Препоручујемо

СЕОС: Стварни крај сарадње са Рио Тинтом и измене закона о рударству - у супротном протести од 1. новембра (ВИДЕО)

14. септембра 2022.

Савез еколошких организација Србије (СЕОС) одржао је скуп испред Министарства рударства на којем су изнети захтеви за одлазак Рио Тинта из Србије и измене закона о рударству. Уколико се то не деси до 1. новембра најављују нове протесте

Данас у Рековцу – механизација спремна за бушотину помоћу које ће се истраживати бор и литијум, па ако га има биће и рудника. Мештани су једну такву акцију спречили прошле године.

А у Београду, испред Министарства рударства, еколошке организације из целе Србије траже пре свега истину о Рио Тинту и има ли тачке на сарадњу са том компанијом, а затим и измене Закона о рударењу.

„Постављамо питање Ани Брнабић да нам објасни шта је тад значила тачка или је то био само предизборни трик да се народ слаже, умири, склони са блокада, да би они добили власт и да би наставили да продају ову нашу јадну земљу“, упитао је Златко Кокановић.

Од јануара када је наводно прекинута сарадњу са Рио Тинтом, и даље Рио Сава купује земљиште у Јадру. Стручњаци тврде да је проблематично планирати рудник између две реке и због поплава и због суша, али да је проблем и планирати га у плодној насељеној долини.

„У читавом свету рудници литијума се налазе у пустињама и у ненасељеним местима, ни приближно у плодним и водним земљама“, каже Драгана Ђорђевић, сарадник на Хемијском факултету.

„С обзиром на то да живимо у времену у којем се клима мења, можемо очекивати интензивније кише и веће ризике од поплава и рударење, постаје ризичнији посао него што је био“, нагласио је метеоролог Владимир Ђурђевић.

Нису угрожени само Рековац и Јадар, на удару су и Хомољске планине, а самим тим и извориште реке Млаве.

„Прва велика компанија која се појавила на Хомиљу је ‘Данди’, која је пре 15 година почела да истражује у реону два слива река – Пека и Млаве. Нјихове истражне радње налазе се на мање од 5км од врела Млаве која је псоменик природе прве категорије“, наводи Иван Милосављевић из „Не дамо Млаву“.

Еколошке организације новој Влади дају рок до 1. новембра да зауставе отварање 40 рудника.

„Првог новембра кренућемо у такве мере какве Србија још није видела, које ће осетити не само Београд, не само Србија, то што будемо ми преузели за спас народ, цело окружење ће имати од тога последице“, изјавила је ЛЈиљана Браловић из СЕОС-а.

Организације у оквиру СЕОС-а покренуле су Србију и прошлог новембра, блокаде путева и Газеле натерале су председника Србије на попуштање пред грађанима и промену Закона о референдуму и народној иницијативи. У међувремену, грађани Србије потписали су још једну иницијативу о забрани рударења литијума и бора.

Петковић: Рио Тинто не одустаје, кућу у Недељицама платили 110.000 евра

Небојша Петковић из Савеза еколошких организације Србије (СЕОС) рекао је да компанија Рио Тинто није отишла из тог места, те да "провоцира мештане свакодневно". Он је нагласио да је пре неколико дана та фирма купила кућу у Недељицама за 110.000 евра, иако, према речима Петковића, реална цена не прелази ни 20.000 евра.

„Пре неколико дана купљено је једно домаћинство за 110.000 евра, иако то имање пре доласка Рио Тинто није вредело ни 20.000 евра. Тамо имате само малу кућу, помоћну зграду и нешто имања. Пре 15 дана су купили парцеле на траси саобраћајнице која треба да се гради. То је пут који њима треба, будући да он повезује ту деоницу са брзом саобраћајницом Лозница-Шабац. Због тога се плаћа велика цена“, казао је Петковић у емисији „Пробуди се“ на ТВ Нова С.

Он је додао да су тржишне цене објеката веће и четири пута, иако је реална вредност далеко од те.

Петковић је истакао да ће се наставити борба против Рио Тинта, због чега су и данас били у Београду где су тражили да се трајно забрани експлоатација литијума и бора у Србији.

ВИДЕО: СНИМАК КОНФЕРЕНЦИЈЕ (1:08:24)

Снимак екрана: Глас јавности
Извори: Н1

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram