Препоручујемо

ПД Жежељ, ПЕК Гора: Акција Јешевац-Борачки крш на Међународни дан планина

9. децембра 2022.

Поводом Међународног дана планина, у недељу 11. децембра Планинарско друштво Жежељ и Ппланинарско-еколошки клуб Гора организују републичку планинарску акцију "Јешевац - Борачки крш".

Јешевац је планина у Шумадији, налази се недалеко од Горњег Милановца, на само седам километара источно. Највиша тачка планине Јешевац је Црни врх, 902мнв, што је веома високо за брежуљкасту Шумадију. Јешевац је трећа планина по висини у Шумадији, после Рудника са севера и Гледићких планина са југоистока. У подножју планине Јешевац, у котлини са југоистока налази се Гружанско језеро, а на југозападу се ослања на падине планине Вујан.

Акција ће се спроводити од Рапај брда, преко Црног врха (902м) до Борачког крша (515м). Полазна тачка акције је село Грабовица, наставља се према видиковцу Добар поглед (683м), одатле према Црном врху (902м). На Црном врху се формирају две групе: прва је за краћу стазу која силази у Доњу Врбаву, а планинаре аутобус превози у Борач где је могућ успон на Борачки крш; друга је за дужу стазу која са Црног врха води према Весовом гробу, Великом врху и кроз засеок Чаировићи долази до Борачког крша.

План акције

- 7:00 полазак из Крагујевца код „Крста“

- 8:00 долазак до Рапај брда, отварање акције

- 8:30 полазак на стазу

- 16:00 очекивани долазак у село Борач, где чека превоз до хотела „Равни Гај“ у Равном Гају, а ће бити организована додела захвалница и ручак.

Време потребно да се пређе стаза је 7ч. Стаза је средње тешка. Краћа стаза је дужине 12км и учесници ће аутобусима бити пребачени из Доње Врбаве до села Борач. Успон на Борачки крш биће организован само за учеснике краће стазе уколико то временске прилике дозволе и водичи на стази одлуче да је безбедно.

Опис дуже стазе

Од Рапај брда, преко Црног врха (902 мнв) до Борачког крша (515мнв). Полазна тачка акције је село Грабовица, наставља се према видиковцу Добар поглед (683мнв), одатле према Црном врху (902мнв). Са Црног врха се силази до Борачког крша (515мнв). Дужина стазе је 17,5км. Укупан успон 810мнв; укупан силазак 925мнв. Време потребно да се пређе стаза, зависно од временских услова, је 6-7сати. Стаза је средње лака.

Опис краће стазе

Од Рапај брда, преко Црног врха (902мнв) до села Доња Врбава. Полазна тачка акције је село Грабовица, наставља се према видиковцу Добар поглед (683мнв), одатле према Црном врху (902мнв). Са Црног врха група креће према Доњој Врбави. Одатле се учесници пребацују превозом до Борча. Ту се прикључују групи која је ишла дужом стазом. Дужина стазе је 12км. Укупан успон 526мнв, укупан силазак 487мнв. Време потребно да се пређе стаза, зависно од временских услова, је 3-3,5 сата. Стаза је лака.

Заинтересована друштва и појединце своје учешће на акцији пријављивали су до 7. децембра, а пристигло је више од 400 пријављених планинара из целе Србије.

Напомене

  • На стази ће бити присутни чланови Горске службе спашавања, санитетско возило Црвеног Крста и волонтери Црвеног Крста
  • Почетна тачка акције Село Грабовица 3км испред Горњег Милановца из правца Крагујевца
  • Завршна тачка акције село Борач
  • Организован превоз из Крагујевца
  • Исхрана: ручак у хотелу: пасуљ (посна или мрсна варијата), салата, хлеб, пиће
  • Воде има на почетку и на крају стазе
  • Сваки учесник добија учесничку књижицу и беџ или привезак акције (постоји и печат акције)
  • Додељују се захвалнице за све клубове, најмлађе, најстарије учеснике, друштво са највише учесника

Акција се одвијаја у складу са „Правилником о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС-а. Сви планинари учествују на сопствену одговорност. Сваки планинар је дужан да понесе личну карту, здравствену књижицу и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2022. годину. Водич у складу са правилником о извођењу планинарских акција ПСС-а, задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Организатор и водич на стази не сносе одговорност за евентуалне повреде и несрећне случајеве изазване самовољом појединаца, несреће изазване здравственим проблемима, као и за несреће изазване под дејством алкохола и других недозвољених супстанци, не одговарају за учеснике који крену на стазу самостално, пре или након оранизованог поласка, као и за учеснике који одаберу неки други правац успона и силаска.

Учесници акције су у обавези да се придржавају свих мера против спречавања ширења вируса ковид-19, прописаних од стране надлежних органа које су организатор и Планинарски савез Србије у обавези да спроведу.

Влада Републике Србије – Министарство омладине и спорта, допринели су у значајној мери реализацији пројекта обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram