Препоручујемо

Национална акција ’Заврни рукаве’ 22. априла - у Крагујевцу на Метином Брду

13. априла 2023.

Национална акција "Заврни рукаве", десета по реду, заказана је за суботу 22. април од 12 до 14 часова. У Крагујевцу ће бити организована у координацији удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ (ППНС) на Метином Брду, где је окупљање од 11:45 изнад амбуланте "Бресница". Локација је на тромеђи месних заједница "НХ Филип Кљајић", "Пивара" и "Белошевац".

Званичне потврде групног учешћа у акцији на Метином Брду стигле су из Канцеларије за младе, од Љубитеља Пиварског парка, студената Екологије на Природно-математичком факултету, студентске организације Ајсек.

Акција ће се реализовати уз присуство екипе Црвеног крста, званичног партнера удружења ППНС.

Позивамо удружења, организације, месне заједнице, предузећа, клубове… - да се придруже и да до четвртка 13. априла потврде групне доласке на мејл инфо@првипрвинаскали.цом, уз јављање оквирног броја учесника. Након тога ћемо да објавимо детаљнији план акције.

МАПА:

Ово је прва акција на нивоу Србије у 2023. години, а покретач је од првих дана удружење грађана Еко стража.

До 11. априла пријављена је 61 локација у следећим градовима, општинама и селима: Бачка Топола, Бачки Петровац, Оџаци, Нови Сад, Сремски Карловци, Сремска Каменица, Сремска Митровица, Шабац, Инђија, село Прогар, Ужице, Лучани, Прибој, Нова Варош, Александровац, Брзећа, Власотинци, Ниш, Сокобања, Крагујевац, Ћуприја, Бољевац, Неготин, Девојачки Бунар, Вршац и Београд.

Ускоро потврђујемо још 13 нових локација…

Еко стража подсећа да је у питању национална кампања чишћења Србије чији је циљ да се за један дан на што више локација очисти што више смећа.

- Направили смо сајт zavrnirukave.rs на којем имате све информације о догађају и контакт форму преко које се можете пријавити да будете вођа и пријавити своју локацију. Акција се одржава 22. априла, а до недељу дана пред догађај трају пријаве за локације и тим лидере. На самој акцији можете учествовати без пријављивања. Имаћете списак од неколико десетина (можда и стотина) локација на којима ће се спровести чишћење и потребно је само да се појавите, поручују "Еко стражари".

До сада је у једном дану ове акције највише било 54 локације у 30 градова, општина и села Србије. Еко стража ове године да "обара рекорд" и надмашује те бројке.

- Позивамо сва удружења, спортска друштва, групе станара, планинаре, рониоце, кајакаше, школе, факултете да се прикључе кампањи која је надорганизациона. До сада су учествовале стотине различитих организација. Живимо у земљи са нивоом управљања отпада еквивалентном Бангладешу. Само уједињени можемо да створимо критичну масу људи која хоће да види промену, а она почиње од појединаца, стоји поред осталог у позиву "Еко страже".

ЗАВРНИ РУКАВЕ У КРАГУЈЕВЦУ, 2021-2023

Акција "Заврни рукаве" је до сада спроведена на више локација у Крагујевцу. Прва је реализована у априлу 2021. године када је очишћена једна од омиљених локација Крагујевчана, али и њихових гостију - језеро Бубањ.

Детаљније ЧИШЋЕНО ЈЕЗЕРО БУБАЊ У АКЦИЈИ ЗАВРНИ РУКАВЕ

Потом је чишћен и зелени појас на територији Крагујевца који је дуго важио за "плућа града" - Кошутњак, најпре у мају, а потом и у јуну.

Детаљније: ГАЛЕРИЈА ППНС ЗАВРНИ РУКАВЕ - КОШУТЊАК (КРАГУЈЕВАЦ, 30. 5. 2021)

Следећи пут Крагујевчани су се организовали за чишћење Хиподрома, у септембру 2021. године.

Детаљније: ЗАВРНИ РУКАВЕ - САКУПЉЕНО 70 ЏАКОВА СМЕЋА СА ХИПОДРОМА

ЗАШТО МЕТИНО БРДО?

Прва акција "Заврни рукаве" ове године у Крагујевцу пријављена је на Метином Брду. Последњих недеља било је у жижи јавности због подметнутих пожара на дивљој депонији када је изгорела велика зелена површина.

Детаљније: СРБИЈА ЗАТРПАНА ДИВЉИМ ДЕПОНИЈАМА; НА МЕТИНОМ БРДУ У КРАГУЈЕВЦУ ОБЕЋАНИ ВИДЕО НАДЗОР И КАЗНЕ

Метино Брдо, међутим, има много славније тренутке - из прошлости.

На овом крагујевачком видиковцу, који са самог врха (252мнв) посетиоцима предочава панораму читавог града, налазе се два битна споменика. Први је спомен-обележје посвећено Раки Љутовцу, првом човеку на свету који је топом оборио непријатељски авион - догодило се то у Првом светском рату. Други је "Талац", посвећен погинулим родољубима у Другом светском рату.

Детаљније: СПОМЕНИК РАДОЈА РАКЕ ЉУТОВЦА - КРАГУЈЕВАЦ

Уз то, учесници акције "Заврни рукаве" ходаће по истој земљи којом је ишао Јосиф Панчић када је 1874. године баш на Метином Брду открио Крагујевачки слез (Althaea kragujevacensis). Била је то локално ендемична врста која је у међувремену ишчезла из природе.

Детаљније: ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ ГОДИШЊЕГ ПРИЗНАЊА У ОБЛАСТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - "КРАГУЈЕВАЧКИ СЛЕЗ"


Акција "Заврни рукаве" реализоваће се на Светски дан планете Земље када је један од циљева да се повећа свест људи о угрожености животне средине, као и да се за њих ангажује што шира јавност.

Мотива има сасвим довољно да се Крагујевчани окупе 22. априла на Метином Брду и у бар двосатном дружењу - заврну рукаве. Потом могу да продуже ово суграђанско окупљање и претворе га у излетничке, рекреативне активности.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА НАДПАРТИЈСКУ АКЦИЈУ

Циљ акције у граду је да овај крагујевачки видиковац најпре одбранимо од нехигијене, потом оплеменимо садницама (у плану је са партнерима који спроводе националну акцију) и чувамо као чисту зелену зону Крагујевца.

Акција "Заврни рукаве" је надпартијска. Као такву је представљамо јавности, најављујемо надлежнима и таква ће бити бележена видео и фото-записима. У случају учешћа, пожељно је коришћење обележја удружења, организација…, партијска (парт-партире) нису прихватљива.

У Естонији је 2008. спроведена акција "Let’s do it" када је више од 50.000 волонтера у једном дану почистило преко 10.000 тона нелегалног отпада.

По том узору, у Словенији је 2012. организована акција "Let’s Clean" којом је постављен светски рекорд - 270.000 волонтера (више од 13% популације) уклонило је 60.000 кубних метара (12.000 тона) отпада са 7.000 депонија.

Дакле, ни тамо није било најсјајније – али грађани, не доносиоци одлука, су се покренули и донели крупну промену.

КОЛИКО МИ МОЖЕМО У СРБИЈИ, У КРАГУЈЕВЦУ 22. АПРИЛА?

Прва објава на ППНС: 5. 4. 2023.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram