Препоручујемо

ПУ Врабац: Летњи камп у Ботаничкој башти - задовољство деце, али и родитеља

5. августа 2022.

"У деци се обнавља и чисти река човечанства." Иво Андрић

Летњи камп у Ботаничкој башти протекао је у веселој атмосфери уз бројне активности које су помогле у развоју физичких, менталних, психолошких и друштвених аспеката живота наших кампера. Наш циљ је био да унапредимо тренутни и будући квалитет живота деце кроз образовне, рекреативне и културне активности.

Учесници летњег кампа су се у потпуности уживели у активности одржане овог лета у Ботаничкој башти. Имали смо невероватан летњи камп. Ученици су толико научили, а научили су и нас одрасле много о смеху, нади и енергији. Захваљујемо се свима који су допринели овом успешном летњем кампу, посебно родитељима који су препознали камп као право место за њихову децу. Посебна захвалност иде деканату Природно-математичког факултета и управи Ботаничке баште без чије подршке камп не би био могућ, као и особљу које је камп реализовало - на њиховој посвећености и стварању нових прилика за децу.

Чврсто верујемо да је у светлу дигиталног света, веза са природним окружењем критична
за ментално и физичко благостање. Комплетан камп је одржан на отвореном.

Свакодневне физичке активности на отвореном показале су да драматично побољшавају пажњу кампера и расположење до краја дана. Током кампа приметили смо да деца имају потешкоћа док се баве физичким активностима и да им је потребно да развијају своје способности редовно, не само током кампа.

Програм је био разноврстан. Поред полигона спретности деца су учествовала у потрази за благом, играла разне измишљене игре, решавала загонетке.

Игра која се посебно допала деци је Werewolf . Сваки играч добије своју улогу. Неко је јадни вукодлак, неко кавгаџија, неко корисни видовњак или још један од десетина ликова у игри, где свако има своју специјалну моћ.

Специјалне моћи и вештине добро су дошле свима који су се опробали у гађању луком и стрелом са другарима из стреличарског клуба "Око соколово".

Брејк денс су нам демонстрирали професионалци из плесног студија Артиум. Овај динамични плес инспирисао нас је да даље истражујемо, па смо у више наврата играли и лимбо денс.

Једина повезаност са модерном технологијом била је лего роботика. Програмери из ИТ академије Химера покупили су симпатије наших кампера и деци приближили тајне програмирања.

Игре са водом су биле врхунац забаве у најтоплијем делу дана, а кувало се и спремало свашта у летњој кујни шумске играонице.

Са гостима из Центра за ликовно усавршавање "Целус" јирили смо сенке дрвећа…

Наравно било је и оне опуштене дечје самосталне игре, где ми одрасли нисмо потребни, само тек толико да знају да смо ту. Успомене са летњег распуста које се најдуже памте се заправо стварају у таквој игри.

Наставићемо да развијамо занимљив програм на отвореном у годинама које долазе.

Ветар у леђа нам дају коментари које смо добили од родитеља као оцену кампа.

  • "Добро је што су деца све време у природном окружењу, далеко од савремених технологија. Мој син има седам година, првог дана се није баш снашао, али сваки следећи дан је био бољи, одушевљење је расло и прича је била опширнија. Све активности су му се свиделе, али је посебно истакао гађање луком и стрелом. Цитираћу га: 'Мама, ти би полудела кад би знала колико је мени било лепо'. Видимо се и следеће године. Поздрав."
  • "Време проведено у природи је непроцењиво, још када активности смишљају тако креативни људи деца могу само да уживају (осим што науче прегршт нових ствари)."
  • "Сјајно! Надамо се да ће се одржати и следеће године, а може нешто и за време зимског распуста."
  • "Дете је одушевњено толико да смо одлазак на пут одложили како би испратио активности током све три недеље. Све похвале!"
  • "Kлинци су задовољни, желе поново. Довољно за утисак."
  • "Срећа, срећа, радост."
  • "Задовољна сам како је осмишљено. Све похвале, дете је одушевљено."

Тим ПУ Врабац, за сајт Екологија Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram