Препоручујемо

Tрадиционалнa изложба гљива у Крагујевцу

14. септембра 2022.

Гљиварско друштво "Шумадија" организује традиционалну изложбу гљива у свечаној сали Природно-математичког факултета у Крагујевцу у суботу 17. септембра од 16 до 19 часова. Улаз је бесплатан.

Том приликом посетиоци ће имати прилику да виде неколико стотина гљива убраних пре свега на подручју Шумадије, али и да науче да разликују јестиве од отровних гљива. Имајући у виду да је изложба едукативног карактера, крагујевачки гљивари указаће и на значај очувања ретких и заштићених гљива које могу да се нађу на нашем подручју, али их не треба брати, како би се очувала њихова популација на овим просторима.

На овој изложби коју чланови "Шумадије" организују у континуитету 22 године очекује се рекордан број експоната с обзиром на погодне временске услове. Крагујевачки љубитељи природе су на терену како би убрали и изложили што већи број гљива, две екипе су на Копаонику, једна на Гочу, једна на Јеловој Гори (Западна Србија), али и у шумадијској котлини, на Руднику, Црном врху, Гледићким планинама, Јешевцу и Котленику.

Посетиоци ће моћи да виде гљиве из породице вргања, велики број јестивих и отровних гљива, ретке и заштићене врсте, али и гљиве из рода аманита први пут не само у Србији већ и на Балкану, које су чланови Шумадије убрали на Гочу.

Заинтересовани грађани ће имати прилику и да пробају специјалитете од гљива, као и праве посластице, попут намаза од тартуфа, које чланови "Шумадије" традиционално припремају за ову прилику.

Осим учешћа гљивара из Крагујевца и Шумадије, очекује се долазак гљивара из Новог Сада, Петровца на Млави, Ниша, Сремске Митровице, Пожаревца, Параћина, Рашке, Копаоника, Крепољина, тј из целе Србије.

И ове године, Градска туристичка организација "Крагујевац" подржаће манифестацију изложеним промотивним материјалом.

Снежана Милисављевић
Плакат; фото: Гљиварско друштво Шумадија; Ненад Милосављевић
Izvor: ГТО

ГД ШУМАДИЈА САЈТ, ФБ СТРАНА, ФБ ГРУПА

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram