Препоручујемо

Подршка Левчанима из међународног пројекта GreenEden

7. октобра 2022.

Током Еразмус+ пројекта GreenEden волонтери из Шпаније, Немачке, Италије заједно са волонтерима из удружења Еко фан камп из Крагујевца посетили су Левач и дивне људе који се боре да сачувају своју/нашу земљу. Волонтери су провели једно поподне у посети мештанима Левча, Рековца и имали су прилику да чују од њих шта се тачно догађа и због чега они већ 19 дана кампују и свакодневно су ту, стоји у уводу извештаја који је удружење доставило сајту Екологија Крагујевац.

Речи домаћина

- Ми се боримо против било каквог деловања рударских компанија на територији општине Рековац, које својим активностима прете да угрозе оно што једино имамо, а то је нетакнута природа Левча, наше воде, ваздух, земљиште! Аустралијска компанија Јадар рисорсиз је добила лиценцу да врши рударска истраживања у Србији и једна од локација је околина Рековца (Урсуле и Сиоковац). Без обзира на страначке, идеолошке и друге разлике удружили смо се у групу нЕКО брине за Левач у покушају да то спречимо. Рудник литијума својом прљавом технологијом би учинио живот немогућим на широј територији, а нас натерао да се трајно иселимо из својих домова. Сачувајмо наш Левач, удружимо се против овог зла, рекли су Левчани посетиоцима.

Утисци волонтера

- Врло је потресно, инспиришуће, надахњујуће у исто време, шта ови људи раде за своју земљу и на који начин се боре да сачувају оно што је њихово, изнео је утисак Џон са Канарских Острва (Шпанија).

- Имала сам прилику да овакве или сличне акције испратим на друштвеним мрежама, али је тотално другачији осећај када лично упознаш људе који се боре да сачувају нашу земљу, воду, ваздух… Неизмерно сам им захвална и ту сам да помогнем или допринесем како могу целој овој причи да се заврши онако како је једино исправно, рекла је Бојана Лекић из Крагујевца.

Волонтери су остали под јаким утиском након ове посете. Начин на који се наш народ бори против неправде, државе која не ради увек у корист народа, неприлика у сваком облику, а опет су дочекали посету са осмехом на лицу, послужењем и спремни да одговоре на сва питања, је нешто што ће дуго памтити.

Надамо се да ће јавност још више обратити пажњу на овакве људе који чувају нашу земљу и да ће то допринети томе да потреба за истим буде све мања!

Еко фан камп за Екологија Крагујевац
Фото: Милош Љубомировић

ГАЛЕРИЈА САЈТА

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram