи је неопходно да будете сертификовани, али и да имате поверење са купцима. Оно се стиче када људима отворите врата да могу да дођу кад пожеле у ту башту, чак и да раде са нама ако желе“, каже Павле и додаје да се плодови испоручују једном недељно на адресе у Ваљеву и Београду, оним редом како шта сазрева.

Предност приликом изнајмљивања плаца имају стални купци захваљујући којима Органела опстаје све ове године.

„Самим тим што клијенти тај закуп баште плате унапред, они добијају повољнију цену органске хране од оне у слободној продаји.“

„Ми на тај начин као мала фирма имамо сигуран прилив средстава, уједно се избегавају препродавци, а храна долази до купаца директно са фарме. Поврће се ујутру бере у Каменици, а већ поподне је у становима у Београду. Нема пропадања хране, већ оно што је убрано то се испоручује“, појаснила је Теодора.

Органела се бави и производњом и прерадом органског воћа и поврћа, са посебним циљем да органска храна буде бесплатно доступна деци која се лече од малигних болести.

Ово солидарно предузеће већ годину дана подржава рад удружења „Башта може свашта“, а органско поврће узгајано на посебних 50 ари донирају деци оболелој од рака и њиховим родитељима који бораве у НУРДОР родитељским кућама.

„За тај концепт бесплатне хране коју донирамо деци у НУРДОР-у веома нам је битан приватни сектор, односно фирме које донирају новац и које шаљу своје запослене да волонтирају код нас у башти. Све то заиста лепо функционише још од лета 2021. године.“

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР води пет родитељских кућа у Београду, Новом Саду и Нишу, у којима бораве деца која су на лечењу. То су породице које не живе у ова три града и којима НУРДОР омогућава бесплатан боравак да не би плаћали смештај.

Преко „Баште” деца и родитељи добијају свеже поврће или га користе у припреми јела. Реч је о кромпиру, шаргарепи, целеру, цвекли, броколију и другом зеленишу и културама које су неопходне за здраву исхрану током лечења.

Све горе наведено тим Органеле, на челу са директором Павлом Ђорђевићем, представио је недавно у Солуну на регионалном такмичењу „Зелене идеје Балкана“ и добио признање за једну од најбољих зелених идеја.

Програм Зелене идеје усмерен је ка подршци удруженим грађанима у развоју зелених предузетничких идеја у Србији.

То су иновативне идеје у којима се примењују технологије и знања пословног сектора за организовање и заједничко решавање друштвених проблема, ослањајући се на ресурсе из заједнице и штитећи животну средину у функцији одрживог развоја.

„Кад смо дошли на национално такмичење били смо одушевљени бројем квалитених људи које смо срели на једном месту. Заиста могу рећи да се створила једна мала породица људи који подржавају Зелене идеје. У Београду смо веровали у наш концепт и без треме пред жиријем били смо изузетно сигурни у себе. Тако је било и на регионалном такмичењу у Солуну. Новац који смо добили уложићемо у куповину машина које ће нам помоћи у преради нашег органског воћа и поврћа, а самим тим то ће отворити и могућност за нова радна места код нас у Ваљевској Каменици“, рекао је Павле на крају Приче са душом.

Више о пројекту Зелене идеје пронађите овде.

Сајт Органеле је на овом линку.

Ненад Благојевић
Извор/фото: Приче са душом, 26. 9. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram