Препоручујемо

Масовни, отворени, онлајн курс: Климатске промене, ризици и изазови

15. септембра 2022.

Климатске промене нас подсећају како и поред брзог технолошког развоја и даље у потпуности зависимо од природе, односно природних ресурса и природних циклуса. Последице се осећају широм наше планете, угрожени су екосистеми, добробит и сигурност људи. WWF, као глобална организација која се бави заштитом природе, климатске промене види као један од највећих изазова за нашу планету и велики део својих активности усмерава на ублажавање климатских промена и прилагођавање на последице истих. Решење за овај изазов лежи искључиво у међусобној сарадњи локалних, националних и међународних иницијатива. Не постоји интуитиван приступ проблему решавања питања климатских промена. Климатској кризи може се најбоље приступити помоћу научних сазнања, који нам омогућују да руководимо процесом трансформације када су у питању активности које треба предузети.

МООC КАО ОПЦИЈА

Масовни, отворени, онлајн курсеви (MOOC - Massive Open Online Course) су посебан облик интернет курсева који теоретски могу да имају неограничен број полазника. МООC-ови комбинују традиционалне облике преношења знања попут видео записа, материјала за читање и решавања проблема или вежби са форумима на којима наставници и полазници могу међусобно да комуницирају. Учешће је бесплатно, а интернет веза је све што је потребно за приступ курсу. Интернет курс „Климатске промене, ризици и изазови“ првенствено је намењен студентима, али и свим заинтересованим који желе да сазнају више о климатским променама. Припремљен је у формату који је разумљив, свеобухватан и пружа шири концепт који је потребан за разумевање климатских промена и сагледавање њихове сложености. Стога је овај МООC интердисциплинаран и укључује научна сазнања, моделе и сценарије, али и друштвена питања, попут утицаја климатских промена на различите секторе, доношење стратегија и мера за прилагођавање. Овакав приступ овој теми омогућава учесницима да дубље разумеју сложено питање климатских промена, и на тај начин активно допринесу успостављању климатски неутралног друштва.

Погледајте кратак видео (трејлер) о интернет курсу ’Климатске промене, ризици и изазови’

КАКО ПРИСТУПИТИ КУРСУ?

Први корак је да направите свој налог на Иверситy платформи. Да бисте одслушали сва предавања потребно је око 5 сати. Доступна је и додатна литература која ће вам помоћи да, уколико сте заинтересовани, научите и сазнате много више о климатским променама. Сами одређујете свој темпо рада и учења, а након сваког одгледаног поглавља вас чека тест који вам помаже да проверите стечено знање. Уколико немате превише времена, а желите да сазнате најважније о климатским променама, можете послушати и краћу верзију курса, „Еспресо МООC“, која се налази на истој платформи и траје око 60 минута.

Линк за цео курс
Линк за Еспресо курс

КО СУ ПРЕДАВАЧИ

Кроз курс вас воде светски познати научници у области климатских промена као што су:

  • проф. др Mojib Latif, ГЕОМАР Хелмхолц Центар за истраживање океана у Килу
  • проф. др Jochem Marotzke, Институт за метеорологију Макс Планк, Хамбург
  • проф. др Michael Schulz, МАРУМ - Центар за Науке о морској животној средини, Бремен
  • проф. др Hermann Lotze-Campen, Институт за истраживање утицаја климе у Потсдаму
  • проф. др Anita Engels, портпаролка Кластера изузетности CliSAP, Универзитет у Хамбургу
  • проф. др Gernot Klepper, Институт за светску економију у Килу

Helena Humphrey (водитељка и новинарка, Дојче веле) је у улози модераторке. Курс се састоји од шест поглавља и додатних материјала. Свако поглавље садржи различит број лекција и тест који помаже да полазници провере научено. Укупно трајање курса је око пет сати без читања додатне литературе.

КАКО ЈЕ НАСТАО МООС

Немачки конзорцијум за климу (Deutsche Klima-Konsortium e.V.) је научна асоцијација која обухвата 24 престижне немачке истраживачке организације за истраживање климе и климатских утицаја. Заједно са Светском организацијом за природу (WWF) у Немачкој, а под покровитељством фондације Robert Bosch Stiftung развијен је МООС о климатским променама и њиховим последицама на немачком језику. Овај курс је активан од новембра 2015. и показао се веома успешан. Курс је бесплатан и доступан свим заинтересованима, а похађало га је до сада око 9.000 полазника. Канцеларија спољних послова Немачке финансирала је превод и адаптацију курса на енглески језик. Структура овог курса је урађена према немачком МООC-у, али су релевантни делови прилагођени међународној публици, а информације ажуриране после догађаја у Паризу. У оквиру пројекта „Да нам клима штима“, који подржава Влада Шведске, преведен је и адаптиран на српски језик. Додатни материјали и остали пратећи садржаји су такође прилагођени корисницима у Србији. Наглашавамо да су структура, информације и подаци исти као и у курсу на енглеском језику. Посебну захвалност за стручну помоћ при адаптацији курса на српски језик дугујемо професору Владимиру Ђурђевићу на Физичком факултету, Универзитета у Београду.

Извор: WWF

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram