Препоручујемо

РЕРИ: Виши суд пресудио против ЕПС-а због угрожавања здравља грађана

23. новембра 2022.

Виши суд у Београду наложио ЕПС-у да смањи емисије из термоелектрана због угрожавања здравља грађана

Виши суд у Београду наложио ЕПС-у да смањи емисије из термоелектрана због угрожавања здравља грађана
Виши суд у Београду донео је првостепену пресуду у корист Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) и наложио „Електропривреди Србије“ (ЕПС) да смањи емисије сумпор диоксида у термоелектранама због њихове опасности по здравље људи и животну средину.

Тужба коју је РЕРИ поднео у јануару 2021. године, уследила је након више поднетих захтева за ванредни инспекцијски надзор у термоелектранама ЕПС-а због драстичног прекорачења максималних дозвољених емисија сумпор диоксида, за које је Министарство заштите животне средине тврдило да нема основа.

Суд је констатовао да је покретање парничног поступка био једини преостали правни инструмент да се заустави даља опасност по здравље људи и животну средину.

ЕПС је још од јануара 2018. био дужан да смањи емисије сумпор диоксида из својих постројења, у складу са Националним планом за смањење емисија (НЕРП), на који се Србија обавезала ратификовањем Споразума о оснивању Енергетске заједнице. Ипак, само током 2018. и 2019. године, термоелектране „Никола Тесла“ и „Костолац“ емитовале су шест пута веће количине сумпор диоксида од дозвољених, а прекорачења су се наставила и наредних година.

„Циљ тужбе је био да заштитимо здравље грађана које је било угрожено услед вишегодишњег кршења домаћих и међународних прописа од стране ЕПС-а. У прилог томе говори то што се суд приликом доношења пресуде водио и Европском конвенцијом о људским правима и наложио ЕПС-у да своју делатност усклади са прописима, како не би угрожавао живот и здравље људи. Због тога ова пресуда не сме остати мртво слово на папиру, већ очекујемо да ЕПС поштује одлуку и примени неопходне мере како би убудуће емисије сумпор диоксида свео на максималне дозвољене границе“, наводи програмски директор РЕРИ-ја Мирко Поповић.

Пресуда Вишег суда великим делом се ослања и на експертску анализу коју је РЕРИ доставио, а коју је за потребе тужбе израдила професорка Драгана Јовановић, пулмолог. Она је у свом налазу несумњиво утврдила да вишеструка прекорачења емисија сумпор диоксида доводе до широког спектра последица по људско здравље, попут отежаног дисања, настанка дуготрајне астме, бронхитиса, хроничне опструктивне болести плућа, све до најозбиљнијих као што су повећана смртност од респираторних и кардиоваскуларних болести, склоност деменцији, шлог, оштећење нормалног развоја плода и поремећаја развоја плућа код деце.

„Пресуда коју је по тужби РЕРИ-ја донео Виши суд у Београду је прва таква врсте на основу прописа који је усвојен пре готово 50 година – Закона о облигационим односима, а представља правни преседан који значајно унапређује судску праксу када је у питању заштита колективних интереса, здравља грађана и очувања животне средине. Иако ЕПС има право на жалбу другостепеном суду, надамо се да ће без одлагања започети са активностима које ће довести до усклађивања са налогом из суда из првостепене пресуде, јер се она тиче ратификованог међународног уговора, чија примена је обавезна и у јавном је интересу“, додаје адвокат и председник Управног одбора РЕРИ-ја Јован Рајић.

Извор: РЕРИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram