Препоручујемо

СЕПА: Саопштење поводом загађења ваздуха и здравствене препоруке

16. новембра 2022.

Агенција за заштиту животне средине (СЕПА) саопштила је данас да је током јучерашњег дана прекорачење граничних дневних вредности емисија ПМ10 суспендованих честица је у измерено у Новом Саду, Беочину, Београду, Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Пазару, Пироту,

Почетак грејене сезоне недвосмислено утиче на присутно загађење ваздуха, имајући у виду да употреба индивидуалних ложишта и топлана топлотне снаге мање од 50МW на годишњем нивоу доприносе укупној емисији ПМ10 суспендованих честица у уделу од 65%, а ПМ2,5 суспендованих честица у уделу од 80% саопштава СЕПА.

Како је наведено на званичном сајту, повишеним вредностима доприносе и актуелне временске прилике јер стагнација ваздуха у најнижем слоју атмосфере, условљена одсуством ветра и појавом изражене приземне инверзије, спречава природно разблажење емитованих загађујућих материја. Очекује се да ће прогнозирана киша условити пад концентрација загађујућих материја.

Као и претходних дана, ни током јучерашњег, прекорачења граничних вредности концентрација сумпордиоксида, азотдиоксида, угљенмоноксида и циљне вредности приземног озона нису забележена ни на једном мерном месту, истиче ова државна агенција.

Савесно поступање грађана при избору енергената, коришћених у индивидуалним ложиштима, допринеће смањењу емисија загађујућих материја, односно загађења ваздуха. Побољшање квалитета ваздуха је приоритетни циљ на којем морамо да радимо заједно и пожртвовано јер је ваздух заједнички именитељ свих грађана Србије, стоји на крају саопштења.

АРХИВА ППНС ПМ10 И ПМ2,5 СУ ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ ЗАГАЂИВАЧА ВАЗДУХА

ЗДРАВСТВЕНЕ ПРЕПОРУКЕ СА САЈТА АГЕНЦИЈЕ

ОДЛИЧАН
Утицај на здравље становништва
Квалитет ваздуха је одличан, без ризика по здравље становништва.

Препоруке за понашање становништва

Нема ограничења у боравку на отвореном, штавише у циљу одржавања и унапређења здравих стилова живота, у овим условима се препоручује што дужи боравак на отвореном уз физичке активности, у складу са здравственим стањем појединаца (шетња, вежбање на отвореном, вожња бицикла и сл). Ове активности на отвореном треба обављати на што је могуће већој удаљености од видљивих извора загађења ваздуха (саобраћајнице, кућна ложишта и сл.) Ова препорука се односи на целокупну популацију, укључујући и осетљиве групе у популацији.

ДОБАР
Утицај на здравље становништва
Квалитет ваздуха је добар и боравак на отвореном не представља никакав ризик за већину популације. Изузетак је мали број изразито осетљивих особа у популацији, код којих се могу јавити благе до умерене здравствене тегобе (нпр. знаци иритације дисајних органа, кашаљ, бол у грлу) и при нижим концентрацијама загађујућих материја у односу на концентрације на које реагује највећи део популације.

Препоруке за понашање становништва

  • Препорука за изразито осетљиве особе: Пратити евентуалну појаву симптома, као што су: кашаљ или отежано дисање. Уколико се јаве, размотрити могућност скраћења и смањење интензитета напорних активности** у спољашњој средини.
  • Препорука за остале у популацији: без ограничења током боравка на отвореном.

**Напорне активности: активности које су праћене убрзаним и дубоким дисањем.

ПРИХВАТЉИВ
Утицај на здравље становништва
Код осетљивих група* у популацији се могу јавити одређене здравствене тегобе (најчешће погошање већ постојећег обољења), али се не очекују ефекти на здравље здравих особа.

*Осетљиве групе су следеће: стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.

Препоруке за понашање становништва

Препорука за осетљиве групе: Може се боравити напољу, али пратити евентуалну појаву симптома као што су кашаљ, отежано дисање, а додатно и појаву лупања срца и неуобичајеног осећаја умора код особа са обољењима срца. Уколико се јаве ови симптоми, скратити дужину и смањити интензитет напорних активности** у спољашњој средини, а ако се симптоми задрже и након предузимања ових мера, обратити се свом лекару.

**Напорне активности: активности које су праћене убрзаним и дубоким дисањем.

ЗАГАЂЕН
Утицај на здравље становништва
Здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група* могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

*Осетљиве групе су следеће: стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.

Препоруке за понашање становништва

  • Препорука за осетљиве групе: Избегавати напорне активности** у спољашњој средини. Преусмерити обављање активности у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.
  • Препорука за остале у популацији: Скратити дужину и смањити интензитет напорних активности**. Правити чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

**Напорне активности: активности у спољној средини које су праћене убрзаним и дубоким дисањем.

ЈАКО ЗАГАЂЕН
Утицај на здравље становништва
Озбиљне здравствене тегобе се могу очекивати и код здравих особа и у осетљивим групама* популације.

*Осетљиве групе су следеће: стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.

Препоруке за понашање становништва

  • Препорука за целокупну популацију: Избегавати све физичке активности у спољашњој средини, скратити боравак на отвореном, преусмерити обављање уобичајених активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха.

*** Здравствене препоруке дате од стране Градског завода за јавно здравље Града Београд

Остали подаци са сајта Агенције:

Фото: Дејан Рестак; Еко стража

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram