Препоручујемо

Протест против загађења ваздуха - Сурдулица, 9. септембар

8. септембра 2022.

Протест против загађења ваздуха биће организован у Сурдулици испред зграде општине у петак 9. септембар од 12 часова. Након јавног скупа, следи протестна шетња која ће се завршити испред капије фабрике Кнауф у насељу Бело Поље.

Ова компанија послује у Србији од 2005. године, представља се као "глобални лидер у производњи и дистрибуцији изолационих решења". Међутим, организатор протеста, удружење Еко Сурдулица сматра је највећим загађивачем у овој средини. У прилог томе износи чињеницу да је Кнауф ове године стекао "Црни лист" у оквиру еколошке акције Радио Београда 2 "Тражимо загађивача године и заштитника животне средине". Уз то, удружење своје тврдње често поткрепљује објавама фотографија и видео снимака са лица места.

На скупу ће се обратити:

  • др Милица Марушић Јаблановић, еколошки активиста, доктор педагошких наука,
  • др Мирјана Анђелковић Лукић, еколог и публициста, доктор инжењерске технологије,
  • др Сава Јанковић, доктор међународног права,
  • мр Дејан Лекић, еколог и магистар вештачке интелигенције, дипл. грађевински инжењер,
  • Миленко Јовановић, дипл. метеролог и
  • Александар Јовановић Ћута, народни посланик.

Еко Сурдулица поручује суграђанима да од институција не очекују реакцију на "тровачницу у центру града".

- Тровачницу која убија све на шта падне њен дим. Институције заштите природе и људског здравља служе само за попуњавање канцеларија министарства, завода и инспектората. Само за попуњавање људима кастриране свести, кастриране храбрости, често без потребних формалних знања и практичних вештина. Лјуди спремних само на слепо извршавање, никако на истраживање, осматрање, реаговање, пријављивање, давање решења, забрана, сматрају огорчени организатори.

Они као посебан проблем истичу "нереаговање надлежних институција, почевши од општине Сурдулица и општинског инспектора за животну средину до надлежних министарства".

Годинама се проблем загађене Сурдулице не решава. Сведоци смо да је немогуће дисати у Сурдулици и да поготову у летњим периодима знамо да је за тај смрад и непријатан ваздух одговорна поменута фабрика. Поред ваздуха, вода у реци Врла и околно земљиште је такође угрожено. Докле да на то пристајемо?

ЕКО ПРОБЛЕМ КОЈИ СЕ (НЕ)РЕШАВА?

Кнауф је 2017. године на свом сајту објавио резултате мерења квалитета ваздуха у Сурдулици са пратећим саопштењем којим је желео "ближе и детаљније да обавести грађанство Сурдулице и њене околине о тим резултатима, као и о резултатима независних мерења, која у име и за рачун Општине Сурдулица врши Инситут за заштиту на раду из Новог Сада". Закључак Кнауфа био је "да се јавност Сурдулице са намером доводи у заблуду". Детаљније ОВДЕ.

Званично саопштење објављено је и 23. септембра прошле године када је "у Сурдулици и околини видљивост била смањена због густе магле, а део наших суграђана се забринуо да је угрожен квалитет ваздуха услед рада постројења компаније Кнауф Инсулатион, што не одговара истини". Детаљније ОВДЕ.

Кнауф се званично огласио и наредног месеца када је објавио:

"Према последњим мерењима емисије гасова која су извршена током септембра у фабрици Кнауф Инсулатион у Сурдулици, нема повећаних концентрација штетних материја. Редовне контроле ваздуха током три поновљена мерења непосредно на димњацима и у кругу фабрике, а како је прописано по самој Уредби о заштити животне средине, показале су да су сви параметри значајно испод дозвољених и да сам рад Фабрике не угрожава животну средину". Детаљније ОВДЕ.

Са друге стране, у изјави за Дојче Веле прошле године организатори протеста 9. септембра су изразили уверење да се начин производње који Кнауф има у Србији разликује од оног у Немачкој.

- Наши кућни мерачи ПМ честица од 2,5 микрометра ноћу мере до максимума, чак до 600 јединица. Подсећамо, толерантна вредност је до 40 микрограма по метру кубном. Фенол формалдехид и сличне супстанце веома канцерогене. Ту је проблем што имамо тровање "кап по кап". Кнауф каже да је то загађење у границама нормале, али константна изложеност тим честицама, чак и у границама нормале, остављају канцерогене последице на организам. То је уско повезано са повећањем броја обољелих од канцера у Сурдулици, рекла је Даниела Михајловић која води удружење Еко Сурдулица.

Грађани Сурдулице, незадовољни квалитетом ваздуха, прошлог лета су тражили да компанија Кнауф престане да користи фенол у производњи јер је канцерогена материја. Компанији су дали рок од шест месеци да испуни њихове захтеве о производњи по еколошким стандардима или ће затражити исељење погона. Прилог о томе објавила је ТВ Ал Џазира:

ТВ ПРИЛОГ (2:08)

РТС је у то време објавио саопштење фабрике да није први пут да се примете испарења из Кнауфа, а као разлог за то наведен је технички проблем са пумпом за дозирање везива.

Из општине Сурдулица су тада поручили да од Кнауфа очекују већа улагања у екологију, желе да фабрика послује и има још филтера и пречишћивача, као у градовима где већ раде и имају своја представништва, пренео је РТС.

Под притиском јавности, Кнауф је прошлог новембра обећао да ће у 2022. години да уложи 19 милиона евра у погон, укључујући системе за пречишћавање воде и ваздуха, као и рециклажу. Компанија је раније истицала и подизање висине димњака са 49 на 75 метара и уградња додатних филтера за ваздух. У пројектима за ову годину била је и уградња система за одсумпоравање отпадних гасова, као и прерађивање секундарне сировине са одлагалишта на које су се Сурдуличани жалили и враћање материјал у производњу, пренео је портал Balkan green energy news.

И ову прошлогодишњу најаву пратили су снимци које су побуњени грађани објавили.

ПРИВАТНИ СНИМАК (4:03)

Упркос обећањима, загађење у Сурдулици са локације фабрике Кнауф остало је горућа тема и у 2022. години.

Еко Сурдулица је у марту затражила затварање ове фабрике као једино решење за спас општине од даљег загађења.

- Док се компаније Кнауф размеће милионима на улагање у екологију и не говори на који начин и коме је дао те паре, угрожавање здравља нас који живимо у Сурдулици се наставља. Свако ко прође кроз Сурдулицу прво са чиме се сретне је смрад у ваздуху. Посебно се лети осећа смрад и види дим из поменуте фабрике. Да ствар буде гора, у дворишту фабрике налази се контаминирано земљиште које угрожава наше и здравље наше деце, навело је ово удружење, а пренео портал Vranje news.

И ово приликом удружење је изнело основ за свој искључив став, а то су били подаци о броју оболелих од канцера. Наиме, Еко Сурдулица је од Здравственог центра добила податке о броју оболелих у периоду 2007-2017. У 2007. години било је 76 одраслих оболелих од карцинома и једно оболело дете, а након непуних десет година (до 6. новембра 2007) евидентирано је 316 одраслих и осморо оболеле деце.

Још једном је уследила реакција компаније на акцију грађана. У априлу је организована студијска презентација пројекта о подизању нових објеката у комплексу Кнауфа. Циљ фабрике је био да се кроз оцену и процену квалитета животне средине у ближем и ширем окружењу примене неопходне мере заштите животне средине. Уз пословодство Кнауфа, на овом скупу су се обратили представници удружења грађана и Министрства за заштиту животне средине.

Еко Сурдулица је изнела следеће податке:

- Имамо ситуацију да мајка и ћерка у исто време оболе од ове опаке болести и заједно иду на хемотерапију. Такав пример имали смо у селу Јелашница. Нажалост мајка је преминула, а ћерка је за сада још увек добро. Исти случај је забележен и у Алакинцу, где је ћерка умрла. Због промена на кожи и цурења крви из носа, који су се дешавали док је радила у школи која се налази у непосредној близини ове фабрике, била је принуђена да да отказ.

"Унапређење заштите животне средине је циљ Кнауфа. Доласком ове компаније Сурдуличанима се пружила прилика да се реше токсичног брда који је иза себе оставила Мачкатица и није у реду да се неко ко то жели да уради толико напада", поред осталог је рекао менаждер фирме Бранислав Поповић.

- Слажем се са вама да имате право да тражите боље услове за живот. Видим да је вама је циљ да склоните нашу фабрику из Сурдулице. Ако желите да се вратите на класичну пољопривредну производњу и много индустријских револуција уназад, то је друго питање.

Детаљније о овом скупу на сајту Југ медиа.

Загађење у Сурдулици услед ширења дима из фабрике Кнауфа било је повод да две сукобљене стране укрсте ставове и у августу кроз прилог РТВ Врање. Удружени грађани су тврдили да је број пацијената оболелих од малигнитета повећан је услед рада јединог загађивача - Кнауфа. Компанија је послала саопштење овој медијској кући које није садржало ниједан конкретан одговор, тврдили су у РТВ.

ТВ ПРИЛОГ (5:25)

Због свега (не)учињеног за заштиту животне средине и јавног здравља, Сурдуличани су одлучили да протестују 9. септембра. Позивају све сународнике, посебно из једнако угрожених подручја, да испоље солидарност и придруже се најављеном скупу.

Фото: Еко Сурдулица
Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram