Препоручујемо

Званично представљени пројекти Екологија Крагујевац и Крагујевац без ГМО 2022

9. августа 2022.

Представљање пројеката "Израда и ажурирање сајта Екологија Крагујевац" и "Крагујевац без ГМО 2022"

Управа града Крагујевца
Конференција за медије
Понедељак 8. август 2022.

Обраћање Дејана Милошевића, заступника удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Екологија Крагујевац

Најпре један утисак из радног процеса: како се увећавао број материјала за обраду, тако је расло задовољство што као удружење припадамо овом крагујевачком кружоку заштитника животне средине. Зато је циљ сајта још већи изазов - да сви заједно постанемо још видљивији. Почетна представљања колега су извор нашег елана да ових пет месеци колико траје пројекат, до краја године, делимо знање са суграђанима, популаришемо теме којима се баве удружења, проблеме које отварају и решења која нуде.

Сем за ширу јавност, сајт је ризница тема и за колеге из медија. Верујемо да већину удружења познају, неке ће тек да испрате, а свакако имају сијасет прича на једном месту.

О значају за нашу локалну заједницу – цитат:

"Низак ниво еколошке свести грађана, недовољна мотивисаност и организованост локалне заједнице на пословима заштите животне средине (ЗЖС), недовољна сарадња између институција локалне самоуправе и Универзитета у Крагујевцу на пројектима у области ЗЖС, недовољна информисаност грађана и недостатак учешћа јавности у доношењу одлука у питањима ЗЖС" – ово су кључне слабости евидентиране у Плану развоја града Крагујевца за период 2021-2031 (Инфраструктура и ЗЖС СВОТ). Крагујевчани немају на једном месту потпуне информације о активностима свих чинилаца у области ЗЖС - зато смо покренули сајт Екологија Крагујевац.

"У становништву није довољно развијена свест о заштити животне средине, тј. о последицама по здравље појединца и јавно здравље услед неадекватног понашања према животној средини. Потребно је редовно спровођење програма едукације" - наведено је такође у Плану развоја. Сајт Екологија Крагујевац омогућиће удружењима која су посвећена ЗЖС да представљају активности из својих пројеката. На тај начин, грађанство Крагујевца, као примарна заинтересована јавност, на једној е-адреси моћи ће редовно да прати садржаје пласиране са више извора, а нарочито са оних које плаћа, као удружења својим одвајањима за градски буџет одакле се расподељује новац за суфинансирање пројеката и програма у овој области.

Уједно ће и сам Град да има бољи увид у коришћење опредељених средстава, остварене циљеве и резултате, а потом и јавност – медији и грађани. Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ је све побројано већ доставило Граду током јавне расправе о Нацрту Плана развоја, укључујући и предлог ове пројектне идеје, а сада то реализујемо.

Ево како смо осмислили и уредили садржај на почетних скоро сто страница сајта.

У првом одељку Удружења, по датуму оснивања представили смо сва удружења чији су пројекти суфинансирани средствима из градског буџета у периоду 2019-2022, ти подаци су били јавно доступни. Посетиоцима предочавамо носиоце пројеката, њихове заступнике, одобрена средства, контакте. У наставку смо објавили и два повећа списка удружења са седиштем у Крагујевцу. Први је из базе података Еколошког покрета, представља 132 удружења евидентирана до 2020. године. Други, свеобухватнији, са сајта Непрофитне, има 584 удружења из свих области цивилног сектора чије је седиште у нашем граду. Овде смо представили и Крагујевчане који су добитници признања "Зелени лист" у оквиру акције Радио Београда 2, највеће и најстарије еколошке акције која траје четири деценије. То су наши путокази за даљи рад, праћења активности и представљања актера.

Други одељак Активности одвојили смо за деловање удружења. Како смо у пријави пројекта назначили, овај сајт је отворен и за удружења која не користе средства са конкурса, али су у граду препозната као заштитници животне средине. Наше удружење блиско сарађује са већим бројем, па можемо да потврдимо тај њихов статус.

Трећа целина је Еко календар, по броју редова је најдужа, а показује шта се обележава у чак 182 дана, дакле током половине године. Извори су: Уједињене нације, Министарство животне средине Перуа, Завод за заштиту природе, Елементариум, National Day, Екоблог и портал ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ. Још нисмо исцрпели све изворе. Претпостављамо да ће бити занимљиво грађанима, а корисно удружењима за осмишљавање активности.

У четвртом одељку су Актуелности, поделили смо их на четири пододељка: Крагујевац; Србија; Европа; Свет. Ту ће се налазити теме које су из оквира оваквог концепта сајта.

Наредна Еколумна је простор за изношење ауторских, личних ставова представника удружења, стручне јавности, ововремено речено – блог. За почетак, подсећање на тему поводом које су нас контактирали суграђани: Отпадна вода-поток-језеро у Шумарицама!?, а друга је глобална: Интелигентни океан – астробиологија и екологија Солариса.

Следећа целина је Друштвено одговорни, ту за почетак указујемо на један стручни рад чији је закључак да су "захтеви за одговорним понашањем предузећа и прихватање еколошких принципа све израженији". Очекујемо да ћемо наићи на одазив субјеката ван цивилног сектора за представљање примера добре праксе у пословању.

Документи су пред крај садржаја, подељени су на градске, републичке и међународне, а поређани по датумима објављивања. Ту указујемо на званичне изворе који обавезују доносиоце одлука, органе власти, али и грађане, ту су извори права, али и обавеза, садржај од користи удружења, као и грађанства у целини.

Завршни одељак је вињета сајта – Галерија, архивираћемо фото-илустрације добре праксе, вредног рада, а биће и примера градског активизма за буђење савести.

Одељком О нама се детаљније представљамо као покретачи и као целина сајта.

Имамо стандардну Контакт-форму, искоришћена је већ у првом дану постојања. Јавили су нам се суграђани из улице Милунке Ђурић и указали на проблем недостатка СЕК контејнера. Добили смо фотографије стања, копије њихових захтева, а најављено је још материјала. Проследићемо надлежнима да сагледамо са свих страна. Ако се по јутру дан познаје, сајт ће да имати управо ту функцију – да је у служби грађана, посебно оних проактивних.

Сајт Екологија Крагујевац нуди и ексклузивне информације из апликација Икс-еко ваздух, наших партнера Националне еколошке асоцијације, која прати квалитет ваздуха на територији града кроз сатне и дневне вредности. Прикупљају се са више локација, почев од државне мерне станице постављене у Косовској улици 2009. године, до места на којима су сензори из грађанског мониторинга, а раде по истом принципу. Аутор апликације, мр Дејан Лекић, је наш консултант.

На крају првог дела представљања изражавамо захвалност свим удружењима која су активно учествовала у припреми материјала, науци и струци која је уз нас, и као ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, и сада као Екологија Крагујевац, и креативном тиму Real Media Factory који је нашао техничка решења за све наше захтеве, а биће и даљих унапређивања.

Крагујевац без ГМО 2022

У другом делу знатно краће о пројекту којим настављамо спровођење идеја из претходне две године, такође уз подршку Града. У две реченице о циљевима.

Због угрожавања животне средине и јавног здравља незаконитим узгојем и прометом генетички модификованих организама (ГМО) у Србији, које је у прошлој години званично бележено и на територији Шумадијског округа, неопходно је даље подизање нивоа информисаности грађанства о ГМО. Пројекат то омогућава упознавањем јавности са резултатима истраживања, стручним радовима, последицама које носе ГМ систем исхране и губитак прехрамбеног суверенитета, приказивањем документарних филмова, организовањем предавања (шест смо реализовали у 2020. и 2021).

Побројаћемо овогодишње централне месечне активности, а прати их и редовно ажурирање садржаја нашег портала:

  • у јулу је била пројекција документарног филма "Аргентинско лоше семе";
  • за август смо планирали онлајн пројекцију ин мемориам интервјуа проф. др Арпада Пустаија;
  • у септембру представљамо најновију књигу проф. др Татјане Бранков "Иновације у прехрамбеном систему", нашег водећег стручног сарадника у овој области;
  • у октобру је прво онлајн предавање - "Органска производња и биодиверзитет" др Владана Угреновића;
  • следи у новембру друго - "ГМО и животна средина - комплетан утицај" професорке Јелене Бошковић;
  • већ устаљено, последњег месеца радимо резиме пројекта.

Сви догађаји биће благовремене најављени на порталу ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ.

ПРИЛОГ РТК

Фото: Град Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram