Препоручујемо

Мали водени екосистем у Ботаничкој башти - реализован пројекат УГ Светли хоризонти - резиме

19. септембра 2023.

По потписивању уговора са Градом, који је суфинансирао пројекат, формирани су стручни тимови и подељена задужења, набављена је неопходна опрема, купљене су клупа, чесма и потапајућа пумпа, саставни део малог воденог екосистема.

По завршетку предвиђених радова, пуштена је у рад вештачка бара у Ботаничкој башти.

Овим је створена могућност да студенти биологије и екологије Природно-математичког факултета имају теренску наставу на отвореном и да створе јаснију слику о воденом екосистему.

Вештачка бара је нова лабораторија на отвореном за студенте, али и проширена туристичка понуда Ботаничке баште и града Крагујевца.

Пројектом се промовише заштита животне средине, а кроз презентовање рада и научних метода које се примењују на терену се мења свест шире популације. Кроз серију предавања на отвореном сви заинтересовани имали су прилику да се упознају са воденим екосистемом, његовим значајем за окружење и одржање еколошке равнотеже, воденим биљкама, његовим мониторингом.

Уређен је и оплемењен део Ботаничке баште у којем је пружен нови садржај за будуће посетиоце.

Удружење "Светли хоризонти" основано је у фебруару 2022. године ради остваривања циљева, поред осталог, у области заштите животне средине.

Заступници удружења, Милан Нововић и Александар Лукић, као доктори економских наука и професори на високошколским институцијама, објавили су већи број научних радова који, поред осталих, за тему имају анализу питања која се односе на заштиту животне средине, еколошке проблеме, унапређење туризма и одрживог развоја.

Пре ангажовања у овом удружењу, његови чланови су се бавили волонтерским радом и организовањем различитих културно-образовних манифестација, као и реализацијом и праћењем пројеката из различитих области.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram