Препоручујемо

СЕПА: Данима прекорачење граничне дневне вредности концентрација ПМ10 суспендованих честица у 13 градова

4. јануара 2023.

Агенција за заштиту животне средине (СЕПА) саопштила је да је у претходним данима забележено прекорачење граничне дневне вредности концентрација ПМ10 суспендованих честица у Београду, Смедереву, Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Саду, Новом Пазару, Пироту и Панчеву.

Прекорачења граничних вредности концентрација сумпордиоксида, азотдиоксида, угљенмоноксида и циљне вредности приземног озона нису евидентирана ни на једном мерном месту у Републици Србији.

АРХИВА ППНС НЕА: ВАЗДУХ 2022 - САОПШТЕЊЕ О КВАЛИТЕТУ ВАЗДУХА У СРБИЈИ У 2022. ГОДИНИ
У саопштењу је наглашено да су повећане концентрације суспендованих честица ПМ10 и ПМ2,5 и метеоролошки услови, поље високог ваздушног притиска које се формирало над централном и јужном Европом и тиме условило стабилност атмосфере, одсуство ветрова и вертикалних струјања ваздуха, допринели задржавању високих концентрација суспендованих честица ПМ10 и ПМ2,5 у приземном слоју атмосфере и разлог су прекорачења граничних вредности концентрација суспендованих честица ПМ10 измерених претходног дана на већини мерних места у Републици Србији.

На тренутно загађење недвосмислено утиче употреба индивидуалних ложишта и топлана топлотне снаге мање од 50МW, које на годишњем нивоу доприносе укупној емисији ПМ10 суспендованих честица у уделу од 65%, а ПМ2,5 суспендованих честица у уделу од 80%, истиче СЕПА.

При решавању проблема и постизању задатих циљева сви морамо дати свој допринос и зато је прави тренутак да мењањем својих навика омогућимо да нам животна средина буде чиста и здрава, наведено је на крају саопштења.

У тренуцима објаве овог чланка, мерење квалитета ваздуха на територији Крагујевца показивало је следеће резултате на апликацији xEco:

  • Косовска (државна станица), Руђера Бошковића, Милоја Павловића, Гружанска - ИЗУЗЕТНО ЛОШ
  • Јосифа Панчића - ВЕОМА ЛОШ
  • Николе Пашића, Војислава Ђурића - ЛОШ
  • Добрице Ћосића (Голочело) - ПРИХВАТЉИВ
  • Буњевачка - ДОБАР

На основу података са апликације IQAir резултати су следећи:

  • Центар (Срете Младеновића), Мала Вага (Краљевића Марка) - ВЕОМА НЕЗДРАВ
  • Лепеница, Скерлићева, Косовска, Немањина - НЕЗДРАВ

Детаљни резултати мерења 24/7 на www.prviprvinaskali.com и www.ekologijakragujevac.rs.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram