Препоручујемо

СЕОС саопштио: БММ наставља с истражним бушотинама у Рековцу, док мештанима прети новчаним казнама; од РТС затражио дебату о литијуму

29. августа 2022.

Савез еколошких организација Србије (СЕОС) у два наврата се обратио јавности - најпре поводом активности предузећа Балкан истраживања ДОО на територији Левча, а потом и у вези писма упућеног директору Радио-телевизије Србије. Као информације од јавног значаја, садржаје објављујемо у целини, укључујући прилог - преписку компаније и општинских органа општине Рековац и упозорење пред утужење које је компанија слала мештанима Драгова.

БММ наставља с истражним бушотинама у Рековцу, мештанима прете новчаним казнама

Упркос јаком отпору мештана општине Рековац, који су у великом броју потписали и локалну петицију, али и Народну иницијативу за трајну забрану истраживања, експлоатације и прераде руда које садрже литијум, бор и пратећу асоцијацију метала на територији Републике Србије, компанија Балкан истраживања д.о.о. на све начине покушава да настави са активностима на територији рековачке општине и изврши још истражних бушотина.

АРХИВА ППНС Прикупљено довољно потписа за народну иницијативу против рудника литијума

Поменута компанија добила је одобрења за геолошка истраживања различитим решењима на укупној површини која износи готово половину површине територије наше општине (око 175км2, а површина општине је 366км2) и у континуитету се наставља на територију општине Јагодина на још 99км2.

Ова компанија има истоветна решења да, поред Рековца и Јагодине, истражује на територијама Прањана, Добриње и Којерића.

Подсећамо да је и локална Скупштина општине једногласно донела одлуку да се приступи допуни и измени Просторног плана општине како би се овакве активности компанија стопирале. Процедура измене просторног плана је у завршној фази и поред намерног одуговлачења процеса од стране општинског руководства.

Локална власт у општини Рековац је ћутала о овим намерама и активностима компаније још од 2017. године. Нешто што је наводно за добробит државе и локалне заједнице се вешто крило од становника. Када се сазнало да се литијум и бор истражују на територији општине мештани су блокадама спречили извођење треће бушотине у селу Драгово.

АРХИВА ППНС У Рековцу одобрено истраживање литијума још 2017, Рековчани то сазнали тек 2021. - и побунили се

Вређање мештана и активиста да су незналице и квази еколози од стране геолога који ради за компанију показује колика је њихова ароганција према животима обичних људи. На опаску да нас нико није питао шта желимо да развијамо у својим срединама, да једни од главних потенцијала Србије јесу развој пољопривреде и туризма, очување природе и да плодне и насељене територије не желимо да трајно уништимо зарад профита белосветских компанија, а ми сами да постанемо еколошке избеглице, уз смех је уследила опаска да је то могуће у некој другој, уређеној држави, а не у Србији.

Да ли то значи да је наша држава уређена само за интересе страних корпорација којима представници власти шаком и капом кроје амбијент у коме несметано могу да експлоатишу наше ресурсе, уз малу надокнаду и јефтину радну снагу и трајно загађују и уништавају природну средину?

У међувремену, компанија је упутила срамну опомену пред утужење двојици мештана села Драгова, насумице изабраних у којој им се прети да ће морати да исплате компанији одштету од по 140.000 евра за претрпљене пословне губитке који су наступили у периоду од октобра прошле године до сада.

Не зна се шта је већа срамота и безобразлук, да ли што једна компанија трврди да су је готово упропастила два сељака из Драгова, да ли то што су чекали толико времена (вероватно је требало сачекати изборе и формирање Владе) да некога оптуже за своје губитке и паушално одреде колико треба да им надокнаде мештани Драгова, или је већа брука и срамота да Влада Србије дозвољава да се овакво застрашивање и малтретирање врши над становницима ове земље.

Да не спомињемо да се у допису који је компанија упутила Општини Рековац тврди да њихови плаћеници добијају претње, а заправо је супротно од тога. Зашто врла компанија не каже како су на превару издејствовали сагласност власника парцеле на којој желе да врше истраживања, говорећи неуком човеку да они не траже литијум него бор, и да су ту сви папири где се држава и председник Општине слажу, па зашто би он кочио просперитет ове земље.

Након ових у неетичких дописа компанија је покушала да на друге начине изврши притиске на локалну самоуправу шаљући им допис у коме најављују наставак извођења истражних бушотина, на шта по Закону имају права, тражећи да општина о трошку компаније формира трочлану комисију која че даноноћно да надзире радове и спочитавајући општини да од такси које је компанија уплатила и локални буџет има користи.

Такође, нуде гаранцију од 100.000 евра у случају да до загађења дође приликом извођења бушотина. На то су добили одговор да не постоји законски основ за формирање заједничке комисије за стручни надзор над вршењем геолошких радова јер је то заправи надлежност Министартсва рударства и енергетике Републике Србије. Зашто се компанија обраћа локалној самоуправи коју нико ни за шта није питао и која нема капацитета нити ингеренција за такав надзор, а не обраћа се надлежном Министартсву које је издало решења? На основу чега је компанија проценила да је 100.000 евра довољно да се покрије евентуална штета која би загађењем настала?

Сад знамо колико коштају љуско здравље и природа у селу Драгову.

Мештани општине Рековац, али и све чланице СЕОС-а желе да поруче компанији ББМ, Министарству рударства и енергетике и свим осталим представницима власти надлежним и ненадлежним који у хору понављају мантру да је литијум гориво 21. века и да нам је то развојна шанса:

  • Тврдње да се мали проценат истражних подручја претвори у руднике није чињеница која нас занима. Ми нашим завичајима нећемо лицитирати и чекати да стране корпорације се острве на наше плодне њиве, водотокове и здравље и будућност људи.
  • Тврдња да би мишљење локалне заједнице било од пресудног значај, али у некој другој држави је тачна. Надлежно Министарство и Влада је одавно требало да изврше ревизију свих истражних одобрења у складу са мишљењем локланих самоуправа, тј. становника тих подручја, а не да неконтролисано издају још нових поред постојећих, као да је наша земља на некој распродаји, па ко шта воли нек изволи.
  • Ми нисмо дивљаци, неписмени, нити неко ко жели да живи у средњем веку, као што нас карактеришу. Ми смо људи домаћини, искрене патриоте који не желе да ова земља буде уништена да би ЕУ, САД или ко год, спроводио замишљену зелену агенду која се заснива на томе да неке земље и предели буду жртвовани.
  • Никакви притисци, претње и перфидно исцрпљивање људи вам неће уродити плодом, па предлажемо да што хитније почнете да радите у интересу Србије.

Знамо да не дамо!

ПС: У прилогу су преписка компаније и општинских органа општине Рековац (слике 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7), као и већ објављивано упозорење пред утужење које је компанија слала мештанима Драгова (слике 8 и 9).

ПРИЛОГ

Отворено писмо генералном директору Радио-телевизије Србије Драгану Бујошевићу

Обраћамо Вам се у име Савеза еколошких организација (СЕОС) који чине шест локалних организација са територије Горњих Недељица, Прањана, Добриње, Јагодине, Косјерића и Рековца.

Имајући у виду да је тема истраживања и експлоатације литијума, бора и пратеће асоцијације елемената, али и других потенцијалних и постојећих рудника, веома важна и актуелна последњих година у Србији, да је као таква препуштена поларизацији и једностраном обавештавању јавности, сматрамо да је неопходно и од ургентног значаја уприличити емисију која би окупила све заинтересоване стране (представници власти, експерти из релевантних области, представници локалних удружења која се противе трајном иништењу природе и угрожавању здравља становника Србије и други).

У медијима се тренутно може видети да присталице оваквог развоја рударства у нашој земљи, од надлежног Министарства до осталих представника власти, помињу потребу за дијалогом.

Сматрамо да је дијалог и правовремено и истинито обавештавање јавности о активностима и намерама страних компанија, о уговорима потписаних са њима, законским регулативама и свему ономе што је битно и од значаја за будућност и опстанак локалног становништва, требало уприличити много раније.

АРХИВА ППНС Академик Стевановић: Пројекат Рио Тинта пример колонијалног поседа

Тензије у друштву по питању ове теме су достигле врхунац и управо због тога инсистирамо на томе да РТС као јавно гласило свих грађана ове земље (Чл. 4. ст. 1. тач. 1 и 4; Чл. 7. ст. 1. тач. 7. Закона о јавним медијским сервисима) има обавезу да у најкраћем временском року организује емисије у којима ће равноправно учествовати све заинтересоване стране.

Додатну конфузију и збуњивање јавности уноси чињеница да је нејасно шта се дешава са пројектом Јадар, који је обустављен, а на основу изјава званичника и очигледних активности компаније, могу се донети другачији закључци.

Потенцијално загађење, еколошко избеглиштво, уништавање природних ресурса, пољопривреде и екосистема су проблеми који неће заобићи ниједног човека који живи у овој земљи, те се надамо да схватате колика је одговорност на вама као медијској кући да омогућите свим грађанима да чују све релевантне аргументе и чињенице везано за ову тему, како би у складу са тим сазнањима утицали на сопствене животе и опстанак.

Извор: СЕОС

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram