Препоручујемо

У Пироту ванредна ситуација због цурења амонијака, 51 особа хоспитализована; водоснабдевање Ниша није угрожено; инспектори на терену

26. децембра 2022.

РТС: У Пироту је данас на снази ванредна ситуација после цурења амонијака из преврнутог вагона а школе, вртићи и јавне установе не раде

ВИДЕО: РТС - Преврнуо се вагон са амонијаком код Пирота

Осим полиције, месту несреће ни јутрос нико не може прићи, јавио је дописник РТС-а.

Због симптома тровања 51 особа је хоспитализована.

Очекује се долазак министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктруре Горана Весића, као и инспектора.

Због цурења амонијака из теретног воза који је у вагонима-цистернама превозио амонијак, у Пироту је синоћ проглашена ванредна ситуација.

ВИДЕО: Н.П. јављање са терена - воз који је превозио гас амонијак исклизнуо из шина око 17х, 25. 12. 2022.

УКЦ Ниш: Након изливања амонијака код Пирота хоспитализовано 15 људи, му њима и троје деце

У Универзитетском клиничком центру Ниш, након превртања цистерне и цурења амонијака код пиротског села Станичења, збринуто је укупно 15 пацијената 12 одраслих и троје деце, саопштила је та здравствена установа.

У саопштењу су навели да су сви пацијенти трентно стабилних виталних параметара и да нису животно угрожени, те додали да су примљени током ноћи.

Према речима лекара, деца збринута на Клиници за дечије интерне болести су свесна, комуникативна и стабилних виталних параметара.

Додали су да ће због иритације дисајних путева, очију и коже, бити задржани ради даљег праћења и лечења.

Током ноћи, додали су УКЦ Ниш, шест пацијената отпуштено је на кућно лечење, а остали ће бити задржани још извесно време, ради даљег праћења.

Међу онима који ће бити задржани на лечењу су 59-годишњак са повредама грудног коша и 49-годишњак са срчаним тегобама.

ВИДЕО: Владан Васић - обраћање поводом цурења амонијака из воза који је исклизнуо код Пирота, 25. 12. 2022.

Водоснабдевање Ниша није угрожено због амонијака

Град Ниш је саопштио да водоснабдевање Ниша није угрожено после исклизнућа вагона код Пирота и цурења амонијака у Нишаву.

Снабдевање Ниша је уредно јер воде у извориштима и резервоарима има довољно, стоји у саопштењу на сајту града.

Из превентивних разлога искључена је са мреже фабрика воде у Нишу и наливања воде из изворишта Медијана. Први резултати узорковања показују да вода у Нишави у Нишу није контаминирана. ЈКП "Наисус" предузима све превентивне мере и редовну контролу воде коју ће од јутра контролисати и Институт за јавно здравље, званична је објава Града Ниша.

ВИДЕО: Преусмеравање саобраћаја - воз који је превозио амонијак исклизнуо из шина, Пирот 25. 12. 2022.

У Нишу је уредно снабдевање водом

Јавно комунално предузеће Наиссус објавило је да је дошло до хаварије из једног вагона са амонијаком, који се изврнуо код Пирота, што је узнемирило јавност.

- У току је интервенција на санирању хаварије надлежних служби, а тим поводом директор нишког водовода др филолошких наука Горан Милосављевић је изјавио да снабдевање Града Ниша пијаћом водом није угрожено. Из предострожности је прекинуто захватање воде из реке Нишаве на изворишту Медијана, али имамо довољне количине воде из других изворишта тако да је снабдевање водом сигурно и безбедно. Током ноћи вршиће се ванредне контроле реке Нишаве, први резултати у 22 сата показују да нема контаминације и повећане вредности амонијака. Настављамо сталну лабораторијску контролу реке Нишаве уз нове информације и још једном обавештење да је вода у нашем систему водоснабдевања сигурна и безбедна за пиће, садржај је званичног саопштења овог ЈКП.

Дивац: Инспектори на терену у Пироту утврђују како је дошло до цурења амонијака

Вршилац дужности помоћника министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Иван Дивац изјавио је да ће инспектори ујутро бити на терену, у Пироту.

Како је рекао Дивац, инспектори Одељења за инспекцијске послове транспорта опасних роба ресорног министарства предузеће све мере из своје надлежности како би се утврдило да ли је било неправилности приликом транспорта амонијака из Бугарске за Шабац.

Дивац је навео да су предузећа "Инфраструктура железнице Србије" и "Србија карго" формирали заједничку комисију која ће утврдити узрок несреће, до које је дошло у недељу увече када се вагон са амонијаком преврнуо на прузи између Пирота и Станичења, а гас исцурео у атмосферу због чега је 51 особа хоспитализована, саопштило је ресорно министарство.

Инспектори ће, до добијања извештаја комисије, предузети мере из своје надлежности у погледу контроле возила која су учествовала у несрећи, додао је Дивац.

Он је навео и да је пошиљалац опасне робе, класификоване под ознаком УН 1005 амонијак, бугарска компанија "Агрополyцхим", а прималац Еликсир Зорка фабрика ђубрива ДОО Шабац, док је превоз робе вршило предузеће "Србија карго".

Седморо се отровало од амонијака из цистерне која се преврнула код Пирота, имају опекотине

У нишки Универзитетски клинички центар примљено је седморо пацијената због последица тровања амонијаком услед цурења из цистерне која је слетела са пруге између Пирота и Беле Паланке.

Како сазнајемо међу онима који су се суочили са последицама цурења има и ватрогасаца из Пирота, као и тридесетак грађана који су се обратили пријемној служби. Седморо је пребачено у нишки УКЦ, са стабилним виталним опараметрима. Према речима др Горана Петровића, директора пиротске Опште болнице, међу примљенима је и једно дете. Сви који су примљени у пиротску Болницу, након интервенције лекара и испирања пуштени су кућама. На интервенцију лекара тренутно чека десетак грађана са лакшим тегобама. Санацију загађеног подручја, сазнајемо, обавиће специјализована екипа спасилаца из Ниша.

Иначе, на поменутој прузи су исклизућа све учесталија. Због очајног стања у коме се налази ова међународна соабраћајница, овде саобраћају само теретни возови којима се превози гас, гвожђе, цемент и други тешки терети из Бугарске и Турске. Последње исклизунће теретног воза десило се пре нешто више од два месеца и то у пиротској Железничкој станици.

Видео: Плус онлине
Фото: Твитер - "Еминац79", "Пиротиан"; Град Ниш
Извори: Бета; Град Ниш; ЈКП Наиссус; Танјуг/021; Новости

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram