Препоручујемо

Уређен меморијални парк у Шумарицама акцијом Клубa акцијаша и волонтера Крагујевац

16. октобра 2022.

Акција чишћења Спомен парка у Шумарицама организована је и ове године викенд пред одржавање антиратне манифестације "Велики школски час".

Координатор акциј био је Клуб акцијаша и волонтера Крагујевца (КАВК), уз подршку града Крагујевца, у сарадњи са партнерским удружењима, ученицима Прве крагујевачке гимназије, Средње стручне школе, Трећег крагујевачког батаљона и заинтересованим грађанима, саопштио је Град.

- Ово је шеста година одржавања акције коју реализује Клуб акцијаша и волонтера, а посебно је задовољство што је сваке године све више учесника, нарочито младих људи. Веома је битно да младима усадимо свест о екологији и колико је значајно чувати животне средину. Ово је наш град и сви ми живимо у њему због чега треба одговорно да се понашамо према њему и да га не загађујемо, казао је Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине, који је поздравио учеснике акције.

Он је истакао да ће град Крагујевац и даље наставити да подржава овакве и сличне акције јер од њих сви имамо користи.

- Данашњом акцијом придружујемо се и обележавању Европске недеље локалне демократије коју организује Савет Европе у 47 држава, чија је тема подизање свести код младих о очувању животне средине и како локалне заједнице могу да помогну, додао је Никезић.

- За пет и по година постојања, ово је 11 акција чишћења и уређења простора на територији града Крагујевца, а шеста коју традиционално организујемо пред комеморативни скуп поводом обележавања 21. октобра. Част нам је што можемо да уредимо нашу светињу, рекао је Јовица Станковић, председник Клуба акцијаша и волонтера.

У договору са Спомен парком "Крагујевачки октобар", уклањан је отпад, шибље и дивље растиње са западног дела меморијалног парка, од споменика стрељаним ђацима и професорима до чесме, а ученици су уклањали смеће до споменика Нада Наумовић.Циљ је био да простор буде што лепши за наше грађане и за сам скуп 21. октобра, поручили су органиазтори.

За учешће у акцији били су позвани грађани, еколошка удружења, а ове године по први пут су се придружили Градски одбор СУБНОР-а и Удружење грађана "Ветерани војне полиције Србије", уз традиционално учествовање чланова Војног синдиката Србије.

Своју захвалност учесницима и организаторима акције упутила је и директорка Спомен парка "Крагујевачки октобар Маријана Станковић, изразивши задовољство што је она у октобру постала традиционална.

- Ова акција у плану је и програму наше установе и програму Клуба акцијаша и волонтера. Наша установа и комунална предузећа одржавају Спомен парк током целе године, али смо нарочито поносни на то што нашим посетиоцима можемо да кажемо да додатни допринос уређењу нашег меморијалног простора кроз организовање радних акција дају грађани и волонтери, рекла је Станковић.

Акција је организована у оквиру пројекта "Добровољно уредимо своју околину" који суфинансира град Крагујевац.

Извор: Град Крагујевац

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram